|

Mehmet Akif Ersoy'u babam gibi seviyorum

Türkiye'nin en kapsamlı Mehmet Akif Ersoy arşivi Mali Müşavir Mehmet Rüyan Soydan'a ait. Kendisini koleksiyoner olarak tanımlamayan Soydan, amatör olduğunu ve hiç bir parçayı koleksiyon yapmak maksadıyla toplamadığını dile getiriyor. Soydan, ricamız üzerine titizlikle hazırladığı Mehmet Akif Ersoy arşivinin yayınlanmamış parçalarını bizimle paylaştı.

Kübra Sönmezışık
00:00 - 23/09/2012 Pazar
Güncelleme: 21:19 - 22/09/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Mehmet Akif Ersoy'u babam gibi seviyorum
Mehmet Akif Ersoy'u babam gibi seviyorum

Geçtiğimiz günlerde Mehmet Akif Ersoy'un yakıldığı söylenen Kur'an mealinin bir kısmı gün ışığına çıktı. Biz de Mehmet Akif Ersoy'la ilgili başka neleri bilmiyoruz diye merak ettik ve en geniş Akif arşivine sahip olan Mehmet Rüyan Soydan'ın kapısını çaldık. Soydan'ın arşivinden Mehmet Akif ve ailesine ait, daha önce bir kısmı yayınlanmamış fotoğraflar ve bir de okuduğu bir kitap üzerine Mehmet Akif'in peşine düşen Soydan'ın hikayesi çıktı.

BİR KİTAPLA HAYATI DEĞİŞTİ

Mehmet Bey'in koleksiyona başlama hikayesi bir hayli ilginç. Bir gün sahaflardan Mithat Kemal'in yazdığı Mehmet Akif kitabını almış. Akif'ten çok etkilenen Soydan, diğer Akif kitaplarını almaya başlamış ve dört yüz kadar kitabı arşivine katmış. Ulaşamadığı yirmi beş kitap var. Soydan, 'Mehmet Akif'i en başarılı anlatan Mithat Cemal. Sonra Eşref Edip, Hasan Basri Çantay, Ertuğrul Düzdağ. Türkiye'de Mehmet Akif ile ilgili araştırma yapan, onun asıl özüne inen Ertuğrul Hoca'dır' diyor. Koleksiyonerler, biriktirdikleri dökümanları çok özel durumlar dışında paylaşmazlar fakat Rüyan öyle değil, kendisinde bulunan tüm bilgi, belge ve fotoğrafları kamuoyu ile paylaşmayı seviyor. Ayrıca yıllardır özenle biriktirdiği arşivi evinde saklıyor. Bunun sebebi arşivinden ayrılamaması. Hatta her gün mutlaka birkaç defa arşivine bakmadan yapamıyor. Soydan, 'Biriktirdiğim her bir parçaya karşı bağlılık duyuyorum. Mehmet Akif Müzesi kurulursa elimdekileri mecburen vereceğim. Fakat vermek de içimi acıtıyor' diyor.

MISIR'A BİLE GİTTİ

Soydan, kolesiyonunu çok çeşitli yerlerden edinmiş. Bilindiği üzre Mehmet Akif'in hayatının bir kısmı Mısır'da geçti. Mehmet Bey, Mısır'a gidip sahafları dolaşmış fakat Akif ile ilgili hiç bir belgeye rastlamamış. Mehmet Akif Ersoy'un bir dönem ders verdiği Kahire Üniversitesi'ndeki anfiye ismi verilmiş, o kadar.

Soydan, Mehmet Akif Ersoy Caddesi'nde ikamet ediyor. İşin ilginç yanı Soydan bilinçli olarak bu cadde de oturmuyor. Tamamen tevafuk olduğunu söylüyor. Soydan Mehmet Akif Ersoy'u şair kimliğine değil, ahlakına hayran. Hatta ahlakını şairliğinin üzerinde görüyor. Akif için 'İnsanı Kamil' diyor.

HER BİR ÖZELLİĞİ KİTAP OLUR

İşte Akif'in şairliğinden öte sıfatları; müderris, hafız, muharrir, baş yazar, siyasetçi, istihbaratçı, baytar, sporcu. Soydan, Akif'in bu özelliklerinin her biri için ayrı bir kitap yazılması gerektiğini söylüyor.

Mali müşavirlikten koleksiyonculuğa

Mehmet Rüyan Soydan, 1963 yılında Elbistan'da doğdu. 1984 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden mezun oldu. 1985 yılında Maliye Bakanlığı'nda Gelirler Kontrolörü olarak göreve başladı. 1994 yılında Bakanlık'tan ayrılarak İstanbul'a geldi. 1996'dan bu yana Yeminli Mali Müşavir olarak çalışıyor.


12 yıl önce