|

Mendela'nın hikayesi rekora koşuyor

Güney Afrika'nın efsanevi lideri Mandela 95 yaşında hayata veda etti ama arkasında herkesin örnek alacağı müthiş bir hikâye bıraktı. Irkçılığa karşı verdiği mücadeleyle Nobel Barış Ödülü'nün sahibi olan Mandela'nın hayat hikâyesi şimdi dünya sinemasında rekor koşuyor.

Yeni Şafak
00:00 - 8/12/2013 Pazar
Güncelleme: 15:29 - 7/12/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Mendela'nın hikayesi rekora koşuyor
Mendela'nın hikayesi rekora koşuyor

Güney Afrika'nın efsanevî lideri Nelson Mandela 95 yaşında hayata veda ederken, onun özgürlük mücadelesi ile geçen hayatının hikâyesi milyonlarca insanı kendine hayran bırakıyor. Geçen hafta gösterime giren ve Mandela'nın hayatını anlatan 'Long Walk to Freedom / Özgürlüğe Giden Uzun Yol' filmi Güney Afrika'da ilk haftasında 427 bin dolar hasılat yaptı. Film 'Boleyn Kızı' yönetmeni Justin Chadwick ile Gladyatör ve Gölge Topraklarda filmlerinin senaryolarıyla Oscar'a aday olan William Nicholson beraberliğiyle beyazperdede seyirciyle buluşturuldu.

BÜYÜK ÖZGÜRLÜK SAVAŞÇISIYDI

İyi bir sinema filmi için gerekli her türlü şeyi hikâyesinde barındırıyor bu büyük özgürlük savaşçısı. Güney Afrika'da beyazların yaptığı ırk ayrımına karşı çıkan Mandela, bu yüzden 1962'de tutuklandı ve 27 yıl hapis yattı. 1990 yılında 71 yaşında hapisten çıkan Mandela daha özgür bir Güney Afrika için haklı mücadelesine devam etti ve siyahlar için eşit vatandaşlık hakkını elde etti. 1990'da Nobel Barış Ödülü'nü alan büyük liderin artık tek bir hedefi vardı: Cumhurbaşkanlığı! 1994'te Güney Afrika'nın ilk siyahî Cumhurbaşkanı olan Mandela yönetimde kaldığı 5 yıl boyunca insan hakları, yoksulluk, toprak reformu gibi pek çok sorunu çözdü. Cumhurbaşkanlığı görevinden ayrıldıktan sonra da kurduğu vakıfla insanlara yardım etmeye devam etti.

BU GÖREVİ MANDELA VERDİ

İlk olarak Beyaz Saray'da gösterilen 'Özgürlüğe Giden Uzun Yol' filminde Nelson Mandela'yı Pasifik Savaşı, Prometheus, Thor gibi filmlerde rol alan İdris Elba, Winnie Madikizela Mandela'yı ise Karayip Korsanları'ndaki oyunculuğuyla tanınan Naomie Harris canlandırıyor.

Film hakkında yönetmen Anant Singh, 'Film 35 milyon dolar bütçesi ile Güney Afrika'nın en yüksek bütçesine sahip. Hollwood'ta yapılsa rakam 150 milyon dolar olurdu. Nelson Mandela bana bu görevi verdiği için kendimi çok şanslı hissediyorum ama bir o kadar da büyük bir sorumluluk aldığımın farkındaydım' ifadesini kullanıyor.

Önümüzdeki haftadan itibaren pek çok ülkede gösterime girecek olan Mandela: Özgürlüğe Giden Uzun Yol filmi MG Beyond dağıtımıyla Şubat ayında tüm Türkiye'de seyircisiyle buluşacak.

Zulme öfkeyle karşılık vermedi

Mandela özgürlük için verdiği mücadelede 27 yıl hapis yattı ve cezaevinde günlerini taş kırarak geçirdi. Gazete okuma şansı olmayan Mandela'ya cezaevi yönetimi kötü haberleri günü gününe ulaştırdı. 1968 baharında annesi ilk ve son kez ziyaret etti. Annesinin ölüm haberi geldi, ancak cenazesine katılmasına izin verilmedi. Altı ayda bir kez, beş yüz kelimeyi geçmeyen mektup yazmasına izin verilmekteydi. Mektuplarda istenmeyen satırlar mürekkeple sansürlenmekte veya jiletle kesilmekteydi.1975'te eşinin gönderdiği beş sayfalık mektubun sadece iki sayfasının bazı bölümleri verilmişti.

Kin ve öfkesini bir kenara bırakan, intikam peşinde koşmayan Mandela, beyaz azınlıkla barış içinde yaşam için gerekli politik, sosyal koşulları ve geçiş dönemi uzlaştırıcı adalet mekanizmalarını

hayata geçirmede gösterdiği çabalarla ülkesinde barışı sağlamada en büyük rolü oynadı.

İlk gösterimi Beyaz Saray'da yapıldı

Filmin ilk gösterimi iki hafta önce Amerikan Başkan Barack Obama ev sahipliğinde Beyaz Saray'da gerçekleştirildi.  Beyaz Saray'da yapılan özel gösterime Mandela'nın kızları Zindzi ve Zenani Mandela, başrol oyuncuları Mandela'yı canlandıran Altın Küre

ödüllü İdris Elba ve Naomie Harris, yönetmen Justin Chadwick ve prodüktör Anant Singh katıldı. Film oyuncuları sokakta halkla birlikte

yürüyüş yaptı. Mandela'nın otobiyografi kitabından uyarlanan film önümüzdeki haftadan itibaren dünyanın bir çok ülkesinde de gösterime girecek.Ülkemizde ise 7 Şubat 2014'de seyirciyle buluşacak.

Nobel'i aldı şimdi Oscar'a yürüyor

Mandela'nın hayatını anlatan yapımın, 2 Mart'ta sahiplerini bulacak 86. Oscar ödüllerine damgasını vurması bekleniyor.

MANDELA DAHA İYİ ANLAŞILACAK

Filmin çekimi için ön ayak olan Mandela Vakfı'nın CEO'su Sello Hatang, 'Vakfımız sinemadan gurur duyuyor. Güney Afrikalılar yakında efsane liderin hayatını izliyor ve Mandela'yı daha iyi anlayacaklar' dedi.Film 16 yılda tamamlandı.Bir çok yazar ve direktörle 75 senaryo taslağı üzerinde çalışıldı.

10 yıl önce