|

Merhamet, içinde sonsuz ümidi barındırır

Rabia Brodbeck’in kaleme aldığı Rahmet Ümidi kitabı, salgın hastalıklar karşısında Allah’tan ümit kesilmemesi gerektiğini ve Allah’ın rahmetinin her hâlükârda tecelli ettiğinin altını çiziyor. Bu kitap özellikle insanlığı ilgilendiren kitlesel hastalıklarda nasıl bir davranış ortaya konulması gerektiğinin ipuçlarını veriyor.

18:57 - 14/07/2021 Çarşamba
Güncelleme: 19:02 - 14/07/2021 Çarşamba
Yeni Şafak
Yazar, Covid salgını ile Allah’ın, insanlığa merhametinin bir tecellisi olarak uyarı gönderdiğini ve bir manada ayet-i kerimede ifade edildiği üzere ‘nereye bu gidiş’ sorusunu sorduğunu ifade ediyor.
Yazar, Covid salgını ile Allah’ın, insanlığa merhametinin bir tecellisi olarak uyarı gönderdiğini ve bir manada ayet-i kerimede ifade edildiği üzere ‘nereye bu gidiş’ sorusunu sorduğunu ifade ediyor.
SALİH ZEKİ MERİÇ

2020 yılının Mart ayında başlayan Covid salgını, tarihte benzeri görülmemiş bir şekilde dünyayı etkisi altına aldı. Üzerine çok şeyler söylendi, yazıldı. Yasaklamalar, kısıtlamalar oldu. Hummalı bir çalışma ile aşı bulma gayretleri nihayet sonuç verdi ve insanlık en azından zahiri olarak derin bir nefes aldı. Ama tehlike geçti mi? Belli değil. Yeni varyantlar, yeni dalgalar hep bizi tedirgin etmeye devam ediyor.

Bu salgın vesilesiyle insanlık çok farklı bir iklime girdi. Öyle ki alışkanlıklar değişti. Birçok insan için hayatın anlamı farklılaştı ve adeta yeniden ve çok yönlü olarak yaşamaya dair prensipler, alışkanlıklar, hassasiyetler oluştu. Sanki insanlık bir bütün olarak yeni bir dünyanın yeni tip insanı olmaya alıştırıldı, insan türü için bundan sonrasına bir hazırlık yapıldı. Şüphesiz zaman tüm bu tereddütlerin ve fikrî ayrılıkların ne denli isabetli veya isabetsiz olduğunu ortaya koyacaktır.


Fakra Övgü, Hazreti İnsan, Ağla ve Aşkın Şâhidi kitaplarından tanıdığımız Rabia Brodbeck yeni bir kitabı ile okuyucusu ile buluştu. Kitabın adı: Rahmet Ümidi. Kitap, daha çok insanlığın içine düşebileceği salgın ve benzeri kitlesel hastalıklar karşısında nasıl bir tavır içinde olması ve olaya hangi pencereden bakması gerektiğini ortaya koyuyor.

İnsanlığın topyekûn veya fertlerin tek tek muhatap oldukları musibetlere mutlaka hikmet penceresinden bakılması gerektiğini ve olumsuz gibi görünen olayların aslında insanın lehine birçok hadiseyi de içinde barındırdığını vurguluyor.

Yazar, Covid salgını ile Allah’ın, insanlığa merhametinin bir tecellisi olarak uyarı gönderdiğini ve bir manada ayet-i kerimede ifade edildiği üzere ‘nereye bu gidiş’ sorusunu sorduğunu ifade ediyor. Modern aklın geldiği yüksek özgüven neticesinde, her şeyi yapabilme vehmine kapılması, insanın adeta kendini tanrılaştırdığı ve her konuya akılcı bir yaklaşımla yaklaşmasının, meseleleri kendi kendine halledebileceğine inanmasının ve arkasından böyle bir salgının zuhur etmesinin ilahi bir ikaz olduğunu vurguluyor.

COVİD BİR BİYOLOJİK SİLAH MI

Her birimiz salgını kendi idrak seviyesine göre yaşadı. Kimimiz basit bir hastalık olarak gördü, kimimiz çok sevdiği bir yakınını kaybetti ve bu hastalığın ölümcül olduğuna inandı, kimimiz ise bir üretim merkezinde ortaya çıkarılan kimyasal bir silah olarak değerlendirip küresel bir komplo ile karşı karşıya kaldığımızı düşündü. Ama sebep ne olursa olsun önümüzde inkâr edemeyeceğimiz bir gerçek olarak duran ve dünya genelinde milyonlarla ifade edilen insanın ölümüne sebep olan bir hastalık var. İşte bu salgın karşısında her birimizin zihin dünyasını belki birçok soru meşgul etti. Bu aşamada belki zahiri sebepleri bir kenara bırakarak şu soruyu sormak bizi bir nebze olsun rahatlatabilir: ‘Hangi hatalarımızdan dolayı böyle bir musibet başımıza geldi?’ İşte Yazar Rabia Brodbeck biraz da bu zaviyeden bakılması gerektiğini ifade ediyor. Şöyle diyor:

‘‘Yıl boyunca pandemi ne kadar ağırlaştıysa, o ölçüde kalbime ilham zuhûr etti. Ne kadar ızdırap, musîbet ve kayıplara şâhit olursam, hislerimi ve düşüncelerimi kâğıda aktarma iştiyâkım o derece arttı. Karanlıklar ve olumsuzluklar benim ilhâmımı, ümidimi ve cesaretimi ateşledi. Ne kadar ahlâkî, siyâsî, ekonomik ve doğal felâketlere şâhit olursam, Kur’ân-ı Kerim’deki âyetlerin ve Peygamber Efendimiz’den aktarılan hadîs-i şeriflerin nûru kalbimde tecellî etti. Bu süreç boyunca kendime şu can alıcı soruyu sorup durdum: “Neden Erham-ür-Râhîmîn olan Allah bizlere bu imtihanı layık gördü?” Soruya her cevap vermeye çalıştığımda, üzerime binbir hikmet yağdı ve sonuç olarak elinizde bulunan bu kitap ortaya çıktı.’’

EVDE KAL MEYDANLARA ÇIK

Kitabın ilerleyen sayfalarında hikmet ehlinden sık sık alıntılar yapan yazar ilginç bir saptama yapıyor:

15 Temmuz Darbe Girişimi’nde Türk Milleti olarak ‘Meydanlara çık!’ çağrısına uyarak devletimizin ve milletimizin beka savaşına nasıl iştirak ettiysek, 2020 yılında ortaya çıkan salgından dolayı ‘maskeleri tak ve evde kal!’ çağrısına da kulak verdik ve uzun bir süre evde kaldık. Her iki olaya manevi pencereden bakılması gerektiğini ifade eden yazar, virüsün sadece maddi virüslerden ibaret olmadığını insanı çürüten asıl virüslerin manevi virüsler olduğunu kitabın sayfalarında ortaya koyuyor. Özellikle insan kalitesinde gözle görülür derecede artan düşüş ve musibetlere karşı nasıl davranış biçimi geliştirmemiz gerektiğini, bu ve benzeri süreçlerde duaya sarılmanın ne denli ehemmiyetli olduğunu ifade ediyor.

Kısaca, Rabia Brodbeck’in kaleme aldığı Rahmet Ümidi kitabı, bu ve benzeri salgın hastalıklar karşısında Allah’tan ümit kesilmemesi gerektiğini ve Allah’ın rahmetinin her hâlükârda tecelli ettiğinin altını çiziyor. Bu kitap özellikle insanlığı ilgilendiren kitlesel hastalıklarda nasıl bir davranış ortaya konulması gerektiğinin ipuçlarını veriyor. Yazar, son cümlelerini şöyle ifade ediyor:

‘‘2021 yılında, yeniden yaşamanın sanatını öğrenmek zorundayız. Pandemi, ruhumuzu hastalıkların sardığını göstermiş oldu. Böylece hayatımızdaki tüm gayretlerimiz, mücâdelelerimiz hakîki şifâyı bulmak için olmalıdır. Hz. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, bizleri şifânın hakîki kaynağına davet ediyor: “Bütün kronik hastaları çağrıyorum. Bizim ilacımız bütün hastalıklara şifâdır.” Bu sözlerle, ancak İslâm’ın terbiye metoduyla kâmil mânâda şifâ bulabileceğimizi idrak ediyoruz. 2020 yılında dünya sahnesindeki musîbetlere baktığımızda, tek kurtuluşumuz ve çaremiz şeytanın şerrinden Rabbü’lâlemîn’e ve Rahmeten-lil âlemin olan Allah’a sığınmaktır. Kitabım tamamlandıktan sonra kendi ismini buldu: “Rahmet Ümidi”, aşkın ve rahmetin ümidinden başka bir şeyimiz kalmadı…’’

İyi okumalar...

#Rahmet Ümidi
#Rabia Brodbeck
#Erkam Yayınları
3 yıl önce