|

Meryem Ana Evi'nde ayin

Katoliklerce, Hz. Meryem'in göğe yükseldiği gün olarak kabul edilen bugün, İzmir'in Selçuk ilçesindeki Meryem Ana Evi'nde ayin düzenlendi.

Aa
00:00 - 15/08/2007 Çarşamba
Güncelleme: 13:56 - 15/08/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Meryem Ana Evi'nde ayin
Meryem Ana Evi'nde ayin

İzmir Katolik Kilisesi Başpiskoposu Ruggero Fraceschini tarafından yürütülen ayine Hristiyanlık dinine mensup Türk vatandaşları ile başta İtalya, Estonya, Japonya, Belçika gibi çeşitli ülkelerden gelen çok sayıda kişi katıldı.

Başpiskopos Fraceschini, ayine "Meryem Ana'nın mutluluğunu paylaşabilmek için her zaman kutsal değerlere sahip çıkabilme" temennisinde bulunarak başladı. Meryem Ana'nın göğe yükselişinin anlatıldığı ve ilahilerin seslendirildiği ayine katılanlar kutsandı. Meryem Ana'nın bugün ve ölüm anında inananların yanında olması ve hastalar için dua edildi. Ayine katılanların kendi dillerinde hep birlikte dualar okunduğu ayin, Başpiskopos Franceschini'nin beraberindeki papaz ve rahiplerle birlikte kutsadığı üzüm, incir ve ekmeklerin ayine katılanlara ikram edilmesiyle sona erdi.

MÜSLÜMAN TÜRK KIZINDAN İLAHİLER

Meryem Ana ayininde, Müslüman Türk kızı olan İlayda Selma Sallıoğlu da ilahiler seslendirdi. İtalya'da Verona Dall'Abaco Konservatuarı Şan Bölümü'nden mezun olan Soprano Sallıoğlu, Bach ve Schubert'in "Meryem Ana" temalı ilahilerini okudu. Sallıoğlu, ayinden sonra yaptığı açıklamada, kendisinin de Selçuklu olduğunu,e Meryem Ana'nın da Selçuk'ta yaşamış olmasından dolayı kendisine ayrı bir yakınlık duyduğunu ifade etti. Meryem Ana adına düzenlenen bu ayinde ilahi okumayı uzun zamandır düşlediğini ve bu yıl gerçekleştirdiğini belirten Sallıoğlu, "Meryem Ana'yı çok seviyorum. Meryem Ana için söylemek istiyordum. Bu isteğimi Başpiskopos da kabul etti. Çok mutluyum, hayallerim gerçek oldu" diye konuştu. Meryem Ana'ya sevgisinin içten gelen bir şey olduğunu dile getiren Sallıoğlu, Hz. Meryem'in İslam inanışında da kutsal bir kişi olduğuna işaret ederek, bu sayede dinlerarası kardeşliğin sağlanabileceğini sözlerine ekledi.

MERYEM ANA EVİ

İzmir'in Selçuk ilçesi Efes Antik Kenti yakınlarında bulunan Bülbül Dağı'nda yer alan Meryem Ana Evi, Hristiyan tarihçiler tarafından Hz. Meryem'in 101 yaşına kadar yaşamış olduğu ve burada ölümünün ardından göğe yükseldiği yer olarak kabul ediliyor. Efes civarında yaşayan Hristiyanlar tarafından 18. yüzyıl sonlarına dek Meryem Ana'nın evi olarak kabul edilen ve dini anma törenleri gerçekleştirilen yer zamanla unutulduktan sonra 19. yüzyılda Almanya'da yaşayan ve Efes'e hiç gelmeyen Rahibe Anna Catherine Emmerich'in gördüğü rüyalar üzerine yapılan araştırmalarla yeniden ortaya çıkarılmış, 1957 yılında da Papalık tarafından Meryem Ana Evi olarak kabul edilerek kutsanmıştı. Hristiyanlığın en önemli kutsal mekanları arasında yer alan Meryem Ana Evi, 1967 yılında Papa 6. Paul, 1979 yılında Papa 2. Jean Paul, ve geçen yıl da Papa 16. Benedictus tarafından ziyaret edilmişti.

17 yıl önce