|

Mevlana şehri Konya’nın farklı lezzetleri

Selçuklu Devleti’nin başkenti, Mevlana’nın huzur dolu şehri Konya, zengin mutfak kültürü ile de nefis lezzetlere ev sahipliği yapıyor.

Çağlar Çağatay
04:00 - 21/04/2019 الأحد
Güncelleme: 21:50 - 20/04/2019 السبت
Yeni Şafak
Konya
Konya

Mevlana felsefesiyle yoğrulan huzur şehri Konya, zengin mutfak kültürü ile ülkemizin en lezzetli yemeklerine ev sahipliği yapıyor. Turizm potansiyeli ile de öne çıkan Konya, Hz. Mevlana ve Nasrettin Hoca gibi dünya çapında tanınan şahsiyetleri barındırıyor ve kenti yılda 3 milyon kişi ziyaret ediyor. Mevlana Türbesi, Karatay Çini eserleri, İnce Minare, Sırçalı Medrese, Atatürk, Etnografya ve Arkeoloji Müzeleri mutlaka gezip görülmesi gereken müzelerden. Ayrıca kentte, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde Çatalhöyük Neoloitik Kenti ve Dünya Kültür Mirasi Geçici Listesi’nde Eşrefoğlu Camii, Konya - Selçuklu Başkenti, Anadolu Selçuklu Medreseleri ve Eflatunpınar: Hitit Su Anıtı var. Açık hava müzesi özelliği taşıyan kentin çevresinde doğal güzellikleri de barındırıyor. Öyle ki Tuz Gölü, Beyşehir Gölü, Sille Köyü, Alaaddin Tepesi, Kilistra Antik Kenti ziyaret edilmesi gereken yerler.


SELÇUKLU KÜLTÜRÜNÜ YANSITIYOR

Selçuklu devleti başkenti olan Konya’nın görkemli tarihi kadar kentle özdeşleşmiş yöresel yemekleri de bulunuyor. Kente yolunuz düştüğünde mutlaka kentin yöresel yemeklerini de tadın derim. Konya ülkemizin en nefis lezzetlerine ev sahipliği yapıyor. Birbirinden leziz et ve tatlı yemekleri ile meşhur olan Konya’da her damağa hitap eden etli ekmek, tirit ve bamya çorbası restoranlarda sizi bekliyor. Konya Mutfağı, Selçuklu saraylarında gelişen ve Mevlevi görgüsüyle yoğrulan muhteşem bir oluşum olarak karşımıza çıkıyor. Selçuklu mutfağı kültürünü yansıtan Konya yemekleri, genellikle hamur işlerine dayanıyor. Börek, yufka, erişte, baklava, saç arası gibi yemekleriyle ünlü.

EN MEŞHURU ETLİ EKMEK

Konya’nın yöresel yemeklerden en meşhuru etli ekmek. Etli ekmek denince Konya akla gelir ve burada yenir. Bu yüzden Konya’ya uğrayan herkes bir kez olsun mutlaka yer. Et elde iki bıçak arasında doğranır ve içine soğan domates ve biber katılır. Mayalı hamurlar elle ince ve uzun olarak açılır. İç konur ve üstü açık olarak pişirilir. Konya’da sadece etli ekmek üzerine ünlenmiş lokanta ve restoranlar bulunuyor. Mevlana şehri Konya’nın en sevilen yemeklerinden biri olan etli bamya çorbası, düğünlerin ve özel günlerin vazgeçilmezi olmuş. İpe dizilerek kurutulmuş çiçek bamyalar ve küçük kuşbaşı doğranmış dana eti, limon suyuyla birlikte çorbaya asıl lezzetini veriyor. Birçok Anadolu şehrinde olduğu gibi Tirit, Konya mutfağında da oldukça güzel bir yere sahip. Kentin en sevilen yemeklerden biri de Tirit, pide üzerine kuzu veya dana etiyle yapılıyor. Özellikle bol çeşit serpme kahvaltısıyla bilinen Lokmahane’de veya Cemo Etli Ekmek ve Restorant’da günün her saati gelip lezzetli yöresel yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz.

#Etli ekmek
#Bamya çorbası
#Tirit
٪d سنوات قبل