|

Meydanlara kültür kahramanlarının heykeli dikilsin

Diyalog Avrasya Platformu'nun gerçekleştirdiği ve 160 aydının katıldığı sempozyumda bir tebliğ sunan Yeni Şafak Pazar Yazarı ve Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Harun Tokak'tan ezber bozacak bir öneri geldi. Tokak “Meydanlara savaş kahramanlarının anıtları ve heykelleri yerine kültür kahramanlarının heykelini dikelim” dedi.

00:00 - 23/11/2008 Pazar
Güncelleme: 21:47 - 22/11/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Meydanlara kültür kahramanlarının heykeli dikilsin
Meydanlara kültür kahramanlarının heykeli dikilsin

Türkiye geçtiğimiz günlerde önemli bir sempozyuma daha ev sahipliği yaptı. Antalya'da gerçekleştirilen 'Barış Eğitiminde Hoşgörü ve Ayrımcılık' konulu sempozyuma Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Rusya, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, Ukrayna ve Belerus'tan toplam 160 aydının katıldı.Rusya Bilimler Akademisi Başkanı Rostislav Borosisoviç Ribakov, Rusya Müftü yardımcısı Asadullin Ferid Abdulovich, Azerbaycan RTÜK Başkanı Nusirevan Muharremov gibi isimlerin de hazır bulunduğu sempozyumdan geriye ilginç başlıklar ve öneriler kaldı.


TÜRKİYE'NİN TARİHİ DEĞİŞİYOR

Sempozyumda konuşan Rusya Bilimler Akademisi Başkanı Rostivlav Rıbakov, Türkiye'deki ders kitaplarından düşmanlık içeren kelimeleri çıkarmasının sevindirici olduğunu belirterek “Türkiye'nin tarihi değişiyor. Eğitimde yapılan değişikliklerle düşmana bakış değişiyor, kitaplara iyi komşuluk ilişkileri giriyor. Buna bağlı olarak Türkiye'nin geleceği inşa ediliyor. Eğitim sisteminin yanında komşuları sevmeli, onlarla iyi ilişkiler geliştirmeli. Bu da yeni bir eğitim sistemiyle mümkün” dedi. Ukrayna'dan katılan akadekisyen Vladimir Segeyçuk ise diyalogla uluslararası bir uzlaşı imkanı aranabileceğine dikkat çekerek, “Aytmatov bize 'anlayış' gibi bir miras bıraktı. Bizim onu anmamız ve onun yolundan gidip tartışmalara imkan vermememiz lazım” diye konuştu.


DÜNYANIN MEVLANA'YA İHTİYACI VAR

Tacikistan'dan katılan Mamadşo İlalov ise dünyanın Mevlana hoşgörüsüne ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Bizim aradığımızı Mevlana daha o yıllarda bulmuş ve bize miras bırakmış. Onun öğütlerinden istifade etmemiz lazım. O bize Mevlana kadar yakın. Mevlana gibi bir öğütçümüz varken kollarımızı bağlayıp oturmak bize yakışmaz” diye konuştu. Ders kitaplarındaki bazı düşmanlık ifadelerini çıkarmakla Milli Eğitim Bakanlığı'nın üzerine düşen görevi yaptığını belirten yazarımız ve Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Harun Tokak ise bu davranışın Avrasya'nın diğer cumhuriyetlerine örnek olması gerektiğini dile getirdi. Kültür kahramanlarımızın ön plana çıkarılmadığından şikayet eden Tokak, “Meydanlarımız hep savaş kahramanlarıyla dolu, neden herhangi bir kültür kahramanımız yok. Bu anıtlarla farkında olmadan yeni nesli daha savaşçı yetiştiriyoruz” dedi. Son zamanlarda dünyada ırkçılık, şiddet ve tahammülsüzlüğün hızla yayıldığına dikkat çekilen sonuç bildirgesinde şu görüşlere yer verildi: “Uluslararası sivil toplum kuruluşları ve aileler, yeni nesli hoşgörüyle, insan haklarına ve demokratik fikirlere saygı kültürüyle yetiştirme noktasında önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca yeni neslin belirtilen bu niteliklere sahip olmasında eğitim kurumlarının hayatî önemi ortadadır”



15 yıl önce