|

Mickey fare kahraman rolünü oynayan bir çocuk

Dünya'nın en sevilen çizgi film kahramanı Mickey Mouse'un (Miki Fare) çizeri Fabrizio Petrossi, Mickey Mouse'un fare gibi değil gerçek bir çocukmuş gibi davrandığını söylüyor. Fabrizio Petrossi 'Mickey Mouse, davranışlarıyla çizgi dünyasında yaşayan bir çocuk' diyor.

Büşra Sönmezışık
00:00 - 22/12/2013 Pazar
Güncelleme: 16:14 - 21/12/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Mickey fare kahraman rolünü oynayan bir çocuk
Mickey fare kahraman rolünü oynayan bir çocuk

Dünyanın en sevilen çizgi film kahramanı Mickey Mouse'un çizeri Fabrizio Petrossi, geçtiğimiz günlerde Bahçeşehir Üniversitesi'nde özel bir atölye çalışması gerçekleştirmek üzere İstanbul'a geldi. Mickey Mouse, 1928'de Walt Disney tarafından ortaya çıkarılmış ve seslendirilmiş karikatür karakteri. The Walt Disney Company'nin sembolü haline gelen ve basit bir fare tasarımından ortaya çıkan Mickey Mouse karakterinin birçok çizgi filmi de yapıldı. Dünyada en fazla tanınan sembollerden biri haline gelen karakterin çizeri Fabrizio Petrossi ile atölye çalışmasından önce bir araya geldik.

ÇİZEMEM DİYE KORKTUM

Fabrizio Petrossi Mickey Mouse ile ilk olarak 1992 yılında The Walt Disney Company'nin Topolino ve diğer dergilerine çizimler yaparak tanışmış. Tüm dünyada özellikle çocukları etkisi altına alan Mickey Mouse, Fabrizio Petrossi'nin çocukluğunda çok sevdiği çizgi karakterlerden biri olmasından ziyade onu daha çok bir çizer olarak etkilemiş. 'Mickey Mouse'un gelmiş geçmiş en iyi çizeri bence Floyd Gottfredson'dır' diyen Fabrizio Petrossi onun kadar iyi bir iş çıkartamama korkusu nedeniyle başlarda çizerken çok zorlanmış. Aslında Mickey Mouse'a olan hayranlığı da Floyd Gottfredson'ın çizimlerinde ortaya çıkmış.

Mickey Mouse'un ilk olarak 1928 yılında Walt Disney Stüdyosu'nda ortaya çıktığı biliniyor. Aslında Walt Disney tarafından ilk oluşturulan karakter Şanslı Tavşan Oswald. Ne var ki Walt Disney Tavşan Oswald'ın haklarını kaybedince Mickey Mouse üzerinde çalışmaya başlamış. Walt Disney'in kendi evinde yetiştirdiği bir hamsteri varmış. O dönemlerde animasyon yaparken tavşan veya Mouse gibi komik karakterler kullanıldığından Mickey Mouse de buradan ilham alınarak ortaya çıkmış. Mickey Mouse zeki, kediyi alt eden bir karakter. Fabrizio Petrossi , Mickey Mouse'un bir fare gibi değil gerçek bir çocukmuş gibi davrandığını belirtiyor ve davranışlarıyla çizgi dünyasında yaşayan bir çocuk olduğunu söylüyor. Eğitimler vermek için başka ülkelere gittiğinde istisnasız herkesin Mickey Mouse'yi çok sevdiğini dile getiren Petrossi özellikle Çin, Japonya, Kore gibi Asya ülkelerinde çok popüler olduğunu belirtiyor.

BUHRANIN TEMSİLCİSİ

Yıllar geçiyor fakat Mickey Mouse halen popülerliği elden bırakmıyor. Bunun sebebini Fabrizio Petrossi, Mickey Mouse'un asla yaşlanmayan, eskimeyen bir karakter olmasına bağlıyor. Diğer bir sebep olarak da Mickey Mouse'un, Walt Disney'in de kişisel olarak en sevdiği karakter olmasını gösteren başarılı çizer, sözlerini şöyle sürdürüyor: 'İlk yıllarda Walt Disney'in kendisi Mickey Mouse'yi seslendiriyordu. Bence Mickey Mouse, Walt Disney'in kendisini, Amerika'nın büyük buhranda olduğu zamanlardaki o adamı temsil ediyordu. Kısa sürede popüler hale geldi. Çünkü o bir kahraman ve her rolü oynayabiliyor' diyor. Mickey Mouse'un kahraman rolünü oynayan bir çocuk olduğunu dile getiren Petrossi, bu nedenle hem çocuklar, hem de yetişkinler tarafından çok sevildiğini söylüyor.

RAKİBİ YOK

Günümüzde artık pek çok çizgi karakter var. Mickey Mouse'a rakip olan var mı? Fabrizio Petrossi, 'Disney'in sadece Mickey Mouse değil Pinokyo, Bambi, Pamuk Prenses, hatta Pixar tüm filmlerinde bir ruh var. Sihri bu. Bu hissi hiçbir yerde bulamıyoruz' diyor. Karakterlerin sevilmesinin sebebini sadece komik olmasından değil onların aileye olan yakınlığıyla ilişkilendiriyor. Herkesin hayal kurmayı sevdiğini Disney'in de bunu sağladığını aktaran Petrossi, Mickey Mouse'un rakibi olmadığını söylüyor.

Görüntü değişti karakter aynı

Üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen Mickey Mouse'da gözle görünür bir değişiklik olmadı. Görünürde animasyon dünyasındaki gelişmelerle birlikte Mickey Mouse'un da daha sofistike hale geldiğini anlatan Fabrizio Petrossi, son görünümünü aslında 1940'lı yıllarda kazandığını söylüyor. 1960'lı yıllarda bazı sanatçılar tarafından küçük değişikliklere maruz kalan Mickey Mouse'da hiç değişmeyen tek şey karakteri. Fabrizio Petrossi, 'Mickey Mouse da hiç değişmedi; çünkü onunla ilgili her şey gerçekten mükemmel. Her zaman bazı iyileştirmeler yapabilir. Mesela evini değiştirerek daha modern bir çevreye entegre edebilirsiniz; ama karakterin modeli ve şekli her zaman aynı kalmalıdır' diyor. Mickey Mouse'un vücut ölçülerini değiştirildiğinde ortaya güzel bir görsel çıkmayacağını bu nedenle yeni özel bölümlerinde bile eski çizimlerin kullanıldığını aktarıyor. Bu nedenle çizimler eski tipte; sadece daha yeni ve teknolojik grafikler kullanılarak yapılıyor.

Modern hayatın bir parçası

Fabrizio Petrossi çizerken özellikle çizgi romanlar konusunda hayranlığını her fırsatta dile getirdiği Floyd Gottfredson'dan ilham alıyormuş. Hikayeleri oluştururken Mickey Mouse'a kendi vizyonunu da kattığını belirten başarılı çizer, karakteri yaşadığımız modern hayata entegre etmeye çalıştığını söylüyor. Petrossi; 'İllüstrasyon yaparken her zaman Mickey Fare'nin geçmişteki tüm hikâyelerine bakıyorum çünkü bu hikâyeler inanılmaz zenginlik barındırıyor' diyor.


10 yıl önce