|

Mineral deposu bir dilim ekmek

Herşeyin organiğini tüketmeye çalıştığımız şu zamanlarda ekmeğinde sağlıklısını elde etmek hiç de zor değil. Evinizde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz çavdar ekmeğiyle hem lezzeti hem de sağlığı bir arada bulabilirsiniz. Tahıllar arasında tadı ve rengiyle özel bir yere sahip olan bu ekmeğin bir dilimi bile mineral deposu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/01/2016 Pazar
Güncelleme: 02:54 - 24/01/2016 Pazar
Yeni Şafak
ÜLKÜ MENŞURE SOLAK


Profesör Canan Karatay'ın genetiği değiştirilmiş buğdayların kromozom sayısıyla ilgili açıklamaları üzerine bir de bilim adamlarının bir başaktan daha çok tane almanın yollarını araması bizleri iyice korkutuyor. Peki, korkmadan ekmek yiyebilecek miyiz? Aslında bugün hala Doğu Karadeniz'in dağları ile Güneydoğu Anadolu'da organik, doğası bozulmamış buğdaylara ulaşabilmemiz mümkün. Bunun dışında, az üretildiği için genetiğine çok fazla dokunulmamış diğer tahıllar da ekmek yapımında bize yardımcı olabilirler. Bu tahılların başında en eski ve en doğal olan darı geliyor. Darı unu piyasada bulunmadığı için evde iyi bir katı baharat öğütücüsü ile darıyı incelterek besin değeri çok yüksek bir un elde edebilirsiniz. Bu şansı bulamayan ya da vakti olmayanlar içinse arpa, çavdar ve yulaf unlarından ekmek yapmayı tavsiye ediyoruz.



TAM İBARESİNE DİKKAT EDİN


Tahıllar arasında tadı ve rengiyle özel bir yere sahip olan çavdar içinde B grubu vitaminleri ve demir, kalsiyum, potasyum gibi mineraller bulunduruyor. Evde yapacağınız ekmekler için un satın alırken muhakkak “tam” ibaresi olmasına dikkat edin. “Tam arpa unu”, “tam çavdar unu” gibi. Tabii ki ekmek önerisinde bulunurken, bolca ekmek yemeyi tavsiye etmiyoruz. Resulullah'ın (s.a.v.) tavsiye ettiği gibi, midemizin üçte birini yemeğe ayırmalı ve ekmeğin birkaç dilimi geçmemesine de özen göstermeliyiz.



Nefis Çavdar ekmeği yapmanın püf noktaları




Yapılışı

: Çavdar ununu eleyerek içine hava girmesini sağlıyoruz. Böylece, daha kolay karışacak ve hızlıca mayalanacaktır. Bal, su, kaya tuzu ve ekşi mayamızı karıştırıp yavaşça unun ortasına koyuyoruz. Yedire yedire hamur haline getiriyoruz. Daha sonra, mayalama ayarındaki bir fırında ya da iyice sararak sıcak bir ortamda, en az 6 saat bekletiyoruz. Hamur mayalandıktan sonra, dilediğimiz şekli verebiliriz. Büyük ekşi mayalı ekmeklerin içlerinin nemli kalma olasılığı yüksektir. Çok küçük ekşi mayalı ekmekler ise kuru ve sert olurlar. Bu yüzden orta boy yapmakta fayda vardır. Şekillendirdiğimiz ekmek hamurunun üzerine bir çizik atmalıyız. Böylece çatlamaları önleyeceğiz. Daha sonra, önceden ısıtılmış 160-170 derecelik bir fırında, en az 40 dakika ağır ağır ekmeğimizi pişirmeliyiz. Çıkardığımızda bir beze sarıp birkaç saat dinlendirirsek daha iyi bir sonuç almış oluruz.



NOT:

Bu ekmeğin içine, 1 yemek kaşığı fındık

,

ay çekirdeği ya da çörek otu, rezene gibi baharatlar ilave edebiliriz. İstersek, bu hamurdan çörekte yapabilir, peynir, kıyma, ıspanak gibi malzemelerle iç hazırlayabilir, üzerine yumurta sarısı sürerek kızarmasını sağlayabiliriz. Afiyet olsun.



Lezzet kapınıza geliyor




Geleneksel ve yerel lezzetleri modern şehir yaşamı ile harmanlayan Lezzet Co. Döner, birbirinden taze ve doğal ürünlerini artık kapınıza kadar getiriyor. Evlere servis hizmetini başlatan Lezzet Co. Döner, herkese artık bir telefon ve klavye kadar yakın. Döner severler isterlerse doğrudan Lezzet Co. Döner'e telefon açıp, isterlerse Yemeksepeti üzerinden siparişlerini verebiliyor.



Yöresel et yemekleri yarışıyor




Arnica'nın ana sponsorluğunda hayata geçirilecek 7. Yemek Şöleni, 7 Şubat tarihinde İstanbul The Green Park Hotel Bostancı'da gerçekleşecek. Yemek Şöleni, yarışma heyecanının dışında gün boyu süren gösteri, aktivite, mini konser ve seminer gibi birçok eğlenceli aktiviteye de ev sahipliği yapıyor.Yöresel et yemeklerinin yarışacağı ve sadece yarışmacıların değil katılımcıların da eğlenceyi paylaşacağı oganizyon, yazar ve programcı Elif Korkmazel tarafından sunulacak.



Bachaus'tan aromatik ekmekler




Backhaus, ekmek seçimlerinde özel tatlar arayanlar için yeni hazırladığı ekşi mayalı ekmeklerini buğday unu, ekşi maya ve tuzun yanı sıra zencefil, kavrulmuş susam ve zerdeçal ile lezzetlendirdi. Backhaus, Ekşi Mayalı Zencefilli, Ekşi Mayalı Zerdeçallı ve Ekşi Mayalı Kavrulmuş Susamlı yeni ekmekleri ile Türkiye'nin en geniş çeşitteki ekşi mayalı ekmek koleksiyonunu daha da zenginleştirdi.



MALZEMELER

(

çavdar ekmeği

)



*500 g. Tam çavdar unu


*2 su bardağı su


*5 yemek kaşığı ekşi maya


*1 tatlı kaşığı bal


*1 tatlı kaşığı ince kaya tuzu





#Canan Karatay
#dilim ekmek
#Doğu Karadeniz
#yemek
#Backhaus
#Ekşi Mayalı Zencefilli
#Ekşi Mayalı Zerdeçallı
8 yıl önce