|

Motosikletin hakkını kadınlar verecek

Motosiklet kullanan kadın ünlüler arasında Ayşe Şule Bilgiç, Ceyda Düvenci, Vildan Atasever, Sanem Çelik, Meltem Cumbul, Pınar Altuğ ve Pamela Spence bulunuyor...

Merve Sena Kılıç
00:00 - 17/03/2013 Pazar
Güncelleme: 17:16 - 16/03/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Motosikletin hakkını kadınlar verecek
Motosikletin hakkını kadınlar verecek

Kadınlar dünyada en çok Tayvan'da Türkiye'de ise yoğunlukla Kuşadası civarında motosiklet kullanılıyor. Motosikletler arasında hem hafif hem de kontrolü kolay olduğu için scooter tercih ediliyor. Türkiye'de kadın motosiklet kullanıcılarının dünya geneli ile kıyaslandığında çok gerilerde kaldığını belirten Yamaha Satış ve Pazarlama Müdürü Nihat Çadırcı, kesin rakamlara ulaşılamamakla beraber yapılan tahminlere göre Türkiye'de kadın kullanıcı oranının sadece yüzde 3 oranında olduğunu söylüyor. Ülkemizde trafiğe kayıtlı 2,6 milyon motosiklet bulunduğunu belirten Çadırcı, '2012 rakamları ile yıllık motosiklet satışı 180 bin adet, bu rakamların içerisinde yüzde 3 çok küçük bir azınlığı teşkil ediyor ki; Türkiye genelinde yılda sadece 5 bin 400 kadın motosiklet satın alıyor. Bunun yanında 78 bin kadın motosiklet sahibi' diyor.

TAYVAN BİRİNCİ SIRADA

Dünya genelinde kadın motosiklet kullanıcıları birçok ülkede yüzde 50 seviyesinde bulunurken, bazı ülkelerde bu oranın da üzerine çıkıyor. Mesela Tayland, Tayvan gibi motosikletin ulaşım amaçlı çok yoğun kullanıldığı ülkelerin bazı bölgelerinde bu oran yüzde 60'larda. Türkiye gibi nüfusunun büyük bir kısmı Müslüman olan ve yıllık 8 milyon motosiklet satışı yapılan Endonezya'da kadın kullanıcı oranı yüzde 45'lere ulaşıyor. Motosiklet kullanımını eğitim, kültür ve sosyo-ekonomik durum önemli oranda etkiliyor tabii. Türkiye kendi içinde çok farklı yapıda bölgeleri barındırsa da motosiklet kullanımında kadın kullanıcı oranı birkaç turizm bölgesi haricinde yüzde 10'ların üzerine çıkmıyor. Antalya ve ilçeleri, İzmir ve ilçeleri, Muğla'nın ilçeleri ve Kuşadası kadınların motosiklet kullanımında ön plana çıkıyor. Özellikle de Scooter modelleri tercih ediliyor. Scooter tercih edilmesinin sebebi ise kullanımının kolay olması, hafif olması sebebiyle kontrolünün kolay olması, alçak olması dolayısıyla ayakların rahatlıkla yere koyulabilmesi.

ÜCRETSİZ SÜRÜŞ EĞİTİMİ

Yamaha Motor Türkiye, kadınların motosiklet kullanımın yoğun olduğu illere ilave olarak Marmara bölgesinde İstanbul ve Bursa Ege bölgesinde Aydın ve Manisa, Akdeniz bölgesinde Mersin, Adana ve Hatay Güneydoğu Anadolu'da ise Gaziantep'i motosiklet kullanımının artması için hedef olarak alıyor. Bu illerde genç kadın kullanıcı sayısını artırmayı hedefliyor. Yüzde 3 olan kadın kullanıcı oranının 2015 senesinde yüzde 5'e ulaşmasını bekliyor. Sürüş okulu 'Yamaha Riding Academy'nin kadın kullanıcı sayısını artırmada önemli araç olacağını söyleyen Yamaha Satış ve Pazarlama Müdürü Nihat Çadırcı, motosiklet kullanmayı bilmeyen ya da az tecrübesi olan kadınlara ücretsiz sürüş eğitimi verildiğini belirtiyor. Çadırcı, 'Yamaha Motor Türkiye İstanbul merkezli sürüş okulunu yaz aylarında Anadolu'da hedeflediği illerde kadın kullanıcılarla ücretsiz eğitimlerde buluşturmayı planlıyor. Akademide iki seviyede eğitim veriliyor. Her bir seviye eğitim bir gün sürüyor. Kullanıcı, hem vitesli motosiklet YBR125 hem de scooter modeli Cygnus L ile eğitim alabiliyor' diyor.

YENİ SCOOTER YOLDA

Kadın kullanıcılar özellikle Yamaha Cygnus L modeline ilgi gösteriyor. Cygnus L modeli, modern tasarımı, hafif olması dolayısıyla kolay hâkimiyet ve yakıt ekonomisi ile ön plana çıkarak kadın kullanıcıların dikkatini çekiyor. Yamaha Motor Motobike Expo fuarında yeni scooter modelini de görücüye çıkardı. Klasik tasarımı, yüksek kalite ve düşük yakıt tüketimi ile ön plana çıkacak olan scooter modeli 100-125 cc sınıfında. Ağustos ayında satışa sunulacak scooter modeline kadın kullanıcı ilgisinin oldukça yüksek olması bekleniyor.

Yamaha Motor Türkiye'nin yaptığı araştırmalara göre kadınların Türkiye'de motosiklet kullanmama sebepleri arasında;

Motosikletin tehlikeli olduğu düşüncesi,

Eğitim imkânlarının çok kısıtlı olması,

Ailesi ve çevresi motosiklet kullanmaya teşvik etmemesi,

Motosikletin erkeklere yakıştırılıp, kadınlara uygun görülmemesi,

Trafikte diğer sürücülerin kadın kullanıcılara saygılı davranmamaması,

Motosikletten doğan teknik endişeler var.

Enduro Bodrum'da başlıyor

Bodrum Motosiklet Kulübü'nün düzenlediği Türkiye Enduro Şampiyonası'nın birinci ayağı Bodrum'da başlıyor. Yarış bu yıl 30-31 Mart tarihleri arasında Kemal Merkit adına düzenleniyor.

Bodrum Motosiklet Kulübünün düzenlediği Türkiye Enduro Şampiyonası 1.ayak yarışının ev sahipliğini bu sene eşsiz güzelliği ile Bodrum üstleniyor. Yarış, Çöl Kaplanı lakabına sahip olan ve 7 Eylül 2012 günü Transanatolia Rally Raid parkurunda bir yarışçının arkadan çarpması sonucu hayatını kaybeden ve Türkiye'de yetişen en önemli motokros ve enduro motosiklet yarışçılarından biri olan Kemal Merkit adına düzenleniyor. Şampiyona uzun, yorucu ve heyecanlı bir parkurda geçecek. Kızılagaç beldesinde bulunan yeni parkur yumuşak toprak zemine sahip, 24 km uzunlukta ve Bodrum manzarasına hâkim bir alanda bulunuyor. Bodrum Kızılağaç Enduro parkuru fiziki ve mekanik dayanıklılığın ön plana çıkartılarak doğal engellerle dolu bağlantı yollarından ve farklı zorluk dereceleri olan kros, extreme ve enduro test etapları ile oluşturulmuş. Hazırlanan test etaplarına ulaşımın kolay olması yarışın farklı noktalardan kolaylıkla izlenebilmesine olanak sağlayacak. Bu yıl yaklaşık 100 yarışçının ter dökeceği yarışın seyirci etabı ise 150 dönümlük geniş bir alanda hazırlanmış.


11 yıl önce