|

Mültecinin Sil Baştan hikâyesi

Somali’de 5 yıl önceki terör saldırısında babasını kaybederek Türkiye’ye göç eden 18 yaşındaki Abdi Deeq, mültecilerin dramını anlatan ‘Sil Baştan’ adlı fotoğraf sergisi açtı. Deeq, “Haydarpaşa’da kullanılmayan trenleri çektim: ‘Bu trenler hiçbir yere gitmiyor’ dedim. Köksüz ağaç fotoğrafları çektim. Bu da benim, ‘köklerim nerede?’ çığlığım” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/11/2017 Cuma
Güncelleme: 03:04 - 3/11/2017 Cuma
Yeni Şafak
18 yaşındaki Abdi Deeq, mültecilerin dramını anlatan ‘Sil Baştan’ adlı fotoğraf sergisi açtı
18 yaşındaki Abdi Deeq, mültecilerin dramını anlatan ‘Sil Baştan’ adlı fotoğraf sergisi açtı

Bundan 5 yıl önce Somali’deki terör saldırısında babasını kaybettikten sonra ağabeyiyle birlikte Türkiye’ye gelen 18 yaşındaki Somalili Abdi Deeq, mültecilerin yaşadığı drama çektiği fotoğraflarla dikkat çekiyor. Mültecilerin mevcut şartları altında bir şeyler yapabildiğini göstermeye çalıştığını söyleyen Deeq, İstanbul’da çektiği bu fotoğrafları “Sil Baştan” adlı sergiyle sanatseverlerle buluşturuyor.

YALNIZLIĞI ANLATTIM

Kadıköy Belediyesi Tasarım Atölyesi Kadıköy’de açılan ve 25 fotoğraftan oluşan sergide, yalnızlık temasını ön plana çıkardığını ifade eden Deeq, “Bu sergiyi mültecilere ve mülteci çocuklara adadım. Fotoğraflarımla dünyaya barış mesajları gönderiyorum. Umarım üçüncü dünya ülkelerine de bir an evvel huzur gelir. İnsan hakları alanında eğitimime devam edip bu alanda çalışmalar yapmayı hedefliyorum” diye konuşuyor. Genç sanatçı, umudunu kaybetmediğini ve hayata fotoğrafla bağlandığını söylüyor.

YAŞADIKLARIMA AYNA TUTTUM

Bahçeşehir Üniversitesi Fotoğraf ve Video Bölümü öğrencisi Deeq, fotoğraf çekmeye başladıktan sonra kendini daha özgür hissettiğini söyleyerek “Türkiye’ye geldikten sonra yaşadıklarımı ve hissettiklerimi sergide aktarmaya çalıştım" diyor. Fotoğraflarında mültecilerin farklı ülkelerde hayata tutunma çabasına odaklandığını ifade eden Deeq, “13 yaşındayken, kardeşimle uzun bir yola koyulduk, bunun bir gün ‘göç’ olarak adlandırılacağını o zamanlar bilmiyorduk. İstanbul’a geldik. Fotoğraflarım yaşadığım bu zorlu sürece de ayna tutuyor” diyor.


Her karede ayrı hikaye

İstanbul’un farklı mekanlarında yaşayan mültecileri doğal halleriyle fotoğraflayan Somalili genç Abdi Deeq, her fotoğrafının bir hikayesi olduğunu söylüyor. 4 yaşında futbol sahasında oyun oynayan bir Suriyeli çocuğun fotoğrafının kendisi için çok özel olduğunu belirten Deeq, “Çektiğim o fotoğrafta sahayı savaş alanı alanı olarak düşünürsek çocuk olabilmek için bile sınırlarının aşılması gerektiği mesajını verdim. Ben Haydarpaşa’daki kullanılmayan trenleri çektim ve açıklama olarak ‘Bu trenler hiçbir yere gitmiyor’ dedim. Köksüz ağaç fotoğraflarını çektim. Bu da benim ‘köklerim nerede?’ çığlığım” ifadelerini kullanıyor.

#Sil Baştan
#Somali
#Mülteci
#Fotoğraf
#Abdi Deeq
7 yıl önce