|

Mutfağınızı soul food yemeklerle tanıştırın

Amerika Kıtası’na özgü malzemelerin, Afrika’ya özgü bir tarzla pişirilmesiyle ortaya çıkan Afroamerikan Mutfak kültüründe Amerika’daki Afikalılar kapitalist beyazların mutfak kültürü dayatmalarına soul food ile karşı duruyor. Biz de soul food bir yemek tarifini paylaştığımız bu hafta mutfağımızda yeni bir lezzet deneyebiriz.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/11/2016 Pazar
Güncelleme: 20:57 - 12/11/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Amerika devlet başkanlığı seçimleri, her ne kadar televizyon ekranlarının en güncel konularından biri olsa da, Amerika denince bizim aklımıza muhakkak Malcolm X gelir. Malik El Şahbaz, yani Malcolm X, önce köleleştirilmiş ve sonra büyük bedeller ödeyerek vatandaşlık haklarına kavuşmuş Afroamerikanlar için yalnızca bir siyasi önder olmamıştır. O aynı zamanda, siyahi Amerikalıların kültürünün de bir koruyucusu olmuştur. Amerika'daki Afikalıların yerel mutfak kültürleri de, kölelik dönemindeki zorlu esaret koşullarında haliyle değişti. Anneler, yemekleri Amerika'daki kölelik koşullarında pişiremediler. Fakat tarlalara ektikleri patatesten, domatesten Afrika'nın pişirme usulleriyle yapabildiklerinin en lezzetlisini yapmaya gayret ettiler. Böylece yeni bir mutfak kültürü oluştu: Afroamerikan Mutfak.



YENİ BİR AKIM


Afroamerikanlar, vatandaşlık haklarını kazanıp şehirlere göç ettiklerinde birçok başka kültürle karşılaştılar. Elbette bir kültür, yeni bir coğrafyada ve başka halklarla beraber değişime uğrayacaktı. Malik El Şahbaz, Amerika'da yaşayan Afrikalıların özgürlüğünün kendi kültürlerini korumaktan geçtiğini biliyordu. Yeni bir akıma öncülük etti “soul food”. Afroamerikanlar, kapitalist beyazların mutfak kültürü dayatmalarına soul food ile karşı durdular. Kendi evlerinde kah Afrika'ya özgü, kah kölelik döneminden kalan yemekleri yaptılar, mahallelerinde soul food restoranlar kurdular. Bugün herkes “Amerika” demişken biz de soul food bir yemekle mutfak kültürümüze yeni bir sayfa açalım istedim.



Grits eşliğinde kızarmış tavuk




Yapılışı

: Tavuk parçaları iyice süte bulanarak bir gece dinlendirilir. Mısır unu, un, tuz,baharatlar, sarımsak ve soğan tozu harmanlanır. Yumurtalar çırpılır. Sütten çıkartılan tavuk parçaları yumurtaya batırılır, ardından hazırlanan unlu karışıma batırılır. Yağ bir tavada kızıdırlır ve tavuklar bu yağda kızartılır.



MALZEMELER


(içindekiler)


*1 kilogram tavuk parçaları


*2 su bardağı süt


*2 su bardağı mısır unu


*1 çay bardağı un


*3 yemek kaşığı


sarımsak tozu


*3 yemek kaşığı soğan tozu


*Kırmızı biber, tuz


*4 yumurta


kızartmak için


*Mısırözü yağı



Grits (Mısır Lapası)


Yapılışı

: Mısır yarması, tuz ve su ile ocakta iyice dövülerek pişirilir. Henüz sıcakken içine tereyağı ve kaşar peyniri rendesi eklenir.





MALZEMELER


(içindekiler)


*500 gram mısır yarması


*1 tatlı kaşığı tuz


*4 su bardağı su


*200 gram kaşar peyniri


*100 gram tereyağı





#Afroamerikan
#Mutfak kültürü
#Malik El Şahbaz
7 yıl önce