|

MüzeKart’la İstanbul’un keyfini çıkar

Mart ayından itibaren MüzeKart’ın fiyatı 70 liradan 60 liraya iniyor. Müzekartla ücretsiz gezeceğiniz bir rota çıkardık. Bu fırsat kaçmaz!

Haber Merkezi
04:00 - 23/02/2020 Pazar
Güncelleme: 23:51 - 22/02/2020 Cumartesi
Yeni Şafak
Ayasofya
Ayasofya

Geçtiğimiz hafta Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 300’den fazla müze ve ören yerine bir yıl boyunca sınırsız giriş hakkı sağlayan MüzeKart, 1 Mart’tan itibaren 60 liradan satışa sunulacağı açıklandı. Böylece 70 lira olan kartların fiyatı artık 60 lira. Öte yandan, “MüzeKart Akademi” ismiyle 30 liraya satışa sunulan kartla Yükseköğretim Kurumuna bağlı üniversitelerde öğrenim gören öğrenciler ile bu kurumların bünyesinde görevli öğretim elemanı ve öğretim üyesi statüsündeki personele, Bakanlığa bağlı tüm müze ve ören yerlerini bir yıl boyunca ikişer defa ücretsiz ziyaret edebilme olanağı veriliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze ve ören yerleri gişelerinin yanı sıra “www.muze.gov.tr” adresinden satın alınabilen MüzeKart ile biz de İstanbul’da gezilecek adreslerden bir rota çıkardık. Haydi yola çıkıyoruz!

AYASOFYA VE KARİYE

Dünyada eşi benzeri olmayan mimari yapısıyla sadece yerli halkın değil dünyanın dört bir yanından turist çeken bir adres diyebiliriz Ayasofya için. Burayı Müzekartla ücretsiz gezebilirsiniz. Ancak kapısında uzun kuyruklar olduğunu bu yüzden sabah erkenden gitmenizi öneririz. Yine mozaikleriyle turistlerin gözbebeği olan Edirnekapı’da bulunan Kariye Müzesi’ni de müzekartla ücretsiz gezmeniz mümkün.

TÜRK VE İSLAM ESERLERİ MÜZESİ

Sultanahmet Meydanı’na bakan Türk ve İslam Eserleri Müzesi mutlaka görülmeye değer. Müzekartla ücretsiz olarak gezeceğiniz müzenin bugün konumlandığı yer olan İbrahim Paşa Sarayı’nda ziyaretçiler ancak 1983’ten sonra ağırlanabilmiş. Türk ve İslam Eserleri Müzesi içerisinde Türklerin tarih boyunca yaşayışlarına ve kültürlerine ışık tutan metal ve tekstil işleri, savaş silahları, halı dokumaları gibi pek çok eser yer alıyor. Aynı zamanda, İslam Dünyası’na ait el yazmaları örnekleri de müzede sergileniyor. Topkapı ve Ayasofya gibi yerlerin sürekli göz önünde bulunmasından dolayı biraz gölgede kalan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İstanbul’da gezilip görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

GALATA MEVLEVİHANESİ

1491 senesinde Afyon Mevlevihanesi Şeyhi Divane Mehmed Dede tarafından inşa ettirilen Galata Mevlevihanesi, İstanbul’un ilk mevlevihanesi olma unvanını taşıyor. Cumhuriyet’in ilan edilmesiyle birlikte bir dönem okul olarak da hizmet veren Galata Mevlevihanesi, 1975’te Divan Edebiyatı Müzesi’ne dönüştürülmüş. İçerisinde; Şeyh Galip ve Halet Efendi Türbeleri, Semahane, Mahfiller, Derviş Odaları, semahlarda kullanılan enstrümanlar ile pek çok sanat eserinin yer aldığı Galata Mevlevihanesi Müzesi,2000’li yıllarda yapılan çalışmalarla bugünkü halini aldı. Müzekartla ücretsiz gezeceğiniz mekanın bahçesi de oldukça güzel.

ARKEOLOJİ MÜZESİ

İstanbul Arkeoloji Müzesi görülmesi gereken müzelerin başında diyebiliriz. Müze içinde bulunduğumuz coğrafyanın geçmişiyle bizi buluşturuyor. Dünyanın sayılı müzeleri arasında gösterilen İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin kurucusu Osman Hamdi Bey diyebiliriz. Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olmak üzere 3 ayrı birimden oluşuyor. Müzede İskender Lahdi, Tabnit Lahdi, Çiviyazılı Belgeler Arşivi, Gezer Takvimi, Siloa Yazıtı gibi önemli nadide eserler var. Ücretsiz gezeceğiniz bu müze geçtiğimiz Eylül ayında restorasyon geçirerek yeniden düzenlendi. Eğer müzekartınız varsa yolunuzu sık sık buraya düşürmeye çalışın deriz.

İSTANBUL TÜRBELER MÜDÜRLÜĞÜ

  • Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan İstanbul Türbeler Müzesi Sultanahmet’te yer alıyor. Müzekartla ücretsiz gezeceğiniz müzenin envanterinde kayıtlı Kâbe örtüleri, Kur’an-ı Kerimler, Osmanlı padişahlarının el emeği hat levhalar (Sultan Abdülmecid Han ve II. Mahmud imzalı değerli padişah hat örnekleri gibi), Sami Efendi, İzzet Efendi, Hattat Rakım ketebeli hat levhalar, Sakal-ı Şerifler, Aziz Mahmud Hüdâyî, Karaca Ahmed ve Yahya Efendi gibi toplumun manevi önderlerine ait kullanım eşyaları, kutsal emanetler bulunan teşhir değeri yüksek ve tarihi açıdan özgün binlerce eser olduğunu söyleyebiliriz.
#İstanbul
#Müze
#Ayasofya
#MüzeKart
4 yıl önce