|

Ne olursa olsun geldiler

Büyük Türk İslam Mutasavvıfı Mevlâna Celaleddin-i Rumi'nin 802'nci doğum günü kutlamalarında yurtiçi ve yurtdışından pek çok katılımcı bir araya geldi. Konya'ya akın eden Hazreti Mevlâna âşıkları ile bütünleşen sanatçılar dünyaya sevgi, muhabbet ve dostluk mesajları verdi

Şamil Kucur
00:00 - 3/10/2009 Cumartesi
Güncelleme: 22:40 - 2/10/2009 Cuma
Yeni Şafak
Ne olursa olsun geldiler
Ne olursa olsun geldiler

Son yıllarda bir çok ülkede eserleri çeşitli dillere çevrilen ve en çok okunanlar listesinde yer alan Büyük Türk İslam Mutasavvufu Mevlâna Celaleddin-i Rumi'yi anmak için bir çok ülkede konfersanlar, paneller düzenlenirken, Mevlevi Musıkisi ve Sema törenleri de büyük ilgi görüyor. Yıllardır Hazreti Mevlâna'nın vefaat ya da 'Şeb-i Arûs' (Düğün Gecesi) olarak adlandırılan anma programlarının düzenlendiği Konya'da 6 yıldır düzenlenen Uluslararası Mistik Müzik Festivali'ne katılan sanatçılar ve izleyiciler tarih ve kültür şehri Konya'da buluştu. Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen ve bir hafta süren Festivale Kazakistan, Hindistan, ABD, İran ile Türkiye'den katılan müzik, folklor, hat ve resim ustaları Hazreti Mevlâna'nın maneviyat ikliminde Dünyaya sevgi, barış ve dostluk mesajları verdiler.


Konyalılar Mistik Müziğe doydu

Şehirlerin var olduklarını görmek için, bünyelerinde barındırdıkları değerlere bakmak gerektiğini ve bu anlamda Konya'nın sahip olduğu değerin ise Hz. Mevlâna olduğunu ifade eden Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, düzenlenen etkinliklerle Konya'nın kültürümüze olan katkılarını ve Konya'nın gerçek yüzünü dünyaya bir kez daha duyurmayı hedeflediklerini söyledi. İrfan Gürdal yönetimindeki Türk Dünyası Tasavvuf Müziği Grubunun birbirinden güzel ilahi, Nefes ve Hikmetleri seslendirdiği konser ile başlayan Festivalde, İranlı müzik topluluğu Namad, Hindistan'dan 'Good News' grubu geleneksel Hind müziğinden örnekler icra ederken, Kazakistan'dan Yesevî Ensemble'nin okuduğu büyük Türk İslam Mutasavvufu Hoca Ahmet Yesevi Hazretlerinin Hikmetler, Altay Cumhuriyeti'nden Bolat Bayrişev ve Arjan Kezerekov'un telli ve nefesli sazlar ile geleneksel Şaman ritüeli, Sudan Orupaap Afrika İcra Sanatları Enstitüsü, Amerika'lı Branches Breath Müzik Gurubu'nun sunduğu Kızılderili müziği ile Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu sanatçılarının Mevlevi Sema'sı büyük ilgi gördü.

Festivalde Uluslararası Mevlâna Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Hazreti Mevlâna'nın 22'inci kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, Afganistan'ın Türkiye Büyükelçisi Masood Khalili ile A. Refik Kutluer, Hz. Mevlâna'nın şiirlerinden seçmeleri Türkçe, İngilizce ve Farsça okudular. Flüt sanatçısı Şefika Kutluer ve Şef Erol Erdinç Yönetimindeki Hacettepe Senfoni Orkestrası eşliğinde İ. Mirzayev'in “Mevlâna Flüt Konçertosu” da ilgi ile takip edildi. Hafta süresince konserler ile birlikte, Prof. Dr. İskender Pala 'Hz. Mevlâna ve Doğuş' konulu bir konferans verirken, “Hazreti Mevlâna Düşüncesi ve Avrupa Birliği Değerleri” konulu panel düzenlendi. Ressam Nilgün Karakaş “Mânâ Âleminde Semâ” konulu resim sergisi, “Dünya İnançları Fotoğraf Sergisi ile İranlı sanatçıların Hat ve Tezhip sanatlarından örneklerin yeraldığı sergiler büyük ilgi gördü.


Aşk Yolunda adım adım 800 km yürüdüler

Sevgi, umut ve aşka dikkat çekmek isteyen Ceyda ve Emrah Altuntecim çiftinin, 45 gün önce İstanbul'dan Mevlâna Celaleddin-i Rumi'nin Konya'daki türbesine gelmek için başlattıkları yürüyüş de tamamlandı. 802 kilometre yürüyerek Konya'ya ulaşan Altuntecim çifti, Hazreti Mevlâna'nın 22. Kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan ile birlikte Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ile Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'i makamlarında ziyaretlerinin ardından, Aladdin Camisi'nde yurtiçi ve çeşitli illerden Konya'ya gelen Hz. Mevlâna aşıklarının da iştiraki ile Mevlâna Müzesi'ne birlikte yürüyerek burada dua ettiler. İstanbul Yenikapı Mevlevihanesi'nden yürüyerek yola çıkan Altuntecim çifti İstanbul, Yalova, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Afyonkarahisar'ın ardından Konya'ya ulaştı. Altuntecim çifti, 45 gün süren yolculukta 802 kilometrelik yol kat ederek bir ilke imza atarken, bütün yolculukları boyunca Anadolu insanın ruhuna sinmiş olan sevgi, muhabbet, dostluk ve insani duyguların özünün Hz. Mevlâna ve diğer bir çok gönül sultanlarının sırrı olduğunu, bu manevi sırra sahip insanların sevgi, katkı ve duaları ile Konya'ya ulaşabildiklerini ifade ederken, Altuntecim çiftinin hem maddi, hem de ruhen kat ettikleri yolculukları ile herkese örnek olduğunu kaydeden Esin Çelebi Bayru'ya göre herkese örnek olan çiftin, büyükşehirlerde kaybolmaya yüz tutan kültürümüzün Anadolu'da halen yaşadığını ve gelecek için bir ümit ve ışık.


15 yıl önce