|

Neva sen yoksa başka bir dünyadan mı geldin?

Çalışmalarıyla bilim dünyasında ses getiren Neva Çiftçioğlu Türkiye'ye döndü. Baba Çiftçioğlu, “Yurt dışında kızıma 'başka dünyadan mı geldin' diye şaşırıyorlarmış”dedi

Şamil Kucur
00:00 - 12/03/2008 Çarşamba
Güncelleme: 00:26 - 12/03/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Neva sen yoksa başka  bir dünyadan mı geldin?
Neva sen yoksa başka bir dünyadan mı geldin?

NASA'da önemli çalışmalara imza atan ve burada çalışan tek Türk olarak bilim dünyasında adını duyuran Neva Çiftçioğlu, vatan hasretine dayanamayıp geri döndü. Tezi çöpe atılınca 18 yıl önce yurt dışına çalışmaya giden Çiftçioğlu, 1998 yılında Finlandiya'da doktora sonrası çalışmalarıyla Nobel Tıp Ödülü'ne aday gösterildi. Aynı yıl İskandinav Ülkeleri Bilim Ödülü'nü ve En Başarılı Bilim Yayını Ödülü'nü de alan Çiftçioğlu, 2006'da NASA'dan Olağanüstü Bilim Adamı Ödülü aldı. Birçok ülkede, üniversitelerde misafir profesör olarak ders veren Doç. Dr. Çiftçioğlu, buluşlarını doğduğu topraklarda değerlendirmek, beyin göçünü tersine çevirmek ve bilimsel çalışmalarını Türkiye'de sürdürmek için dönmesine en çok anne ve babası sevindi.


NASA'DA ÇALIŞMAK HAYALİMDİ

Neva Çiftçioğlu, insanoğlu Ay'a ilk ayak bastığı zaman 6 yaşında olduğunu ve o gün NASA'da çalışmayı kafasına koyduğunu söyledi. Çiftçioğlu, Finlandiya Hükümeti tarafından buluşlarını anlatmak için gönderildiği ABD'de NASA'dan iş teklifi aldığını anlattı. NASA'da, Astrobiology Institute'nun kurulmasına katkı sağlayan Çİftçioğlu, çeşitli ödüller aldı.

Doç. Dr. Çiftçioğlu, patentini aldığı buluşları, Türkiye'de hayata geçirmeyi planlıyor. Kızlarının başarısının şaşırtıcı olmadığını dile getiren baba Ayhan Çiftçioğlu, “ Kızım çok farklı biri. Yurt dışında onun için 'Neva sen bu dünyalı olamazsın, sen çok farklı bir dünyadan geldin' demeleri tesadüf değil” diye konuştu.


16 yıl önce