|

Notalarla barışa çağrı

Dünyaca ünlü Türk müzisyen Can Atilla’nın 57.Alay- Gelibolu Senfonisi’nin dünya prömiyeri Londra’da seçkin bir davetli grubunun katıldığı özel bir etkinlikle yapıldı. Eser büyük ilgi gördü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/04/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Eser büyük ilgi gördü.
Eser büyük ilgi gördü.

Büyük kayıpların verildiği Birinci ve İkinci Dünya Savaşları, Balkan Savaşları ya da Çanakkale Savaşı hala büyük acılarla hatırlanıyor. İşte yaşanan bu acılara dikkat çeken müzisyen Can Atilla Çanakkale’de kayıp veren 57. Alay’ın hikayesinden yola çıkarak dört bölümlük Gelibolu Senfonisi’ni yazdı. Ülkemizde büyük beğeni toplayan eserin dünya prömiyeri özel bir etkinlikle Londra’da Cadogan Hall’da yapıldı.


DOSTLUĞA VURGU

Çok sesli müziğin dünyaca tanınan en başarılı temsilcilerinden İngiliz Kraliyet Filarmoni Orkestrası ile birlikte Türk ve Amerikalı solistler tarafından icra edilen eser Çanakkale Savaşı’na katılan farklı milletlerden askerlerin aralarında oluşan dostluğu anlatıyor. Yunus Emre Enstitüsü tarafından T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde önceki akşam gerçekleştirilen etkinlik T.C. Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, Kral V. George’un torunu Kent Dükü Prens Edward, YEE Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’in yanı sıra Britanya ve ANZAK ülkeleri temsilcilerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi. Programın açış konuşmasını yapan Büyükelçi Abdurrahman Bilgiç, konserin Çanakkale Savaşı’nda yaşamını yitirenleri onurlandırmak amacıyla düzenlendiğini belirtti.

KANATSIZ KUŞLAR’A SELAM

Dünyaca ünlü yazar Louis de Bernières’in Birds WithoutWings (Kanatsız Kuşlar) isimli romanının, tarihi arka planı anlatan eşsiz tanıtım bölümünü okuması ile başlayan konserde, Can Atilla’nın Çanakkale Savaşının 100. yılı dolayısıyla bestelediği “57. Alay-Gelibolu Senfoni No:2” (Symphony No:2 ‘Gallipoli’- The 57th Regiment) adlı eseri icra edildi. Türkiye’nin önde gelen şeflerinden Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası Direktörü ve Ankara Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Şef Burak Tüzün yönetimindeki orkestraya, Soprano Angela Ahıskal ile Solo Viyolensel Onur Şenler solist olarak eşlik etti. “Çanakkale Dostluk Konseri”nin repertuarında, Thomas Tallis‘den ‘Vaughan Williams’ Fantasia on a Theme’, Butterworth’dan ‘A Shropshire Lad’, Elgar’dan ‘EnigmaVariations’ – Nimrod & Finale isimli eserler de yer aldı.

  • İKİ YILLIK EMEĞİN ESERİ
  • Can Atilla’nın, yaklaşık 2 yıl süren çalışmanın ardından tamamladığı ağıt niteliğindeki eseri, Çanakkale Cephesi’nin kahraman 57. Alay’ını anlatıyor.Dört bölümden oluşan senfonide savaşın acılarından bahsedilerek barışa vurgu yapılıyor.
#Can Atilla
#57.Alay- Gelibolu Senfonisi
6 yıl önce