|

Obezite sizi de sağırlaştırabilir

.
00:00 - 20/06/2013 Perşembe
Güncelleme: 22:56 - 19/06/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Obezite sizi de sağırlaştırabilir
Obezite sizi de sağırlaştırabilir

Obezitenin birçok hastalığa sebep olduğu bilinen bir gerçek. Son yapılan bir araştırmada ise obezitenin duyma kaybına sebep olabileceği iddia edildi. Araştırmaya göre obez gençler kendi zayıf akranlarına göre yüzde 50 daha fazla duyma sorunu çekiyor.

Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi KBB/Baş ve Boyun Cerrahisi Bölümü''nden Prof. Anil Lalwani ''Bu çalışma obezite ile yetişkinlerde duyma kaybı arasında ilişki kurmuş ilk çalışma olması açısından önemli'' dedi. Araştırmada yetişkinlerdeki obezite ile bütün frekanslarda sensorinöral işitme kaybı arasında bir ilişki bulundu. Sensorinöral işitme kaybı iç kulaktaki hücrelerin zarar görmesi sonucu ortaya çıkar. Ama düşük frekans işitme kaybı için oran daha yüksek. Araştırmaya göre obez yetişkinlerin yüzde 15''inden işitme kaybı yaşanırken bu obez olmayanlarda sadece yüzde 8 civarında.

DÜZENLİ KONTROL

Prof. Anil Dr. Lalwani ''Bu araştırma birçok önemli sonuçlar doğuracak. Obez yetişkinlerin düzenli olarak işitme taraması yapması gerekiyor'' şeklinde konuştu

UYKU APNESİ RİSKİ VAR

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Baykal Tülek, ''Uyku apne sendromu erkeklerde, kadınlara göre iki kat daha fazla görülüyor. Aşırı kilolu olmak, uyku apnesi için önemli bir risk faktörüdür'' diyen Tülek, boyun çevresinde yağ depolanmasının uykuda solunumun durması için bir risk faktörü olduğunu belirtti.


11 yıl önce