|

Obezlerin beynine pil

Gömlek düğmelerini ilikleyemez halde olan parkinson hastalarını özgürlüğüne kavuşturan 'beyin pili'nin virtüözü Prof. Dr. Andres Lozano, beyin pilinin sadece parkinsonda değil, obezite ve depresyon hastalıklarının tedavisinde de başarı sağlayabileceğini müjdeledi

Sağlık Servisi
00:00 - 9/10/2009 الجمعة
Güncelleme: 23:03 - 8/10/2009 الخميس
Yeni Şafak
Obezlerin beynine pil
Obezlerin beynine pil

Parkinson hastalığında zamanı geri alan beyin pili tedavilerinin dünyadaki bir numaralı ismi olan Toronto Western Hastanesi Nöroşirurji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Andres Lozano, Medical Park Bahçelievler Hastanesi'nin düzenlediği 'Parkinson ve Diğer Hastalıklarda Beyin Pili Tedavisi Sempozyumu'na katılmak üzere İstanbul'a geldi. Prof. Dr. Lozano; beyin pilinin bugünkü uygulama alanlarının yanısıra gelecekte önümüze açacağı ufukları da değerlendirdi:

Beyin pilini ilk ne zaman bir hastaya uyguladınız?

Eski versiyonları 1960'lı yıllardan beri kullanılıyordu. Ben yeni ve modern olanı ilk defa 1991 yılında kullandım. O zamandan bu yana da yaklaşık 500 ameliyat yaptım.

Beyin pili parkinsonu nasıl tedavi ediyor?

Beyin pili, beyindeki belirli bölgelerdeki elektriksel bölgeyi baskılamak ya da artırmak için kullanılıyor.

HATIRALAR GERİ GELİYOR
Beyin pili sadece parkinson hastaları için mi kullanılıyor?

Parkinson hastalarında ve diğer hareket problemlerinde elde ettiğimiz başarılı sonuçlar nedeniyle parkinson dışında bazı hastalıklar konusunda da araştırmalar devam ediyor. Distoni dediğimiz aşırı vücut kasılmaları ile giden hastalıklarda da başarılı sonuçlar alabiliyoruz.

Tıbbi tedaviye cevap vermeyen, şiddetli ağrı çeken hastalar beyin pilinin tedavi grubu içinde önemli bir alan. Sara hastaları, şiddetli depresyon gibi psikiyatrik hastalıkları olan hastalar, hafıza problemi olan hastaların tedavisinde beyin pili kullanımı çalışmaları devam ediyor.


Hastalar sağlıklarına kavuştu

Alzheimer hastalarına beyin pili takıldı mı bugüne kadar?

Evet; şimdiye kadar 55 ve 72 yaş arasında 6 alzheimer hastasını ameliyat ettik. 6 ameliyat da gayet iyi geçti ve hastalar olumsuz etki yaşamadı.


Sara nöbetlerini durduruyor
Epilepsi tedavisi konusunda çalışmalar şu anda hangi aşamada?

ABD'deki birçok merkezle birlikte yapmış olduğumuz son çalışmada; her türlü tıbbi tedaviye rağmen bir ay içerisinde 5'ten fazla nöbet geçiren 140 hastanın yarısına beyin pili elektrodu yerleştirildik. Daha sonra pilleri açıp beyne elektrik akımı verdik, diğer hastalara ise elektrot yerleştirdik ama pil açılıp elektrik akımı verilmedi. Elektrik verilen epilepsi hastalarının nöbet sıklığının ve şiddetinin verilmeyen hastalara göre önemli ölçüde azaldığı tespit edildi.

Depresyon çalışmalarında başarı oranı nasıl?

35 hastayı ameliyat ettik. Bu hastaların yüzde 60'ında depresyonun çarpıcı bir şekilde azaltılabildiğini gördük.

Beyin pilinin kullanıldığı diğer hastalıklar var mı?

Bugüne kadar dünya üzerinde üç obezite hastasına beyin pili takıldı.



٪d سنوات قبل