|

Orhan Pamuk'a fahri doktora

Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk, Amerika'nın en önemli üniversitelerinden biri olan Georgetown'dan “beşeri ilimler fahri doktorası” aldı.

Aa
00:00 - 31/10/2007 Çarşamba
Güncelleme: 00:51 - 31/10/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Orhan Pamuk'a fahri doktora
Orhan Pamuk'a fahri doktora

Nobel edebiyat ödülünün sahibi yazar Orhan Pamuk, ABD'nin Georgetown Üniversitesi tarafından, kurumun en yüksek onur ödülü olan “beşeri ilimler fahri doktorası”na layık görüldü. Ünvan, Washington'daki Georgetown Üniversitesi'nde düzenlenen bir törenle Pamuk'a takdim edildi.

Pamuk'u takdim eden üniversite rektörü Prof. Dr. John DeGioia, Pamuk'un, eserlerinde Doğu-Batı, modern-geleneksel, Batılı-İslami çelişkilerini işlediğini ve bu romanların, insanlığın tanınmasına katkıda bulunduğunu söyledi.

Pamuk da beş yıl önce romanlarını tartışmak üzere konuşma yaptığı Georgetown Üniversitesi'ne bu defa ödül almak için gelmekten mutluluk duyduğunu belirterek teşekkür etti.

'UTANMA DUYGUSU'

Konuşmasında, “Kar” adlı romanından örnekler veren Pamuk, “diğer” ve “yabancı” kavramlarını eserlerinde irdelediğini dile getirdi.

Batılılaşmanın, Osmanlı'nın son dönemlerinde Batı'ya karşı arka arkaya alınan askeri yenilgilerin ardından başlatıldığını ve bu çabanın Cumhuriyet döneminde de sürdüğünü anlatan Pamuk, bunlar yapılırken ülkenin kendi kültürüne ve özelliklerine karşı eleştirel şekilde yaklaşıldığını ve bunun da sonuçta bir utanma duygusuna yol açtığını söyledi.

17 yıl önce