|

Oscar Hint fakirine

Oscar töreninde yine sevinç ve gözyaşı vardı. Oscar'ın iddialı filmi Slumdog Mileionaire 8 dalda ödülleri toplarken Oscar'ın diğer iddialı filmi The Curious Case Of Benjamin Button sadece 3 dalda ödüle layık görüldü.

Aa
00:00 - 24/02/2009 Salı
Güncelleme: 23:04 - 23/02/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Oscar Hint fakirine
Oscar Hint fakirine

81. Oscar Akademi Ödülleri Los Angeles'daki Kodak Tiyatrosu'nda yapılan törenle sahiplerini buldu. Sunuculuğunu Avustralyalı tiyatro ve sinema oyuncusu Hugh Jackman'ın yaptığı törende, geceye 8 ödülle Slumdog Millionaire damgasını vurdu. Hayat mücadelesine, Hindistan'ın Mumbai kentinin kenar mahallesinde başlayan bir çocuğun, zorluklar içindeki büyüme sürecini, bir aşk hikayesini de içine katarak, katıldığı bir yarışma programı çerçevesinde ele alan Slumdog Millionaire, 8 dalda birden ödül kazandı. Slumdog Millionaire, en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi uyarlama senaryo, en iyi görüntü yönetmenliği, en iyi ses miksajı, en iyi kurgu, en iyi film müziği ve en iyi orijinal şarkı ödüllerine layık görüldü.

ÖDÜLÜNÜ AİLESİ ALDI

Oscar'a 13 dalda aday gösterilen The Curious Case Of Benjamin Button sadece 3 ödülle yetinmek zorunda kaldı. Brad Pitt'in başrolünü üstlendiği, yaşlı doğan ve gittikçe gençleşen bir Amerikalının hayatını konu alan film, en iyi sanat yönetmenliği, en iyi makyaj ve en iyi görsel efekt dallarında ödül aldı. En iyi erkek oyuncu ödülünü, “Milk” adlı filmde, eşitlik isteyen ve kendi kaderini paylaşanların haklarını korumak için siyasete atılan eşcinsel rolündeki Sean Penn aldı. Sanatının yanısıra siyasi fikirleriyle de bilinen 48 yaşındaki Penn, 2004 yılında, Mystic River filmindeki rolüyle de ödül almıştı. En iyi kadın oyuncu ödülünü ise “The Reader” adlı filmdeki rolüyle Kate Winslet aldı. En iyi yardımcı erkek oyuncu ödülüne, 13 ay önce hayatını kaybeden Heath Ledger, The Dark Knight filmindeki “Joker” rolüyle layık görüldü. Ledger'ın heykelciğini, annesi, babası ve kız kardeşi aldı. Aktör, Oscar'a ölümünden sonra layık görülen ikinci sanatçı oldu. Peter Finch de 1976 yılında Oscar'a layık görülmüş, ancak kazandığı ödülü görememişti.


Ödül Hindistan'ı ayağa kaldırdı

En iyi film ve en iyi yönetmen ödülünü kazanan Slumdog Millionaire 'in (Varoş Milyoneri) küçük oyuncularından Azharuddin Muhammed İsmail ve Rubina Ali gerçekten de bir gecekondu bölgesinde yaşıyor. Onlar üzerinde smokin ve tavaletle kırmızı halıda objektiflere poz verirken aileleri oturdukları mahallede komşularıyla birlikte Oscar törenini izledi En iyi yönetmen ödülünü alan Danny Boyle'anın sokakta keşfettiği bu çocuklara oyunculuklarının karşılığı 100 dolar gibi komik bir ücret ödendiği için film eleştirilmişti. Hindistandan'daki bir başka eleştiri ise filme yönelikti. Hintliler filmin ödül almasını isteseler de hikayenin Hindistan'ın yoksulluğunu yansıtmasından dolayı beğenmediklerini dile getirmişlerdi. Filmin adındaki Slumdog kelimesindeki dog (köpek) ibaresinden de rahatsızlık duyan Hintliler protesto gösterisi yapıp bir sinema salonunu yağmalamıştı.


Koridorda saklanıp dakikalarca ağladım


  • Oscar'a 13 dalda aday gösterilen The Curious Case Of Benjamin Button sadece 3 ödülle yetindi.

  • Oscar'a Brad Pitt ve eşi Angelina Jolia aday olmuştu. Ancak karı koca törenden ödül alamadan eve döndü.

  • The Reader filminde Nazi kampında görev yapmış bir gardiyan kadını oynayan Kate Winslet'a ödül verilmemesi için ABD'li Musevi aydınlar çağrıda bulunmuştu. Ancak 13 yılda 5 kez Oscar'a aday gösterilen Winslet bu rolüyle sonunda ödülü kaptı.

  • Geçen hafta Avustralya'da bir internet sitesi Oscar sonuçlarını ele geçirdiğini söylemiş ve sonuçları açıklamıştı. Listede en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi kadın oyuncu Oscar sonuçlarıyla aynı çıktı ancak en iyi erkek oyuncu olarak Güreşçi filmindeki rolüyle Mickey Rourke gösterilmişti oysa ödülü Rouke değil Sean Penn kazandı. Listedeki diğer kazananlar da gerçek Oscar listesinde yer alamadı.

  • İlk ödül, en iyi yardımcı kadın oyuncu dalında verildi ve bu ödüle “Vicky Cristina Barcelona” daki performansıyla 34 yaşındaki İspanyol aktris Penelope Cruz layık görüldü. Penelope Cruz, Woody Allen'ın filmleriyle en iyi yardımcı oyuncu ödülünü kazanan 5. sanatçı oldu. Ödülü alan İspanyol sanatçı Cruz, koridora saklanıp 15 dakika ağladığını söyledi. Cruz, Oscar heykelciğini eline aldıktan ancak 5 dakika sonra bakmaya cesaret edebildiğini kaydetti.

    En iyiler kazandı

    EN İYİ FİLM

    Slumdog Millionaire

    EN İYİ YÖNETMEN

    Danny Boyle

    (Slumdog Millionaire)

    EN İYİ ERKEK OYUNCU

    Sean Penn (Milk)

    EN İYİ KADIN OYUNCU

    Kate Winslet (The Reader)

    EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU

    Penèlope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)

    EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU

    Heath Ledger

    (The Dark Knight)

    EN İYİ ÖZGÜN SENARYO

    Dustin Lance Black (Milk)

    EN İYİ UYARLAMA SENARYO

    Simon Beaufoy

    (Slumdog Millionare)

    EN İYİ ANİMASYON FİLM

    Andrew Stanton (Wall-E)

    EN İYİ KISA FİLM

    Jochen Alexander Freydank (Spielzeugland)

    EN İYİ BELGESEL

    James Marsh and Simon Chinn (Man On Wire)

    ÖZEL ÖDÜL

    Jerry Lewis

    EN İYİ YABANCI FİLM

    Yojiro Takita

    (Departures-Japonya)

  • 15 yıl önce