|

Oscar’a ne oluyor?

Netflix yapımları ve bağımsız filmlerin Oscar’ı etkisi altına aldığını görüyoruz. Bu durum şov mekanizmasının değiştiğini gösteriyor. Yakın gelecekte ‘çeşitlilik ve eşitlik’ adına Oscar karakterine çok da uymayan kararların çoğalacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Abdulhamit Güler
00:00 - 1/05/2021 Cumartesi
Güncelleme: 14:36 - 1/05/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Chloé Zhao
Chloé Zhao
Endüstriyel sinemanın kalesi olan Hollywood’da bir ödül töreni daha tamamlandı. 93. Oscar ödüllerinde kazananlar belli oldu.
Nomadland, beklendiği gibi büyük ödüllerin sahibi oldu. Yılın en iddialı yapımlarından olan Netflix üretimi Mank büyük ödüllerden hiçbirine ulaşamadı.
Yabancı film kategorisinde TRT ortak yapımı olan “Quo Vadis, Aida” ödüle uzanamadı. Kazananları, kaybedenleri ve salgının damga vurduğu ödül töreni ile çok konuşulan Oscar’ın tahlile muhtaç noktaları az değil.

OSCAR’DA NE DEĞİŞTİ?

  • Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi üyelerinin oylarıyla belirlenen Oscar ödülleri, büyük prodüksiyonlu stüdyoların yapımlarına değil bağımsız sinema örneği diyebileceğimiz filmlere gitmeye başladı.
    Son birkaç yıldır ufak tefek emarelerini gördüğümüz bu manzara 93. Oscar töreninde net bir şekilde karşımıza çıktı. Netflix yapımı olan Mank, diğer adaylara göre büyük bütçeli sayılır. 25 milyon dolarlık bütçesinin karşısında en iyi film ve en iyi yönetmen ödüllerini alan Nomadland 5 milyon dolarlık bir yapım olarak duruyor. Hollywood’da 50 milyon doların altındaki bütçeler düşük sayılır.
    Dünyada çok ses getiren filmlerinin bütçelerinin 150 milyon dolardan başladığını düşündüğümüzde dönüşümü fark edebiliyoruz. Christopher Nolon’ın hayal kırıklığı oluşturan filmi Tenet’in 200 milyon dolarlık bütçesiyle büyük ödüllere aday bile olamaması Oscar’daki değişime işaret ediyor.
Bu değişim aniden olan bir şey değil. Akademi üyelerinin çeşitlenmesi adına son yıllarda atılan adımların sonucu.
Dünyanın farklı coğrafyalarından isimlerin dahil edildiği Akademi’de oy kullananların sayısı 10 bine yaklaştı.
Sadece Hollywood bünyesindeki endüstri içinde yer alanların oy kullanması ile dünyanın birçok bölgesinden bağımsız sinemacının da yer aldığı listeden çıkacak sonuç aynı olamazdı elbet.

ÇEŞİTLİLİK Mİ ŞOV MU?

  • Oscar ödüllerindeki farklılıklardan biri de eşitlik ve çeşitlilik adına ortaya çıkan bazı unsurlar. Siyahiler, LGBT-Q unsurları, Asyalılar ve ABD’deki ‘ötekiler’ gibi meseleler ile gündeme gelen filmler ve ekiplerinin şansı arttı.
    Nomadland’in yönetmeni Çinli (Çin yönetimini sert şekilde eleştirmesinin ödülde pay sahibi olduğu konuşuluyor). Chloé Zhao, en iyi yönetmen ödülünü alan ilk asyalı kadın oldu. Daha önce “Oscar çok beyaz” protestolarına sahne olan Akademi’nin en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü siyahi olan Danial Kanuuya’ya vermesi de dikkat çekti.
    Törendeki sunumları genellikle siyahilerin yapması da çeşitliliğin göstergesi olarak şovun parçası oldu. En iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünün Koreli Youn Yuh-jung’a gitmesi de manzarayı tamamladı.
Oscar’ın ne olduğu ve bizim için ne ifade edebileceğine dair bu sayfada daha önce ayrıntılı analiz yer almıştı.
Uzun uzadıya tekrar etmeye gerek yok. Kesin olan şey Oscar’ın bir şov olduğu ve bu şovun devam ettiğidir.
Çeşitlilik ve eşitlik adına atılan adımların, Hollywood’un sahne unsurunun devamı niteliğinde olduğunu düşünmek gerçekçi olacaktır.

OSCAR KAZANMANIN MALİYETİ NE KADAR?

Şimdilerde eşitlik ve çeşitlilik adına atılan adımlar ve sonuçlarıyla gündeme gelen Oscar’ın şov mekanizması olduğunu ortaya koyan ve birçoğunuzun bilmediği maliyet tarafı da var.
Yakın zamana kadar Oscar kazanmanın yazılı olmayan kurallarından biri kampanyalar ve harcanan bütçeler idi. Film stüdyoları her yıl Oscar seçmenini etkilemek için milyonlarca dolar harcıyordu. Artık bu bütçeler harcanmıyor diyemeyiz. Belki yöntemler değişmiş olabilir. Yakın zamana kadar bu kampanyalara toplamda 100 ila 500 milyon dolar arasında kaynak aktarıldığı biliniyordu.
Mesela Hollywood Reporter’ın ön sayfasındaki bir reklam için 100 bin dolara yakın meblağın gözden çıkarılması gerekiyor. Şov mekanı olan ve üyelerinin ciddi kısmının bu şov mekanizmasının parçası olduğu Oscar’da bu reklamların etkili olmayacağını kim söyleyebilir?
  • “Oscar danışmanı” diye bir sıfat duymuş muydunuz? Film başına 30 bin dolar civarı ücret alan bu kişiler Akademi üyelerini Los Angeles, New York ve Londra’da özel gösterimlere davet ediyor.
    Danışmanlar, yasak olmasına rağmen pahalı hediyeleri Akademi üyelerine ulaştırıyor. Kişisel bağlantıları da olan danışmanlar, kimlerin kanaatini ne yönde etkiliyor, bilemiyoruz.

Ödül alan filmin, ödül dışındaki faydası ne oluyor? Elbette dünya çapında şöhret. Ve bunun filmin hasılatına etkisi de 3 ila 15 milyon dolar arasında değişiyor.

OSCAR NEREYE GİDİYOR?

Netflix yapımları ve bağımsız filmlerin Oscar’ı etkisi altına aldığını görüyoruz. Bu durum şov mekanizmasının değiştiğini gösteriyor.
Yakın gelecekte çeşitlilik ve eşitlik adına Oscar karakterine çok da uymayan kararların çoğalacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Salgın sürecinin de etkisiyle dijital mecraların çalışmalarına gönlü kayan izleyicinin ve Akademi üyelerinin kanatlerinin Hollywood’un çarkına ciddi çomak sokacağını söylemek ise hayalcilik olmaz.
#​Oscar
#Netflix
#Film
3 yıl önce