|

Osmanlı saltanatını kendi gözüyle anlattı

Osmanlı torunu Adile Nami Osmanoğlu Tars, 36 padişahın portresini gözlerine odaklanarak resme döktü. Çalışmasını 'Bu gözler kimin?' başlığı ile sergileyen Tars, Yavuz'un engin, Fatih'in ileri görüşlü bakışlarını portlerine yansıtmaya çalıştığını söyledi.

Murat Palavar
00:00 - 17/10/2010 Pazar
Güncelleme: 01:02 - 17/10/2010 Pazar
Yeni Şafak
Osmanlı saltanatını kendi gözüyle anlattı
Osmanlı saltanatını kendi gözüyle anlattı

Osmanlı torunlarından Adile Nami Osmanoğlu Tars'ın 36 padişahın portrelerinden oluşan 'Bu gözler kimin?' sergisi Yıldız Sarayı'nda açıldı. Padişahların gözlerine odaklanarak resmeden Tars, 2 senede tamamladığı çalışması için “Padişahların da bir insan bir eş bir baba olarak düşünülmesi gerektiğini anlatmaya çalıştım” dedi.

OSMANLI AİLESİ DESTEK VERDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin himayesinde, Kültür A.Ş'nin gerçekleştirdiği serginin açılışında Osmanoğlu ailesinin üyeleri hatıra fotoğrafı çektirdi. Adile Nami Osmanoğlu Tars'ın kızı Feyzan Arıbaş, oğlu Ferhat Tars, ablası Fethiye Nami Osmanoğlu Borry, yeğeni Roksen Kunter ile Harun Osmanoğlu'nun oğlu Orhan Osmanoğlu, Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Herve Magro ile sanatçılar Nükhet Duru ve Zerrin Arbaş'ın da yer aldığı çok sayıda davetli açılıştaydı.

GÖZLER HER ŞEYİ ANLATIR

Adile Nami Osmanoğlu Tars, birer sanatkar olan dedelerini kendi açısından resmetmeye çalıştığını anlattı. Tars, padişahların da bir insan, bir eş, bir baba olarak düşünülmesi gerektiğini vurgulamaya çalıştığını kaydetti. Çalışmasını 2 yıl gibi uzun bir sürede bitirdiğini söyleyen Tars, sergiye 'Bu gözler kimin?' adını vermesinin nedenini şöyle anlattı: "En anlamlı insan uzvu gözlerdir. Gözler önemlidir, onun için ben bu ismi seçtim. Burada oğlum ve kuzenim var. Bakın onların gözleri nasıl bu resimlerdeki gözlere benziyor" dedi. Başta portreleri yaparken zorlandığını belirten Tars “Sonra sanki biri elimden tuttu. Fırça elimden aktı gitti” dedi. Fatih Sultan Mehmed'in ileri görüşlülüğünü, Yavuz Sultan Selim'in engin bakışını, II. Mahmud'un yakışıklığını portrelerine yansıtmaya çalıştığını söyleyen Tars, Osman Gazi'den Sultan Vahdettin'e 36 dedesini resmetmenin aileye kendisini daha bağladığını dile getirdi.

OSMANLININ DÜNYAYA BAKIŞI

Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan ise, "Sergi, zaman tünelinde insanlara Osmanlı padişahlarının hepsini getiriyor. O gözlerle dünyaya saraydan bakıldı. O gözlere bakarak o günlerin dünyasını algılamanın fırsatını ve aynı soydan gelen bir ressamın gözlerinden o gözleri seyredebilmenin fırsatını yakalıyoruz" diye konuştu. Sergi 15 Kasım 2010'a kadar Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü'nde ziyaretçilerini ağırlayacak.


Geçmişin izini gözleriyle süzdü

Adile Nami Osmanoğlu Tars, dedelerini anlattığı sergiye "Bu Gözler Kimin" adını verdi. Sebebini ise, "Gözler önemlidir, onun için ben bu ismi seçtim. Burada oğlum ve kuzenim var. Bakın onların gözleri nasıl bu resimlerdeki gözlere benziyor" diye açıkladı.



14 yıl önce