|

Osteoporoza TAKİP...

Türkiye Osteoporoz Derneği tarafından ülke çapında 26.500 kişinin tarandığı çalışmaya göre; 50 yaş üzerindeki bireylerin yarısında osteoporoz (kemik erimesi) riski, bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ülkemizde kalça kırıklarında artış var

00:00 - 24/03/2011 Perşembe
Güncelleme: 22:44 - 23/03/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Osteoporoza TAKİP...
Osteoporoza TAKİP...

Sanofi-aventis tarafından Mardin'de düzenlenen Osteopozitif toplantısında hastalıkla ilgili güncel veriler tartışıldı. İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Şansın Tüzün, “WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ile yapılan tahminlere göre; ülkemizde geçtiğimiz 20 yılda kalça kırıklarında 5 kat artış saptadık!” dedi.

Osteoporoza bağlı kalça kırıklarının artışında; yaşlı nüfusun artması, kentleşme, yetersiz fiziksel aktivite ve erkekler için ise empotans ve libido kaybının en önemli faktörler olduğunu belirtti.

Dünyada en yaygın görülen iskelet sistemi hastalığı olan osteoporoz; sinsi şekilde ilerliyor. Hastalığa bağlı ortaya çıkan kemik kırıkları, önemli bir halk sağlığı problemi haline geldi. Sanofi-aventis tarafından bu yıl ilki gerçekleştirilen Osteopozitif Toplantısı'nda, Türkiye'nin dört bir yanından katılan hekimler kadın hastalığı olarak bilinen ancak erkekleri de etkileyen osteoporozu tüm yönleriyle tartıştı.

Osteoporozun tanısından tedavisine, önlenmesinden psikolojik ve sosyal sonuçlarına kadar tüm boyutlarıyla tartışıldığı toplantıda hastalıktan Türk kadının nasıl etkilendiği anlatıldı. Toplantı, İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Prof.Dr. Şansın Tüzün, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Gülseren Akyüz, İstanbul Maslak Acıbadem Hastanesi'nden Prof. Dr. Remzi Tözün, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Alp Çetin'in katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Prof.Dr. Tüzün, “ Türkiye genelinde 26.500 kişinin tarandığı çalışmaya göre; 50 yaş üzerindeki bireylerin yarısında osteoporoz riski , yaklaşık dörtte birinde osteoporoz bulunuyor” dedi. Tüzün, kemik kırığını arttırdığı bilinen faktörleri şöyle sıraladı: “Geçirilmiş kırık, kalça kırığı, diabet, KOAH gibi ek hastalıklar, yetersiz beslenme, düzensiz fiziksel aktivite.” Türkiye'de 50 yaş üzerindeki 7 kadından 1'inin yaşamı süresince kalça kırığı geçirebileceğini belirten Prof. Dr. Tüzün, “Türkiye'nin, nüfusunun %60'ı 35 yaşın altında. Bu nedenle 30'lu yaşlara kadar kemik yoğunluğumuzu arttırmalııyız” dedi.



13 yıl önce