|

Oyun konsolları çocuklara faydalı!

Doç. Dr. Memduh Sami Taner, elektronik oyunların dozunda tutulması durumunda çocuklar için faydalı olduğunu belirterek, elektronik oyunların çocukların hızlı, doğru karar verme becerilerini geliştirdiğini söyledi. Oyunların sınırlı ve dozunda oynanması gerektiğini belirten Doç. Dr. Taner, bu tür oyunlardan elde edilen becerilerin trafikte de işe yaradığını ifade etti.

Yeni Şafak
10:38 - 24/04/2016 Pazar
Güncelleme: 07:39 - 24/04/2016 Pazar
AA

Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim ÜyesiDoç. Dr. Memduh Sami Taner, yaptığı açıklamada, yaygınlaşan teknolojik oyunların, mobil uygulamalar halinde telefon ve bilgisayarlarda bulunduğunu, ayrıca "oyun konsolu" diye bilinen elektronik cihazların yaygınlaştığını söyledi.



Teknolojik oyunların, göz, kas ve beyin koordinasyonuna dayalı senkronizasyon ilişkisini hızlandırdığını anlatan Doç. Dr. Taner, "Mesela oyunlar o kadar hızlı ki kişinin hemen karar alması, ateş etmesi, hemen düğmeye basması, patlatması veya parçalaması gerekiyor" diye konuştu.Elektronik oyunların çocukların hızlı, doğru karar verme becerilerini geliştirdiğini vurgulayan Doç. Dr. Taner, şöyle devam etti:


"Bu oyunlarla elde edilen beceliler trafikte işe yarar, aracı kullanırken hızlı karar verip, meydana gelecek bir kazadan kişinin kendini kurtarmasını sağlar. Test sınavlarında bu beceriler kısmen başarıyı destekleyebilir. Çünkü sınavda hızlı ve doğru karar vermek zorundasın, yoksa kaybedersin. Bu anlamda teknolojik oyunlar çocuk ve gençlere hızlı düşünme becerileri veriyor, kıvrak düşünmeyi sağlıyor"



Fazla oynayan çocuklar kısa cümle kuruyor


Elektronik oyunların olumsuz yanlarına da değinen Doç. Dr. Taner, elektronik cihazlarla fazla oyun oynayanların dış dünyayla iletişim sıkıntısı yaşamaya başladığını bildirdi.



Bu bireylerin başkasının gözüne bakamadığını dile getiren Taner, "Elektronik oyunlarda kıvrak zekalı, çok hareketli olan kişiler, sosyal alana girdiklerinde çabuk sıkılıyor. İnsanlarla konuşmak istemiyor. Kişi kısa cümleler kuruyor, uzun cümle kuramıyor, kitap okuyamıyor, kitap okurken konsantre olamıyor, sosyal ortamlara giremiyor" dedi.



Sanal ortamda fazla zaman harcayanların giderek içine kapandığına işaret eden Doç. Dr. Taner, bu bireylerin aile ve sosyal ilişkilerinde hasarların oluşmaya başladığını kaydetti.



Doç. Dr. Taner, çocuklar açısından bu tür oyunların dozunda tutulması ve gün içinde belli bir sürenin oyuna ayrılması gerektiğini ifade etti.


#Memduh Sami Taner
#Oyun
#Elektronik oyun
#Oyun Konsolu
8 yıl önce