|

Özgürlüğün potresi: Simone De Beauvoir

Yapı Kredi Yayınlarından Simone De Beauvoir Özgürlüğü Yazmak adlı kitabı çıktı. Feminizmin kurucusu Beauvoir'i anlatan bu kitap 1908 yılında doğumundan 14 Nisan 1986 ölüm yılına kadar geçen hayat hikayesini konu alıyor.

Kübra Sönmezışık
00:00 - 21/06/2009 Pazar
Güncelleme: 22:26 - 20/06/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Özgürlüğün potresi: Simone De Beauvoir
Özgürlüğün potresi: Simone De Beauvoir

Bu hafta size Yapı Kredi Yayınlarından çıkan Simone De Beauvoir Özgürlüğü Yazmak adlı kitaptan bahsedeceğim. Feminizimin kurucusu Beauvoir'yi anlatan bu kitap 1908 yılında doğumundan 14 Nisan 1986 ölüm yılına kadar geçen hayat hikayesini konu alıyor. “Yaşamım kendime anlattıkça gerçek hale gelecek güzel bir masal.” diyen Beauvoir gençliğinden itibaren kendi hayatına yön veren özelliği Varolmak ve yazmaktır. 1908'de doğan Beauvoir, burjuva çevresine rağmen, kendi kuşağından bir kadın için ender rastlanacak türden bir bağımsızlığa kavuşur. Felsefe agregasyonunu almış genç bir kızken, Jean-Paul Sartre ile, ancak filozofun ölümünün noktalayacağı bir hayat arkadaşlığı kurar.


BİR ENTELLEKTÜELİN POTRESİ

Tutku dolu ve sert Beauvoir, bir kadın ve bir yazar olarak ömrünü dizginlenmez bir enerji ve ender bulunur cinsten bir mutluluk içinde geçirir. Dünya çapında, feminizmin kurucu kitabı Le Deuxième Sexe (İkinci Cins) adlı yapıtıyla tanınan Beauvoir hem otobiyografi hem roman türünde üretken bir yazar olmuştur. Jacques Deguy ve Sylvie Le Bon de Beauvoir 20. yüzyılın büyük bir entelektüel şahsiyetinin portresini çiziyor, yazdıklarıyla ve yaptıklarıyla daha çok adalet ve özgürlük için mücadele vermiş bir kadının gücüne duydukları saygıyı dile getiriyor.



15 yıl önce