|

Paketli gıdalarda gizemli hepatit riski

Dünyada çocuklar arasında hızla yayılan gizemli hepatit virüsüne karşı uzmanlar uyardı. Doktor Dilruba Garashova, "Virüsün tam olarak ne olduğu anlaşılana kadar çocuklarımızı paketlenmiş hazır gıdalardan uzak tutalım. Özellikle kuruyemiş ve tatlı tarzı paketli yiyecekleri tüketmekten kaçınalım." dedi.

Haber Merkezi
00:00 - 30/04/2022 Cumartesi
Güncelleme: 18:30 - 29/04/2022 Cuma
Yeni Şafak
Hayat
Hayat

Dünyada hızla yayılan ve henüz sadece çocuklarda görülen gizemli hepatit virüsüne karşı aileler endişeli. Uzman Doktor Dilruba Garashova, “Virüsün tam olarak anlaşılana kadar çocuklarımızı paketlenmiş hazır gıdalardan uzak tutalım." şeklinde uyardı.

'SALMONELLA'YA BENZİYOR

  • Garashova, "Avrupa Enfeksiyon Derneği’nin yayınladığı rapora göre toksinden kaynaklanan bir hastalık olarak görülüyor. Bu toksin aslında bir mantar zehri. Ve bu mantarın kaynağının kabuklu kuruyemişler olduğu düşünülüyor. Özellikle nemli ve küflü ortamlarda bulunan bu toksin karaciğere etki ediyor. Vakalardan da görüleceği üzere karaciğer rahatsızlığı şikayetiyle gelen hasta sayısı bir hayli fazlaydı” diye konuştu. Vakaların sadece çocuklarda görülmesi nedeniyle endişelenen ailelerin olduğunu belirten Garashova, “Dünyaca ünlü bir markada tespit edilen bakteri sonrasında salmonella tespit edilmişti. Gizemli hepatit de bu tarz bir virüs olabilir” dedi.

KARIN AĞRISI VE KUSMA HASTALIK BELİRTİSİ

Garashova, “Gizemli hepatite karşı önlem almak gerekirse, bir süreliğine, en azından bu virüs tam anlamıyla tespit edilene kadar poşetlenmiş gıdalardan çocuklarımızı uzak tutalım. Özellikle kuruyemiş ve tatlı tarzı paketlenmiş yiyecekleri tüketmekten kaçınalım” ifadelerini kullandı. Garashova, “Hastalığın belirtileri ise, karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, göz aklarında ve ciltte sarılık gibi belirtiler görülür. Bu açıdan dikkatli olmaları ve vakit kaybetmeden hastaneye başvurmaları öneriyorum” diye konuştu. Virüs İngiltere'den sonra ABD, İspanya, İsrail, Danimarka, İrlanda, İtalya, Norveç, Fransa, Romanya, Belçika, Hollanda, Japonya ve Kanada'da görüldü. DSÖ vakaların Kovid aşılarıyla ilişkisi olmadığını söyledi.


#Dilruba Garashova
#Avrupa Enfeksiyon Derneği
#salmonella
#hepatit
#DSÖ
#İngiltere
2 yıl önce