|

Pala gardiyan, AİHM'ye gidiyor

Pala bıyıklarıyla ün yapan ve Tarihi Sinop Cezaevi'nde rehber olarak görev yaparken geçtiğimiz yıl işine son verilen emekli gardiyan Akif Şahin, cezaevine alınmadığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmaya hazırlanıyor.

İha
00:00 - 20/10/2007 Cumartesi
Güncelleme: 12:15 - 20/10/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Pala gardiyan, AİHM'ye gidiyor
Pala gardiyan, AİHM'ye gidiyor

Kendisine yönelik insanlık suçu işlendiğini iddia eden pala gardiyan Akif Şahın, bu nedenle psikolojisinin dahi bozulduğunu belirterek, "Bu yüzden yakında alkolik olacağım. Vatandaşlıktan bile çıkmayı düşünüyorum. Bu haksızlığa daha fazla

dayanamıyorum. Tarihi cezaevine delisi, akıllısı her türlü vatandaş girerken, benim içeri alınmamamı anlayamam mümkün değil. Ben bu ülkenin vatandaşı değil miyim? Hakkımı AİHM'de arayacağım" dedi.

Tarihi cezaevinde 27 yıl çalıştıktan sonra bıyıklarını kesmemek uğruna emekli olan ve 2 yıl valilik onayıyla Sinop Tarihi Cezaevi'nde rehberlik yapan 53 yaşındaki Akif Şahin, geçtiğimiz yıl işyerinde bakım ve bekçilik yapmadığı gerekçesiyle İl Özel İdare Müdürlüğü'ne verilen bir şikayet dilekçesinin ardından önce uyarılmış, daha sonra da işini titizlikle yapmadığı gerekçesiyle gönderilen ikinci bir yazıyla işinden olmuştu. Sinop Tarihi Cezaevi'nin karşısındaki Lonca Çay Bahçesi'nin işletmeciliğini alan "Pala Gardiyan" lakaplı Akif Şahin, bir yılı aşkın süredir, cezaevi karşısındaki çay bahçesine gelen turistlere, uzun süredir uzak kaldığı tarihi mekanı anlatıyor.

Tarihi cezaevine alınmadığını iddia eden Akif Şahin, uygulamaya oldukça öfkeli. 53 yaşındaki emekli gardiyan Şahin, hakkını sonuna kadar arayacağını belirterek, "26 yıldır görev yaptığım yere giremiyorum. Konuyla ilgili dilekçe yazdım. Ancak hala yazıma bir cevap gelmedi. Ben yıllardır cezaevinde görev yaptım ve dosyamda bir çizik bile yok. Cezaevine benim dışımda delisi, sarhoşu, arlısı, arsızı herkes giriyor. Bana sıra gelince, 'pala giremezsin, emir var' diyorlar. Hatta cezaevi karşısındaki çay bahçesinde durmamdan bile rahatsız oluyorlar. İnanın uykularım kaçıyor ve bunalıma giriyorum. Bana yasal bir yazı göndersinler ve burası sana yasak veya Sinop sana yasak desinler Sinop'u terk edeyim. Daha da olmasa Türk vatandaşlığından da çıkarım. Ben Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuranları hiç hoş karşılamazdım. Ama insanını başına gelince anlıyor. Ben de konuyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne dava açacağım" dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ise Akif Şahin'in her vatandaş gibi cezaevine ücreti karşılığında girip gezebileceğini, ancak cezaevinden rehberlik yapamayacağını belirtiyor. Akif Şahin'in kanunlar gereği cezaevinde rehberlik yapmasına müsaade edilmediğini belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, "Tarihi Sinop Cezaevi İl Özel İdaresi'ne tahsislidir. Akif Şahin iki yıllık bir süreyle burada danışmanlık yapmıştır. Daha sonrada İl Özel İdaresi bu danışmanlık anlaşmasını iptal etmiştir.

Yani bizimle bir alakası yok. Herkese tarihi cezaevi açıktır. Ancak 1618 sayılı Turizm Kanunu'na göre rehberlik hizmetleri sadece bakanlıktan belgeli rehberler tarafından yapılabilmektedir. Akif Şahin'in tarihi cezaevinde rehberlik yapması yasaklanmıştır. Her vatandaş gibi biletini alıp tarihi cezaevini gezebilir. Ama burada rehberlik yapamaz. Bu kanunla sabittir" diye konuştu.

17 yıl önce