|

Papa'dan Fatih'e 100 sayfalık mektup

'Fatih, Avrupa'nın Kaderini Değiştiren Adam' adlı belgeselin çekimleri sırasında Vatikan'ın Gizli Arşiv Bölümü'nde saklanan Papa II Pius'un Fatih Sultan'a yazdığı 100 sayfalık bir mektuba ulaşıldı. Mektupta 'Sen doğunun, ben batının hükümdarıyız. Gel güçlerimizi birleştirelim. Kimse bize karşı çıkamaz' cümleleri dikkat çekiyor.

Aysel Yaşa
00:00 - 30/06/2013 Pazar
Güncelleme: 17:37 - 29/06/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Papa'dan Fatih'e 100 sayfalık mektup
Papa'dan Fatih'e 100 sayfalık mektup

Fatih Sultan Mehmet'in hayatını konu alan 'Fatih; Avrupa'nın Kaderini Değiştiren Adam' adlı belgeselin gösterilmesi için geri sayım başladı. Yaklaşık üç yıldır hazırlık ve çekimlerin sürdüğü belgesel sayesinde o döneme ait önemli bilgilere ulaşıldı. Yönetmenliğini Kerime Sarıyücel'in yaptığı belgesel çalışması için Vatikan'ın gizli arşivine giren ekip o dönemde Papa tarafından Fatih Sultan Mehmet'e yazılmış 100 sayfalık bir mektubun orijinaline ulaştı. Mektupla ilgili Yönetmen Sarıyücel şu bilgileri veriyor: '100 sayfalık bir risale olan bu mektubun en çarpıcı kısmı: 'Sen doğunun,ben batının hükümdarıyız. Gel güçlerimizi birleştirelim. Kimse bize karşı çıkamaz'cümleleri. Ama bunun için sadece birkaç damla su ile Fatih'in vaftiz olması gerektiği yazıyor. Fatih bunu asla dikkate almadı. Mektubun kendisine gönderilmesi kesin değil ama bu mektup o dönem Avrupasında yayıldı ve Fatih kesinlikle bu mektuptan haberdardı. Ama asla cevap vermedi. Onun hedefi Roma'ya seferdi. Mektubun sonuna doğru Hristiyanlığı yüceltip Müslümanlığı küçük düşüren bölümler var. Papa II Pius Hristiyan dünyasını Osmanlılara karşı Haçlı Savaşına çağırmıştı. Bu mektup ilk kez bizim için arşivden çıkarıldı. Yanımızdaki akademisyenler bile bir kaç sayfalık mektup formatı düşündüklerini, 100 sayfa olduğunu görünce şaşırdıklarını söylediler.'

BİR İLKE İMZA ATTIK

Bugüne kadar Fatih Sultan Mehmet sadece devlet adamı olarak değil özel hayatıyla ilgili de önemli detaylar içeren bir belgeseli ilk kez kendilerinin çektiğini anlatan Sarıyücel, 'Fatih'in hayatını konu alması bakımından bir ilke imza attık. Bugüne kadar fetihle ilgili pek çok şey yapıldı. Ama Fatih'i, Avrupa'nın pek çok değişiklik geçirdiği yüzyıl olan 15. yy'da Rönesans'ı etkileyen bir hükümdar olarak kimse anlatmadı. Yine 6 -7 yaşında pek çok doğu ve Batı dilini konuşan, Osmanlı İmparatorluğu'nu gerçek anlamda kurup sınırlarını İran'dan Roma'ya kadar genişleten ama seferde olmadığı zaman kütüphanesine kapanıp okuyan ya da huzurunda bilim adamlarını yazarları şairleri tartışma yaptıran ve kendisi de Avni mahlasıyla şiirler yazan bir kişi olarak ilk kez bir belgeselde anlatıyoruz' diyor.

MEKTUBA ULAŞMAK İÇİN 1 YIL İZİN BEKLEDİK

Fatih belgeselinin yönetmeni Kerime Sarıyücel, Vatikan'ın Gizli Arşiv bölümünde çekim yapmak için bir yıl beklediklerini söylüyor ve şunları anlatıyor: 'Vatikan'da çekim yaptığımız kısım Vatikan Kütüphanesi'ndeydi. Gizli Arşiv de kütüphanenin parçası..Aslında belgeler tam tasnif edilemediği için çekime açık değil. İzin alma süreci uzun sürdü. İtalya'ya gittiğimizde izin alma süreci tamamlanmamıştı. İznin çıkması yaklaşık bir yıl sürdü. Bunda Vatikan Büyükelçimiz Kenan Gürsoy'un çok yardımı oldu.'

Şehzade Orhan dedesinin rolünde

Belgeselde, Fatih Sultan Mehmet'in yaşlılık halini Osmanlı şehzadesi, II. Abdülhamid'in torunu Orhan Osmanoğlu canlandırdı. Dedesi Fatih Sultan Mehmet'i anlatan bu projede olmanın kendisini heyecanlandırdığını söyleyen Osmanoğlu, aslında oyunculuk yapmıyor. Fakat yan profilden dedesine olan benzerliği onun bu projede yer almasına neden olmuş.

Sitti Hatun'un görüntülerine ilk kez ulaşıldı

- Türkiye çekimlerinde Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr Semavi Eyice, Prof. Dr İskender Pala, Prof. Dr Feridun Emecen, Prof. Dr Şevket Pamuk, Prof. Dr Mehmet Akif Aydın, Mustafa Armağan, Prof. Dr Serpil Bağcı, Prof. Dr. Gülru Necipoğlu, Prof. Dr Cemal Kafadar, Evgeni Radushev gibi isimler ile röportajlar yapıldı.

- Venedik Marciana Kütüphanesinde Fatih'in ilk eşi Sitti Hatun'un dünyadaki tek görüntüsüne ulaşıldı.

- İtalya ve Vatikan çekimlerinde Fatih'i Avrupalı tarihçiler de yorumladı. Bu çerçevede Napoli Üniversitesin'den Prof. Michele Bernardini; Roma Cizvit Üniversitesinden Dr. Felix Körner, Roma Üniversitesinden Prof. Fabio L. Grassi ile röportaj yapıldı.

- Yunanistan çekimlerinde Prof. Phokion Kotzoglorgis, , Prof. Paraskevas Konortas, Dr. Dimitris Loupis , Prof. John Alexander ve Prof. Sophia Laiou ile röportaj yapıldı.

- Roma, Fatihin kızıl elmasıydı. Belgesel ekibimizle Fatih'in izinden giderek Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Kosova, Sırbistan, Bosna Hersek ve İtalya'da çekimler yaptı. Daha önce hiçbir TV kanalı tarafından görüntülenemeyen birçok bilgi ve belgeye ulaşıldı.

- Uzun uğraşlar sonucunda Vatikan Kütüphanesi'nde gizli arşivde Fatih Sultan Mehmet ile ilgili belgelerin çekimi ilk kez yapılmış oldu. Bu belgeler arasında Papa II Pius'un Fatih'e yazdığı mektup büyük önem taşıyor.

- Drama ve animasyonlarla desteklenen ve kapsamı itibari ile de Türkiye'de bir ilk olan bu belgesel TRT tarafından Başbakanlık Tanıtma Fonu desteği ile yapılıyor.

- Belgeselin müziği Fahir Atakoğlu tarafından bestelendi.

11 yıl önce