|

Perili Köşk'te sanat var

Borusan Contemporary, 'Ofiste sanat var!' sloganıyla Borusan'ın çalışma ofislerini sanat galerisine dönüştürmeye devam ediyor. Ünlü sanatçı Rafael Lozano-Hemmer'in insan vücudunu merkez alan 'Vicious Circular Breathing' gösterisi hafta sonları ziyaret edilebiliyor. Sadece ziyaret etmekle kalmayıp bu serginin bir parçası oluyorsunuz.

Burcu Sağlam
00:00 - 15/09/2013 Pazar
Güncelleme: 20:34 - 14/09/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Perili  Köşk'te  sanat var
Perili Köşk'te sanat var

orusan'ın 6 ayda bir yeni sanat eserleri ile tekrar dekore edilen ofisleri, her haftasonu halka açılıyor, her pazar akşamı ise tekrar ofise dönüştürülüyor. Şirketin ofis-galeri mekânlarının şüphesiz en güzeli Rumeli Hisarı'ndaki tarihi Perili Köşk. Köşk bugünlerde oldukça önemli bir modern sanat sergisine ev sahipliği yapmanın telaşı içerisinde.

DEV BİR AKCİĞER MODELİ

Projeksiyon cihazları, sensörler ve özel yazılımların kullanıldığı sergiye adını veren parçanın adı 'Vicious Circular Breathing'. Dünyada ilk kez Borusan Contemporary için kurulan düzenekte hava geçirmez cam bir kabinin içerisine girip nefes alıyorsunuz. Kabine bağlı büyükçe bir boru ve ona bağlı küçük boruların ucunda kese kâğıtları var. Siz kabinde nefes alıp verdikçe kese kâğıtları şişiyor ve iniyor, tıpkı bir akciğer gibi hareket ediyor. Sanatçı Lozano-Hemmer eser hakkında 'Günde 10 000 defa nefes alıyoruz. Vücudumuzdaki hava akımını görselleştirmek istedik. Hava kirliliğine de işaret ediyoruz. Kabine girdiğinizde soluduğunuz hava sizden önce orada olan insanların soluduğu hava olacak. Bu durum pek çok alanda geçerli. Bu kabin bize diyor ki, dünyada sınırlı hava var ve bizler paylaştığımız havadan sorumluyuz.'

GÖZ, NEFES, SES VE PARMAK İZİ KOLEKSİYONU

Bir başka ilginç eser ise 'The Year's Midnight' adlı interaktif yerleştirme. İlk bakışta bir ayna gibi görünen eserdeki görüntünüzde bir süre sonra gözlerinizden siyah dumanlar çıkmaya başlıyor ve gözlerinizin görüntüsü aynanın altındaki kısma kaydediliyor. Bir başka bölümde ise bir parmak izi kaydedicisi ve bir kardiyografi aleti var. Gelen ziyaretçilerin kalp atışları ve parmak izleri kaydediliyor. Her yeni kayıtta bir önceki yan tarafa geçiyor. Evvelki 6000 katılımcının parmak izlerini odada görmek mümkün. 6000 katılımcı sonra parmak iziniz sistemden yok oluyor.

Kalp atışınızın gücünü görün

Diğer bir düzenekte içerisinde su bulunan cam bir masa, masanın dört bir yanında kalp atışını ölçen silindirler var. Dokunan insanın kalp atışına göre suda dalgalanmalar oluşturuluyor. Kalp atışınızın gücünü suda görebiliyorsunuz.

Sanatçının 'yaratılışın muhteşem bir ikonu' dediği güneşten ilham alarak oluşturduğu 'Flatsun' ise güneş yüzeyinin türbülansını taklit eden ve izleyicilerin artmasıyla aktivitenin arttığı bir LED düzenek.

Bir başka çalışmada ise küçük bir dal parçası projeksiyona yansıtılmış ve hava akımı verilmiş. Dalın görüntüsünü ise onun da bir zamanlar parçası olduğu ağaç olarak görüyoruz. Dal hava akımıya döndükçe ağaç görüntüsü de dönüyor. Eser sanallık- gerçeklik ve hafızamız arasındaki ilişkiye dikkat çekiyor.

Yaşayan bir sergi salonu

Vücut konseptine insan vücudunu önemsediği için odaklandığını açıklayan ve ofis gibi yaşayan bir mekânda sergi açmaktan oldukça memnun olduğunu belirten Lozano-Hemmer'in çalışmalarını Perili Köşk'te 16 Şubat'a kadar görebilirsiniz.

11 yıl önce