|

Persopolis'in gölgesinde 300 Spartalı

Dünyada büyük tartışma uyandıran, kurgusu ve konusuyla da başta İranlılar olmak üzere pek çok ülkede tepki toplayan 300 Spartalı filmine karşı İranlıların çektiği 'Persepolis'e Övgü' isimli film İran'da gösterime girdi.

Dış Haberler Servisi
00:00 - 3/05/2007 Thursday
Güncelleme: 00:33 - 3/05/2007 Thursday
Yeni Şafak
Persopolis'in gölgesinde 300 Spartalı
Persopolis'in gölgesinde 300 Spartalı

İran, Hollywood yapımı "300" filmine aynı taktikle misillemede bulundu. İranlı yönetmen Farzin Rızayen'in yönettiği "Persepolis'e Övgü" adlı belgesel film, İran'da gösterime girdi. Belgeselin yurtdışında da gösterimi planlanıyor. Gösterime girdiğinde hararetli tartışmalara yol açan "300" adlı film, vizyon tarihinden 2 ay sonra yeniden gündemde. Milattan önce 480'de Sparta Kralı Leonidas komutasındaki 300 askerin, Pers Kralı Kserkes'in dev ordusuna karşı kazandığı zaferi konu alan film, İran'da büyük tepki çekmişti.


300 Spartalı'ya misilleme olarak değerlendirilen "Persepolis'e Övgü" adını taşıyan belgesel, İran'da gösterime girdi. İran'ın amacı hem şanlı Pers tarihini ortaya koymak hem de 300 Spartalı'ya karşı İranlıların tepkisini göstermek. Üstelik bu tek film olmayacak. İranlılar, bazı batılılarla yeni bir belgesel üzerinde çalışmaya başladı bile. "Persepolis Kadar Basit" adlı belgesel için Pers antik kentinin dijital teknolojiyle yeniden inşa edilmesi planlanıyor.

17 years ago