|

Phoenix seyahatine başladı

NASA'nın Mars yüzeyine göndereceği Phoenix uzay aracının, Cape Canaveral uzay üssünden başarılı şekilde fırlatıldığı bildirildi.

İha
00:00 - 4/08/2007 Cumartesi
Güncelleme: 13:43 - 4/08/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Phoenix seyahatine başladı
Phoenix seyahatine başladı

Kızıl Gezegen'in buz tabakasıyla kaplı kutup bölgesini inceleyecek olan Phoenix, 9 ay sonra Mars'a iniş yapacak. Kutup bölgesinde olası yaşam biçimlerinin izlerini arayacak olan Phoenix'in TSİ 12.36'da Delta II tipi roketle uzaya fırlatıldığı belirtildi. Olumsuz hava koşulları nedeniyle bir gün gecikmeli olarak fırlatılan uzay aracının 680 milyon kilometre mesafe kat ettikten sonra 25 Mayıs 2008'de Mars'a inmesi planlanıyor.

420 milyon dolarlık proje kapsamında uzaya gönderilen Phoenix, kutup bölgesinde buz ve toprağı kazarak alacağı örnekleri, sahip olduğu teknolojiyi kullanarak analiz edecek. Proje sorumlusu Barry Goldstein yaptığı açıklamada, Phoenix'in 4 yıllık bir projenin ürünü olduğunu belirterek, araştırma sonuçları konusunda heyecanlı olduklarını söyledi.

Bu arada Phoenix'in kutup bölgesinde eksi 33 ila eksi 73 derece arasında bir ısıda görev yapacağı ifade edildi. Burada suyun, toprağın kimyası ve mineral yapısına etkisini inceleyecek olan uzay aracı, bölgede ilkel mikroplar için uygun bir hayat alanı olup olmadığını tespit etmeye çalışacak. Phoenix, 2.35 metre genişliğindeki güneş panellerinin üreteceği enerjiyle hareket edecek.


17 yıl önce