|

Piri Reis ilham verdi

Piri Reis'in dünya haritasını çiniye aktararak adını duyuran sanatçı Fahri Çetinkaya’nın ‘Benim Adım Toprak’ sergisi Palmarina Bodrum Deniz Müzesi’nde. Çetinkaya, "Piri Reis aynı zamanda bir evliyaydı" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/08/2015 Çarşamba
Güncelleme: 21:57 - 18/08/2015 Salı
Yeni Şafak

Palmarina Bodrum Deniz Müzesi; eserleri Amerika, Japonya, Çin, İsviçre dâhil olmak üzere 40'tan fazla ülkede sergilenen dünyaca ünlü çini ve seramik sanatçısı Fahri Çetinkaya'nın, eşi benzeri olmayan parçalardan oluşan Benim Adım Toprak isimli Çini ve Seramik Sergisi'ne ev sahipliği yapıyor. Haftanın her günü gece yarısına kadar ziyaretçilere açık bulunan benzersiz eserlerin yer aldığı sergi, Ekim sonuna kadar gezilebilir. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın yurt içi ve yurtdışı fuarlarında ülkemizi defalarca temsil eden Fahri Çetinkaya eserlerini oluştururken Piri Reis haritalarından esinlenerek yaptığı eşi benzeri olmayan çinilerle adını ilk defa duyurdu.



40'DAN FAZLA ÜLKE


Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri bakanlığının yurt içi ve yurtdışı fuarlarında ülkemizi temsil eden Çetinkaya'nın eserleri 40'dan fazla ülkede sergilendi. UNESCO'nun 2013 yılını Piri Reis yılı belirlemesi çerçevesinde Kültür ve turizm Bakanlığı koleksiyondan bazı parçaları satın alarak Çanakkale Deniz Müzesi başta olmak üzere diğer devlet müzelerinde daimi olarak sergilemek için satın alınarak Seasons Hotel İstanbul, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Salonun ve İstanbul Valiliği Kabul Salonunda eserleri sergilendi. Yaşarken devlet müzelerinde eserleri sergilenen nadir sanatçılardan bir olan Yalçınkaya “Bu bir sanatçı için büyük bir onur. Çünkü maalesef bazı sanatçılar öldükten sonra kıymetleri biliniyor" diyor. Son 12 yılda başladığı koleksiyon eserlerinden sadece 110 adet yapabilen Çetinkaya bunlardan yaklaşık 50 adedinin koleksiyonerlerde, sertifikalı olarak muhafaza edildiğini belirtiyor.



DENİZALTINI BİLE ÇİZMİŞ


Piri Reisi sadece bir haritacı olarak bakılmayacağını belirten Çetinkaya, “Sadece haritacı, kartograf penceresinden bakarsak yanılmış oluruz. Hiç gitmediği halde Amerika kıtasını çizen, Antarktika'nın suyun altındaki kara parçalarını çizen bu insanüstü varlığın sebebi araştırmaya değerdi” diyor ve şunları ekliyor: "90'lı yıllarda NASA'nın “bu haritalar gökyüzünden çizilmiş gibi ve yüzde 2 yanılma payı var” açıklaması var Mesnevide anlatılır. 'Ruh, beden, nefis' üçlüsünün birbirine uyumlu hale geldiğinde ruh bedenden ayrılıp yukarıya çıkabilir ben de bu yüzden Piri Reis'in evliya olduğunu düşünüyorum."


#Fahri Çetinkaya
#Piri Reis
#Palmarina Bodrum Deniz Müzesi
9 yıl önce