|

Rahmani duruşa ihtiyacımız var

Türk askerinin Afrin'de verdiği mücadeleye "Savaşı Durdurun" mektubuyle karşı çıkan 170 isme Esat Kabaklı ve Mehmet Çevik'ten tepki geldi. Sanatçıların milletiyle el ele verip Türk askerinin yanında olması gerektiğini belirten Çevik, "Bizim rahmani bir duruşa ihtiyacımız var" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/02/2018 Sunday
Güncelleme: 06:26 - 3/02/2018 Saturday
Yeni Şafak
Fotoğraf: Talha MENTEŞ
Fotoğraf: Talha MENTEŞ

Türkiye'nin Afrin'de sürdürdüğü Zeytin Dalı Harekatı'na karşı 170’i aşkın isim, "Savaşı durdurun" konulu bir mektup yazmıştı. Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere halkın da büyük tepkisini çeken bu tutuma karşı sanatçılar da Türk askerinin yanında olduklarına dair mesajlar yayınladı. Bu mesajlar arasında oyuncu Mehmet Çevik ve "Bil Oğlum" türküsü dillerden düşmeyen Esat Kabaklı da vardı. Bu davranışlarıyla halktan büyük destek gören Diriliş Ertuğrul dizisinin Deli Demir'i Çevik, kendi gibi düşünen sanatçıları meydanlara çağırırken Kabaklı ise siperde Mehmetçiğe moral vermek için türkü söylemek istediğini belirtmişti.

SIRÇA KÖŞKLERİNDEN ÇIKAMIYORLAR

Türkiye'nin Afrin Operasyonu'yla emperyalist güçler altında yaşamayacağını gösterdiğini söyleyen Mehmet Çevik, "Geri kalmış ülkeler emperyalistlerin fabrikalarıdır. Şu an Türkiye'nin gücünü gören ülkeler şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Gezi Parkı'nda çok iyi tezgahlanan bir oyun vardı ve kendine sanatçı diyen kişiler bu oyuna alet oldu. Sanatçılar evrensel olarak şöyle tarif edilir: 'Çağları yapan ve çağına şahit olan'. Burada çağları yapan tarifini çok iyi açmamız lazım. Çağı nasıl yapabileceğimizi sorgulamamız gerekiyor. Sanatçı, objektif olmalıdır. Mevzu aslında şu ki ülkemizdeki sanatçılar için sırça köşkler yaratılmış ve bu kişiler sırça köşklerin dışına çıkamıyor. Bir dönem mahalle baskısı diye ortaya atılan şey, bugün de var. 'Doğru bu ama ben bu doğruyu söylersem kaybederim" korkusunu taşıyor çoğu. Ama bir sanatçı kaybedeceğim diye kendi doğrusundan vazgeçerse kaybetmeye başlar. Çünkü kendisi olmaktan çıkar" diyor.

KENDİNİZE TAPMAKTAN VAZGEÇİN

Türk askerine destek verince Ak Partili olunmadığını belirten Çevik, "Böyle bir ülkenin vatandaşı olmanın gururunu yaşıyorum ve kimseden beklentim olmadan da tepkimi ortaya koyuyorum. Asıl derdim, benim gibi düşünen arkadaşlarımın hala ortaya çıkmaması. Şimdi o sanatçılara çağrım şu ki kendinize tapmaktan ve kendinizi sevmekten vazgeçin. Bu millete dokunun ve bu milleti dinleyin. Aklınızı, fikrinizi kiraya vermeyin. Gelin emperyalizme karşı birlikte dik duralım" diyor. Çevik, İngiliz kamplarında esir olan Osmanlı askerlerinin durumunu anlatmak istediğini söylüyor.

  • Samimi olmalıyız
  • Askerlerle sürekli iletişim halinde olduğunu ifade eden Esat Kabaklı ise "Askerlerimiz en çok 'Bil Oğlum', 'Bu Bayrak' ve 'Çanakkale Bugün Toz ile Duman' türkülerimi dinliyor. Vatani görevimizi benim türkülerimle bitirdiklerini söylüyor. Askerlerimiz orada canları pahasına mücadele ederken desteğimizi gösterişten uzak bir şekilde samimi olarak ortaya koymalıyız. Onların yanında olduğumuzu tüm kalbimizle hissettirmeliyiz" diyerek ekliyor: "Allah askerimizin ayağına taş değdirmesin. Sağ salim gelsinler. Bayrağımızı da hep en yükseklerde tutarlar inşallah. Bu duygularla onlara başarılar diliyorum."
#Afrin
#TSK
6 years ago