|

Rehberim 'Fethi Gemuhluoğlu' ağabeydir

Şair Ali Sali, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı ve Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi iş birliği ile düzenlenen "Şiirin Durakları" etkinliğinde, "Rehberim Türkiye’nin muhtarı Fethi Gemuhluoğlu ağabeydir" dedi.

Yeni Şafak
09:59 - 28/03/2016 Pazartesi
Güncelleme: 08:49 - 28/03/2016 Pazartesi
AA

Sultanahmet Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleşen etkinlikte konuşan şair Ali Sali, şiirin aynı zamanda bir dertle hemhal olmak anlamına geldiğini belirterek, "Şiir derdini 1978 yılında, şair Şakir Kurtulmuş ve Allah rahmet eylesin öykücü Ramazan Dikmen açtı başıma. Şiirle tanışmadan önce şiirle mayalandığım yer ise Balıkesir'in Karyağmaz köyüdür." dedi.



Sali, "Karyağmaz köyü, hakkında kanun çıkmış resmen varolmayan tek köydür, taşınması gerekiyor. Karyağmaz'ın 500 yıllık bir tarihi var. Bu köyün en önemli özelliği, Cumhuriyet'e kadar sancakları, beylikleri atlayarak vergisini doğrudan payitahtta, Eyüp Sultan'a ödeyen bir köy olması. Baskıların olduğu 1961 ve 1982 anayasalarına yüzde yüz hayır oyu veren tek yerdir. Köyün halen yüzde sekseni hafız. Aynı dönemde yedi sekiz kişinin deneme, şiir ve hikaye yazdığı bir köydür." diye konuştu.



İlk şiirinin Hasan Aycın, Osman Bayraktar ve Vedat Şahin'in Bursa'da üniversite öğrencisiyken hazırladıkları sanat ve edebiyat ekinde yayımlandığını söyleyen Sali, daha sonra Aylık, Yönelişler ve Mavera dergilerinde yayımlandığı bilgisini verdi.



"Re Mektupları, Hece'den çıktı"


Etkinliğin moderatörü şair Şakir Kurtulmuş ise, Sali'nin ilk şiir kitabının yayınının 2016'da nasip olduğunu söyleyerek, "Ali Sali, şiirden hiçbir zaman kopmadı, uzun yıllar şiire emek verdi. Hece Yayınları'ndan çıkan 'Re Mektupları', özellikle eşine ithaf ettiği şiirlerden oluşan bir eser. İki şiir kitabı da yayına hazır durumda. Ali Sali'nin şiiri aynı kuşağa mensup olduğumuz için benim kendime çok yakın bulduğum bir şiir. Aynı yıllarda başladık yazmaya Ali ile. Şiir yolculuğumuz birlikte devam etti. O yüzden Ali Sali'nin ve şiirlerinin bende ayrı bir yeri vardır." dedi.



#Şair Ali Sali
#Şiirin Durakları
#Fethi Gemuhluoğlu
8 yıl önce