|

Robotik cerrahiyle kalp ameliyatı

Bosna Hersekli 16 yaşındaki kız çocuğunun kalp kapağı, robotik cerrahi ile İstanbul'da tamir edildi.Tedavi için İsviçre'ye götürülen Amina Halilic, burada kalp kapağının ancak açık ameliyat ile tamir edilebileceğini öğrenmesi ardından Türkiye'ye getirildi.

Aa
00:00 - 19/04/2013 Cuma
Güncelleme: 17:01 - 19/04/2013 Cuma
Yeni Şafak
Robotik cerrahiyle kalp ameliyatı
Robotik cerrahiyle kalp ameliyatı

Halilic'in mitral kalp kapağı, robotik cerrahi ile birkaç küçük delikten girilerek onarıldı.

Operasyonu gerçekleştiren Kalp Damar Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Alhan, Türkiye'de her yıl 20 bin kişinin kalp kapak ameliyatı olduğunu kaydetti.

"Kalp kapak ameliyatları göğüs kafesi açılarak yapılıyor. Bu da hastanın iyileşmesini güçleştiriyor. Oysa bu ameliyatlar robotik cerrahi ile göğüs kafesini açmadan sadece 3-4 kesi ile yapılabiliyor" diyen Alhan, kalp kapak tamiri ve değişimi ameliyatlarının göğüs kafesi açılmadan yapılmasının hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

Alhan, operasyonun minik kesilerle yapıldığı için hastaların açık operasyona oranla daha az ağrı çektiğini ifade ederek, ''Bu ameliyatlarda ciltte büyük yara izi olmuyor. Hastanede yatış süresi kısalıyor. Küçük ameliyat kesisi ve daha az kan kaybı sayesinde hastalar en komplike ameliyatlarda bile 1-2 hafta içinde taburcu olabiliyor. En önemlisi göğüs kemiği sorunu oluşmuyor. Göğüs kemiğinin kesilmesine gerek olmadığı için göğüs kemiğinin oynaması ve enfeksiyon kapması gibi bir sorunla karşılaşılmıyor'' bilgisini verdi.

Normalde zor bir teknik olan ve pek çok cerrahın yapmaktan çekindiği kalp kapağı tamir ameliyatının robotik cerrahi ile daha kolay yapılabildiğini vurgulayan Alhan, şunları kaydetti:

"Üzücü olan ise kalp kapağı tamir edilebilecek hastaların da kapağının değiştirilmesi. Tam rakamlar bilinmiyor ama sanıyorum bu 20 bin kişinin yaklaşık 10 bininin kapağı tamir edilebilir. Tamir yerine dışarıdan bir kapak koyduğunuz da aslında başka hastalıkları yaratmış oluyorsunuz. Hasta mekanik kapak takıldığı zaman ömür boyu kan sulandırıcı ilaç içmek zorunda. Kapak tamiri sayesinde hastalar yaşam boyu kan sulandırıcı ilaçlardan ve bir çok kan testinden kurtulmuş olur. Bu sayede hem hayat kaliteleri yükselir hem de ekonomik anlamda tedavi maliyetleri düşmüş olur. Protez kapakta enfeksiyon ve pıhtı atma riski çok yüksek. 'Da Vinci' sisteminin sağladığı 'HD' ve '3D' görüntü sayesinde kapak anatomisi çok iyi görüldüğü için açık ameliyatla tamir edilemeyen birçok kapak da tamir edilebilmektedir."


11 yıl önce