|

Rusya'da 35 bin yıllık mamut

Rusya'nın Yamal bölgesinde eriyen buzlar arasında bulunan mamut yavrusunu inceleyen bilim adamları, yaşının 37 bin yıl olduğuna karar verdi.

Cihan
00:00 - 24/10/2007 mercredi
Güncelleme: 17:23 - 24/10/2007 mercredi
Yeni Şafak
Rusya'da 35 bin yıllık mamut
Rusya'da 35 bin yıllık mamut

Buzlar arasında kalarak iyi bir şekilde korunan ve Lyuba ismi verilen mamut yavrusunu Rusya'nın Sankt-Petersburg, Moskova ve Yekatirenburg ile Japon ve Fransız bilim adamlarından oluşan grup inceledi.

Lyuba bu yılın Mayıs ayı sonlarında bir çoban tarafından eriyen buzların altında bulunmuştu. Yaklaşık 50 kilo ağırlığındaki Lyuba'nın hortumunun, gözlerinin, ve bedenindeki deri parçalarının soğukta çok iyi korunduğu bildirildi. Mamut yavrusunun donduğu zaman yaşının bir yıl veya daha az olduğu ve boyutunun 90-130 santimetre olduğu açıklandı. Lyuba, Salehard şehir müzesinin özel soğutucularla donatılmış bölmesinde 7 derece soğukta muhafaza ediliyor.

Lyuba, Aralık ayında Sank Petersburg'a, 1977 yılında Rusya'nın Magadan bölgesinde bulunmuş Dmitri isimli başka bir mamut yavrusunun yanına gönderilecek. Bilim adamları ise 2008 Haziran ayında Lyuba'nın bulunduğu bölgeyi incelemek için keşif seferi düzenleyeceklerini açıkladılar.


il y a 17 ans