|

Saadeti arayanların şehri: İstanbul

00:00 - 27/02/2010 Saturday
Güncelleme: 22:44 - 26/02/2010 Friday
Yeni Şafak
Saadeti arayanların şehri: İstanbul
Saadeti arayanların şehri: İstanbul

2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul, belki de tamamen tesadüf olsa da, kendisini anlatan güzel bir kitapla taçlandırıldı. Adolphe Thalasso'nun 1908'de yazdığı 'Dersaadet: Saadet Kapısı İstanbul' adlı kitabı nı yayına hazırlayan Ömer Faruk Şerifoğlu ile yaptığımız sohbette, Şerifoğlu "Thalasso, içindeki yaşama coşkusunu İstanbul'a aktarmış. Onun hayatının büyük bir bölümünü geçirdiği Paris'te yazdıkları hep buraya ait. Thalasso, buradaki kültürel yapıyı anlatmayı kendine gaye edinmiş. Bu kitabı da onun en gözdesi, en kapsamlısı. Bu tutkuya 100 yıl sonrasından dahil olmak istedim” dedi.


HAYALİNİ KURDUĞU İSTANBUL

Şerifoğlu: “Bu bir anı kitabı. Thalasso kendi anılarıyla İstanbul'u anlatıyor. Kafasında güzelleştirdiği ve hayalini kurduğu İstanbul'u, en sevdiği masal şehrini sevgilisine anlatıyormuş gibi. İstanbul'a dair bir güzelleme. O yüzden de yer yer sığ ve yüzeysel kalabiliyor ama okuyucuya 100 yıl öncesinin İstanbul'unu gösteriyor, o atmosferi veriyor”dedi.


AYRIMLARDAN UZAK

Thalasso, Dersaadet'te sevdiği şehrin insanlarını betimlemeye çalışmış. Eser "Şehir ve Hayat", "Kadın" ve "Aşk" olmak üzere 3 bölümden, 24 parçadan oluşuyor. Şerifoğlu, bugünün İstanbul'unda anlaşılması zor ayrışmalar yaşadığımız bir sürecin varlığına dikkat çekerken, "Thalasso, sabah ezanını, ramazan gecesini, aslında tüm sosyal hayatı anlatırken, bir müslim – gayri müslim ayrımı yapmıyor. Yani sabah ezanını dinlerken müslim de gayri müslim de aynı tadı alabiliyor. Çingeneleri şehrin neşesinin önemli bir parçası olarak görüyor. Bu muhteşem bir beraberlik duygusu. İstanbul bugün buna hasret" diye sözlerini noktaladı.


Ünlü Yazar Adolphe Thalasso tarafından 1908 yılında kaleme alınan 'Dersaadet : Saadet Kapısı

İstanbul' adlı eser, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A. Ş. tarafından yayımlandı. Eseri yayına hazırlayan Ömer Faruk Şerifoğlu, Thalasso'nun İstanbul'a sevdalı olduğunu ve hayatının son 30 yılını Paris'te yaşamış olmasına rağmen

yine de İstanbul'u yazdığını vurguluyor



14 years ago