|

Sakarya Fırat'ta intihal iddiası

Tiyatrocu ve yazar Ebru Gökçen Ertunç “Aynı Güneşin Çocukları” adlı romanının, TRT’de yayımlanan “Sakarya Fırat” adıyla izinsiz kullanıldığını iddia ederek ünlü yapımcı Osman Sınav ile dizinin senaristi Süleyman Çobanoğlu’na açtığı davayı kazandı. Davayı kabul eden mahkeme, bölüm başı 4 bin liradan toplam 151 bölüm için romanın izinsiz senaryo olarak dizide kullanılması nedeniyle davalıların toplam 604 bin lirayı davacı yazara ödemesine karar verdi. Mahkeme ikinci kez dosyayı bilirkişiye gönderdi. İkinci bilirkişi raporunda ise iki hikâye arasında intihal olmadığı belirtildi.

Yeni Şafak
09:33 - 6/01/2018 Cumartesi
Güncelleme: 13:20 - 14/02/2018 Çarşamba
Diğer
TRT'de ekrana gelen Sakarya Fırat, toplam 151 bölüm izlendi.
TRT'de ekrana gelen Sakarya Fırat, toplam 151 bölüm izlendi.

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne iki yıl önce dava açan yazar Ebru Gökçen Ertunç, “Aynı Güneşin Çocukları”’ adlı romanını ünlü yapımcı Osman Sınav ve senarist Süleyman Çobanoğlu’nun “Sakarya Fırat” adlı televizyon dizisi haline getirdiğini öne sürdü.

Dizide eserinin işlendiğini iddia eden Ertunç dilekçesinde, “Roman ile dizideki isimler, mekânlar ve bazı olaylar değiştirilmiş olsa da iki hikâye birbirinin aynıydı. Aynı Güneşin Çocukları” adlı romanım ile “Sakarya Fırat” adlı dizi arasında büyük benzerlik olduğu tespit edilmiştir. Hak ihlali olduğu için şimdilik 10 bin lira manevi tazminat istiyorum" dedi.

Bilirkişi raporu:
  • “Aynı Güneşin Çocukları” adlı romanın 2008 yılında Ebru Gökçen Ertunç (Emre) tarafından kaleme alındığı anlatılan bilirkişi raporunda, “İki hikâye arasında intihal olarak kabul edilebilecek benzerlik vardır. Yapılan hesaplamaya göre davalıların bölüm başı davacı Ebru Gökçen Ertunç’a 4 bin lira ödemesi gerektiği kanaatimiz mevcuttur.

    Mahkeme ikinci kez dosyayı bilirkişiye gönderdi. İkinci bilirkişi raporunda ise iki hikâye arasında intihal olmadığı belirtildi."



#Sakarya Fırat
6 yıl önce