|

Şampiyondan görülmemiş iyilik

İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Bölümü'nde tam burslu okuyan görme engelli Huzeyfe Aydın, Türkiye'de bir eksiklik olan 12'nci sınıf Arapça ders kitabını Braille alfabesine çevirdi. Lisedeyken böyle bir kitabın eksikliğini yaşayan Aydın, "Ben üniversiteyi kazandım. Sıra diğer görme engellilerde. Onların gören gözü olmak için uğraşarak önlerindeki engelleri kaldırmak istiyorum" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/01/2018 Pazar
Güncelleme: 06:45 - 13/01/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Huzeyfe Aydın, Türkiye'de bir eksiklik olan 12'nci sınıf Arapça ders kitabını Braille alfabesine çevirdi.
Huzeyfe Aydın, Türkiye'de bir eksiklik olan 12'nci sınıf Arapça ders kitabını Braille alfabesine çevirdi.

Doğuştan görme engelli olan Huzeyfe Aydın, 2017 Lisans Yerleştirme Sınavı sonucunda YGS-4 türünün Türkiye 6'ncısı. İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Bölümü'nde tam burslu okuyan Aydın, kendi gibi görme engelli öğrencilerin üniversite sınavına hazırlanabilmesi için uğraşıyor. İlkokuldan mezun olduktan sonra büyük bir istekle gittiği Adapazarı Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde üstün başarı gösteren Aydın'ın zorlandığı ders Arapça olmuş. Görme engelliler için Arapça ders kitabı olmamasında dolayı öğretmenleriyle birlikte bir kitap hazırlamış. 12'nci sınıf Arapça ders kitabını Braille alfabesine çeviren Aydın, görme engelli öğrencilerin gören gözü olmak için uğraşarak önlerindeki engelleri kaldırmak istiyor.

ÇOCUKLUĞUM YOLLARDA GEÇTİ

Ev hanımı bir anne ve imam bir babanın beşinci çocuğu olan Aydın'ın gözündeki problem doğar doğmaz fark edilmiş. Çocukluğu tedavi olabilmek için Adapazarı ve İstanbul yollarında geçen Aydın, Cerrahpaşa'da 4 yıl tedavi olsada gözleri açılmamış. Çocukları iyi bir eğitim görebilsin diye İstanbul'da faaliyet gösteren Parıltı Görmeyen Çocuklara Destek Derneği'nden destek alan aile, çocuklarını anaokuluna yazdırmışlar. Mahallelerindeki okulun anaokulanda eğitim görmeye başlayan Aydın'a dernek her zaman destek olup okul yönetimiyle iş birliği yapmış. Okulun eksik kaldığı kısımları dernek tamamlamış. İlkokulu da aynı okulda bitirdikten sonra Adapazarı Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne giden Aydın, oldukça başarılı bir eğitim hayatı geçirmiş. Katıldığı yarışmalarda her zaman derece elde etmiş. Onun en büyük başarısı ise lise hayatı boyunca kendi gibi görme engelli öğrenciler için yaptığı çalışmalar.


KİTABI ÜCRETSİZ OLARAK GÖNDERİYORUZ

İmam Hatip Lisesi'ne başladığı zaman Arapça kitaplarının olmamasını büyük bir sıkıntı olarak gören Aydın, hocalarıyla birlikte bu sıkıntının üzerine gitmiş. Gerekli kurumlara görme engelliler için Arapça kitap hazırlanmasını talep etmişler. Fakat teknik açıdan yapılamadığını görünce kendileri halletmeye çalışmış. Bu problemi çözmek için yurt içi ve yurt dışı sayısız yazışma gerçekleştirdiğini söyleyen Aydın, "Sonunda Filistin asıllı bir tanıdığımızın vasıtasıyla kitabın teknik sıkıntısını aştık. Kitabın kabartma düzenlenmesini bu işi bilen kişilerin kapısını çalarak hallettik. Basım ve çoğaltma işini de Sakarya Üniversitesi sayesinde gerçekleştirdik. Şu an bize ulaşan görme engelli öğrencilere ücretsiz ulaştırıyoruz. Ulaştırmaya da devam ediyoruz. Benim asıl amacım tüm okullarda eğitim gören görme engellilere bu kitabından dağıtılması" diyor.

  • Bastonum bana yol gösteriyor
  • Üniversite sınavına hazırlanırken hangi bölümü tercih edeceği konusunda kararsız olan Aydın, "Bastonum her zaman bana bir adım öteyi gösterir. Üniversite sınavından sonrada bana bir adım öteyi gösterdi. Benim gündemimde her zaman görme engellilere faydalı olmak vardı. Ben bir kere bu işin içine girdim. Bundan sonra da bununla alakalı bir şey üreteceğim" diye anlatıyor.
HERKES BENİM KADAR ŞANSLI DEĞİL

İki cilten oluşan Arapça kitabın yanında bir de görsellerin betimlendiği ek bir kitapcık hazırlayan Aydın, öğretmenlerinin kendisiyle her zaman vakit harcadığını anlatarak ekliyor: "Herkesin benim gibi hocaları olmayabilir. Ben bu konu da çok şanslıydım. Benimle birebir ilgilenen öğretmenlerim oldu. Okuldaki ilk ve tek görme engelli bendim. Kabartma kitaplarım büyük diye oturduğum sıraya ek bir tahta çakılarak rahat etmem sağlandı. Ders konularını anlamam için öğretmenlerim sanki kendi göreviymiş gibi materyaller hazırladı. Gündelik hayatımı derslerle kolaylaştırdılar. Her işimi kontrol ettirebileceğim insanlar vardı etrafımda. Ellerinde böyle şansı olmayanlar için de ben uğraşmaya devam edeceğim" şeklinde konuşuyor.

DİNİ İÇERİKLİ YAYINLAR HAZIRLATTIK

Lise hayatı boyunca görme engelliler için birçok proje hazırlayan Aydın, bunları Diyanet İşleri Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne sunmuş. Hazırladığı projelerden biri de geçen sene kabul görmüş. Arapça bilgi yarışmalarına artık görme engellilerin katılabilmesi için iki buçuk yıl yazışmış ve sonunda başarmış. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görme engellilere yönelik dini içerikte yayınlarıyla ilgili çalıştaylara da katılan Aydın, "Çalıştaylar sonrası görme engelliler için birçok kitap basıldı. Bu zamana kadar öğretmenlerimle birlikte 18 proje geliştirdik. Bazısının üzerinde hâla çalışıyorum" ifadelerini kullanıyor.

  • İnternet üzerinden ders yaptık
  • Geçen sene Arapça öğretmeniyle birlikte görme engelliler için internet üzerinden 9 ve 10'uncu sınıf müfredatını kapsayan bir ders yaptıklarını anlatan Aydın, "Madem İmam Hatipli görme engellilerin kitapları yok. Biz de o zaman faydalı olur diye online ders yaptık. Yine internet üzerinden üniversite sınavına hazırlanan görme engelli imam hatip öğrencilerinin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlıyoruz. Böylece birbirleriyle buldukları soruları paylaşıyorlar" diyor.
#İstanbul Şehir Üniversitesi
#Huzeyfe Aydın
#Braille alfabesi
6 yıl önce