|

Şekerin zararları nelerdir?

Şekerin vücudumuza hiçbir faydası yok. Tükettiğimiz bütün gıdalarda fazlasıyla bulunan şekeri ektra olarak tükettiğimiz gıdalara ilave etmek sağlığımıza verdiğimiz zararı ikiye katlıyor. Meyveden sebzeye bütün organik gıdalarda bulunan şeker vücudumuza faydalı olurken ektra tüketilen fabrikasyon şeker ve şekerli ürünler son derece zararlı oluyor. Bu nedenle şekeri hayatımızdan tamamen çıkarmamız gerekiyor.

Yeni Şafak
09:32 - 21/03/2018 Çarşamba
Güncelleme: 10:43 - 21/03/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Şekeri vücut tolere edemiyor ve şeker zamanla birikim yaparak birçok ciddi sağlık sorununa neden oluyor.
Şekeri vücut tolere edemiyor ve şeker zamanla birikim yaparak birçok ciddi sağlık sorununa neden oluyor.

Günümüzde kişi başına ortalama 10 ile 30 çay kaşığı, bir başka deyişle 40-120 gram şeker tüketildiği yapılan çalışmalarda ortaya konmuş. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre; şekerin günlük kalori ihtiyacımızın yüzde 10'undan fazlasını oluşturmaması gerekiyor. Çünkü fazla şekeri vücut tolere edemiyor ve şeker zamanla birikim yaparak birçok ciddi sağlık sorununa neden olabiliyor. Amerikan Kalp Cemiyeti'nin yayınladığı rakamlara göre; günlük olarak alınabilecek şeker miktarı erkekler için 35 gram (150 kalori), kadınlar içinse 20 gram (100 kalori) olmalı.

Şekerli hazır gıdalar depresyona yol açıyor

Amerikalı bilim insanlarının araştırması, bisküvi, çikolata, şekerleme gibi birçok hazır gıda ürününde kullanılan, meyve ve sebzelerde doğal halde bulunan fruktozun fazla alımının özellikle strese verilen tepkinin geliştiği ergenlik döneminde depresyonun ve endişe halinin kötüleşmesine yol açtığını gösterdi. Fareler üzerinde yapılan araştırmada fruktozun fazla tüketilmesinin beyni değiştirdiği ve bu durumun da davranışları olumsuz yönde etkilediği ortaya çıktı. Genç ve yetişkin farelere normal ve aşırı fruktoz diyeti uygulayan bilim adamları, 10 hafta sonra hayvanları strese maruz bıraktı. Fazla fruktoz alan genç farelerin daha fazla stres hormonu salgıladığı, depresyon ve endişe belirtilerinin arttığı gözlendi.

Meyveden alınan şeker yeterli


Sağlıklı bir beslenme düzeninde şeker ve içinde şeker bulunan ürünleri tüketmek yerine günde 3 porsiyon meyve tüketimi uygundur. Meyve şekerinin hızla kan şekerini yükseltmemesi için meyvenin yanında süt, ayran, yoğurt veya kepekli bisküvi önerilmektedir.

Esmer şekere dikkat!

Esmer şeker; şeker kamışı ya da şeker pancarının ikinci şurubundan doğal olarak elde edilir. Rafine edilmediği için glisemik indeksi beyaz şekere oranla daha düşüktür; ancak buna aldanılmamalıdır çünkü sıralamada beyaz şekerden hemen sonra gelir. Hatta esmer şeker kristallerinin daha küçük olmasından dolayı daha fazla sıkıştırılmaktadır. Kısacası aynı hacimde esmer şeker, beyaz şekere oranla daha yüksek kalorili olabilmektedir. Örneğin; 1 tatlı kaşığı esmer şeker 48 kaloriyken, 1 tatlı kaşığı beyaz şeker 45 kaloridir.

Şekerin zararları

İşte şekerin başta cildimiz olmak üzere vücudumuza verdiği sayısız zararları:

- Kalp-damar hastalıkları ve diyabet riskini artırıyor.

- Deride kırışıklığı artırıyor.

- Karaciğer yağlanmasına sebep oluyor, buna bağlı olarak ta sindirim bozukluğuna yol açıyor.

- Dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu, hafıza kapasitesi düşüklüğü ve öğrenme güçlüğüne neden oluyor.

- Kilo artışına neden olarak obeziteye yol açıyor.

- Metabolik hastalıkları tetikleyerek böbrek, göz, kalp gibi her organı olumsuz etkiliyor.

- İç organları yağlandırıyor.

- Diyabet hastalığına yatkınlığı arttırıyor.

- Kalbinize zarar veriyor.

- Damar sertliği yapıyor.

- Kolesterol dengesini bozuyor.

- Tip 3 diyabete sebep oluyor.

- Şekere bağımlılık yapıyor.

- Beynin vücuda tok olduğunu anlatma yetisini bozarak sürekli açlığa neden oluyor.

- Fazla tüketildiğinde bir süre sonra depresyona neden oluyor.

#Şeker
6 yıl önce