|

Selfie ile tarihe yolculuk

Müzede Selfie Günü (Museum Selfie Day) artık bir gelenek haline geldi. Bu yıl 16 Ocak’ta düzenlenen etkinlik Türkiye’den de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 300’den fazla müzede dünya ile eş zamanlı olarak kutlandı.

Harun Karabuç
04:00 - 20/01/2019 Pazar
Güncelleme: 17:13 - 19/01/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Müzede Selfie 
Günü’ne eşiyle birlikte Cumhuriyet Müzesi’nde yaptığı öz
 çekimle katıldı. Bakan Ersoy, bu yıl içinde müzelere 30 
milyon ziyaretçi hedeflediklerini belirtti.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Müzede Selfie Günü’ne eşiyle birlikte Cumhuriyet Müzesi’nde yaptığı öz çekimle katıldı. Bakan Ersoy, bu yıl içinde müzelere 30 milyon ziyaretçi hedeflediklerini belirtti.

Ellen Degeneres, 86’ncı Oscar Ödül Töreni’nde yıldızlarla birlikte çekildiği selfie ile bütün dünyada büyük ilgi uyandırmıştı. Selfie o günden sonra artık trend haline geldi. Müzelerde selfie çekmenin popüler olmasında ise Jay-Z ve Beyonce çiftinin Paris’teki Louvre Müzesi’ndeki selfie’leri etkili oldu. İnsanlar da bunu örnek alarak müzelerde selfie çekip sosyal medya hesapları üzerinden paylaşmaya başladılar. Geçen yıl ilk kez 17 Ocak’ta yapılan Müzede Selfie Günü (Museum Selfie Day) artık bir gelenek oldu. Bu yıl 16 Ocak’ta düzenlenen etkinlik Türkiye’den de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 300’den fazla müzede dünya ile eş zamanlı olarak kutlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın projesi kapsamında sosyal medya fenomeni blogger, Instagrammer ve YouTuberlar da takipçileriyle Topkapı Sarayı, Ayasofya ve Arkeoloji Müzesi’ni gezerek öz çekim yaptı. Biz de birkaç fenomenle birlikte Topkapı Sarayı Müzesi’ni dolaştık. Bütün katılımcıların ve müze sorumlularının dikkat çektiği en önemli nokta ise insanların selfie bahanesiyle tarihin içinde olmak istemesi.

BAKANLIK DA KATILDI

Müzede Selfie Günü’ne Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy eşiyle birlikte Cumhuriyet Müzesi’nde yaptığı öz çekimle katıldı. #MüzedeSelfieGünü ve #MuseumSelfieDay etiketleriyle paylaşılan fotoğrafların sayısı 30 bini aştı. Çektiği fotoğrafı sosyal medya hesaplarında “Bu vesile ile müze gezmeyi seven herkesi, ülkemizin dört bir yanında kadim tarihimizin anlatıcıları olan müzelerimize davet etmek istiyoruz” notu ile paylaşan Bakan Ersoy, bu yıl açılışı yapılacak 13 müze ve 22 ören yeri ile 2019 yılında 30 milyon ziyaretçi hedeflendiğini belirtti.

DEVAMI GELECEK

“Selfie’yi çekenlerin büyük bir kısmı gençler. Biz de bunu göz önünde bulundurarak “gençlerle müzeleri nasıl buluşturabiliriz?” diye düşündük ve uluslararası olan Museum Selfie Day fikrini aldık ve Müzede Selfie Günü adı altında T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızın destekleri ile bakanlığımıza bağlı 300’den fazla müze ve örenyerine sahip, dünyanın en büyük müzesi olan ülkemiz için uyarladık” diyen Sicpa Türkiye CEO’su Aykut Ferah, ilerleyen günlerde buna benzer projeleri hayata geçirip, kültürel mirasları sadece gençlerle değil 7’den 77’ye herkesle buluşturmaya devam edeceklerini söylüyor.


Eserler gerçek sanılıyor

Müzede Selfie Günü projesinin müzelere ilgiyi artırdığını kaydeden Panorama 1453 Müzesi Müdürü Salih Doğan, “Burada insanlar tarihle iç içe olmak, tarihe tanık olmak istedikleri için farklı noktalarda selfie çekiyorlar. En çok da Fatih Sultan Mehmet’in çiziminin olduğu nokta tercih ediliyor. Bellekteki tarih ve aidiyet duygusu, olayın tekrar canlandırılmasından dolayı geçmişe dönük bir özlemle selfie çekiyor ziyaretçilerimiz. Burası dünyanın tam panoramik ilk müzesi. Eserler o kadar gerçekçi ki bir keresinde Lübnanlı bir turist aşırı etkilenip camın diğer tarafına geçmişti. Çağımız dijitalleşen bir çağ. Dolayısıyla insanlar sürekli telefonla meşgul oldukları için görsel hafıza güçlü. Bir fotoğraf, video insanları daha çok etkiliyor ve harekete geçiriyor. Daha az zamanda daha çok bilgi ediniyorlar” diyor.


Takipçilerim önceden hazırlanmıştı

Takipçileriyle birlikte Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret eden Infulencer Dilan Bozyel, deneyimlerini şöyle anlattı: “Ülkemizde çok değerli müzeler var. Dünyada trend bir akım olarak müzeleri insanlarla daha çok buluşturmak için böyle bir etkinliğin bir parçası olmak güzel. Selfie insanın kendini tanımasıyla ilgili. Fotoğrafçılığın tarihine bakınca otoportrelerden bugüne geldiğimizi söylemek mümkün. Burada ise kendi tarihimizle buluşturuyor, kendimizi tarihin içinde buluyoruz. Benim misafirlerim müzede ve eserlerden haberdarlardı önceden gelip hazırlık yapmışlardı. Hangi eserin önünde selfie çekinmeleri gerektiğine hazırlanmışlardı.”


Yeni nesli iyiye yönlendirelim

Müzede Selfie Günü’nü genç nesli müzelere çekmek için önemli bulduğunu söyleyen Influencer Bahar Akıncı ise “Bu proje, yeni nesil tarafından çok çabuk benimsendi. Projeye katılan gruplar dışında da müzelerde birçok insan vardı. Bu da bana yeni nesli Türk müzelerinde görmeye ilişkin çok büyük bir umut verdi. Biz çok değerli bir rehberle gezdik. Sosyal medya hayatımızın yüzde seksenini kapsıyor, gazete ve televizyonların daha az yeri var. Bunu iyi bir alana yönlendirmek adına böyle projeler önem taşıyor. Arkeoloji Müzesi’nde görkemli eserler var ki katılımcılar selfie’den çok eserlere hayran hayran baktılar” diyor.

#Influencer
#Müzede Selfie Günü
#Mehmet Nuri Ersoy
#Salih Doğan
5 yıl önce