|

Sezar'dan kaçırılan en büyük hazine

İki İngiliz, bir duyumdan yola çıkarak 30 yıl boyunca bir araziyi kazdılar ve 1. Yüzyıl'da Keltlilerin Roma İmparatoru Sezar'dan kaçırdıkları bugüne kadar en büyük hazineyi buldular.

00:00 - 28/06/2012 Perşembe
Güncelleme: 00:31 - 28/06/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Sezar'dan kaçırılan  en büyük hazine
Sezar'dan kaçırılan en büyük hazine
TEKKEYi BEKLEYEN DEFiNECiLER

İngiliz defineciler Reg Mead ve Richard Miles, 30 yıl önce Fransa'nın kuzeybatısında kalan Jersey adasında bir çiftçinin arazisinde antik sikkeler bulduğunu öğrendi. Jersey, İngiltere'ye ait Kanal Adaları'ndan biriydi ve özellikle Roma döneminde imparatorluğun işgalinden kaçan kabilelerin İngiltere'ye kaçmak için kullandığı güzergahlardandı.


1. YÜZYIL'IN MALLARI BUNLAR

Mead ve Miles, yılmadan tam 30 yıl boyunca kazdı kazdı ve 1. Yüzyıl'a kadar indi ve en sonunda 30-50 bin sikkelik bir Kelt hazinesi buldular. Bilim adamları, definenin 1. Yüzyıl'a M.S. 50 yıllarına ait olduğunu söylüyor. Gümüş ve altın sikkeler, büyük bir balçık setin altında etrafı sarılmış bir şekilde bulundu.


EN BÜYÜK KELT MiRASI

Define avcıları ilk kez Şubat 2012'de 60 sikke bulmuştu. Definenin çıkarılmasında görev alan Jersey Tarih Müzesi'nde çalışan Neil Mahrer, 'Bugüne kadar bulunan en büyük Kelt hazinesi karşımızda duruyor. Bu çok heyecan verici' dedi. Hazinenin kime ait olduğu henüz belirsiz.


Hazine, büyük olasılıkla Jül Sezar'ın lejyonlarından kaçan yerel halk tarafından, işgalcilerin eline geçmemesi için gömüldü. Sezar'ın orduları, o yıllarda Fransa'nın kuzey-kuzeybatısına doğru ilerliyordu. Yerel halk kıyılara kaçıyor, bazıları da Kanal Adaları üzerinden İngiltere'ye göç ediyordu.




12 yıl önce