|

Sezaryen doğumda dünya üçüncüsüyüz

Türkiye yüzde 53.1 sezaryen doğum oranıyla dünyada üçüncü sırada. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre bir toplumun ideal sezaryen doğum oranı yüzde 15. Yapılan araştırmalarda dünya çapında sezaryen doğumlarının hızla artığı belirtildi.

Yeni Şafak
11:31 - 24/10/2018 Çarşamba
Güncelleme: 11:54 - 24/10/2018 Çarşamba
DHA
Sezaryen doğum oranının en düşük olduğu yer Amerika Birleşik Devletleri.
Sezaryen doğum oranının en düşük olduğu yer Amerika Birleşik Devletleri.

Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye yüzde 53,1 ile sezaryen doğum oranı en yüksek üçüncü ülke oldu.

Yüzyılın başlarında dünya çapındaki doğumların yüzde 12'si sezaryen doğum iken, 2015 yılında bu oranın yüzde 21'e yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü'nün bir toplum için ideal sezaryen doğum oranı ise yüzde 15.

Bu kapsamda Lancet Tıp Dergisi tarafından 169 ülkeyi kapsayan bir araştırma yapıldı. Araştırmanın sonuçlarına göre dünya çapında sezaryen doğumlarının hızla artışa geçtiği ortaya konuldu.

Türkiye en üst sıralarda

Yayımlanan rapora göre yüzde 58,1'lik sezaryen doğum oranıyla Dominik Cumhuriyeti ilk sırada yer alırken, onu yüzde 55,5'lik oran ile Brezilya ve Mısır takip etti. Türkiye ise bu ülkelerin ardından yüzde 53,1 oran ile üçüncü sırada yer aldı. Oranın en düşük olduğu yer Amerika Birleşik Devletleri ancak bu ülkede sezaryen oranı yüzde 32,9.

Öte yandan sezaryen doğumların zengin ülkelerde aşırı kullanılmasına karşın, bazı durumlarda gerekli olmasına rağmen pek çok yoksul bölgede yapılamadığına da dikkat çekildi. Sezaryen doğumların oranındaki artışın nedenleri ise kadınların doğum sırasında acı çekmesi ve sezaryenin güvenli olduğu algısından kaynaklandığı belirtildi.

#Sezaryen
#Sezaryen doğum
#Bebek
6 yıl önce