|

Sıcak havada serin salatalar

Yaz sıcağında hem lezzetli hem hafif hem de serin lezetlerin başında salatalar geliyor. Bu hafta yaz sofralarının ana yemeği olmaya aday salata tariflerimiz var.

04:00 - 9/07/2023 Pazar
Güncelleme: 02:39 - 9/07/2023 Pazar
Yeni Şafak
Akdeniz Salatası.
Akdeniz Salatası.

Yaz geldi, havalar ısındı. Sıcaklarla birlikte sadece giysilerimiz değil sofralarımız da hafifledi. Hepimizin en sevdiği yaz sofralarında hafif yiyecekler bu yaz da öne çıktı. En başköşeyi ise salatalar aldı. Bugün çok severek tükettiğimiz salatalarla ilgili biraz araştırma yaptığımda ilk salata tarifleri beni 15. yüzyıla götürdü. Avrupa’da kaseler içinde sofralara getiriliyormuş. Mesela Fransa’da salata ana yemekten sonra tüketmek gerekirmiş. Anglo-Sakson ülkelerde ise yemeğin başında salata yenirmiş. Çin ise sebzeleri çiğ olarak yemediği için salata kültürü de yokmuş. Kuzey ülkelerde ise yeşillik bizdeki gibi bol olmadığı için beyaz lahana salata olarak doğranıp yeniyor. Bizde ise özellikle yaz aylarında sofraların olmazsa olmazı. Genelde soğuk ve çiğ sebzelerden hazırlansa da son yıllarda sıcak salatalar hatta ana yemek olarak da sofralarda tüketilmeye başlandı. Yine kızartma ya da ızgara et ve balık bizim geleneğimizde salatasız olmaz. Salata denildiğinde ise bostan,biber, soğan ve dametesten hazırlanan çoban salatası akla gelir. Yine sofralarımızın olmazsa olmazı patates salatası ise ılık salatalar arasında en popüler olanıdır. Son yıllarda tariflerimiz daha da zenginleşti. Güzel bir yaz akşamı ya da ikindi vakti neşeyle hazırlarmış sofralardaki patates salataları, ya da üstüne yoğurt dökülmüş semiz otu salatası belleğimizde mutlu bir anı olarak durur. Yaz meyve ve sebzelerinden yapılan salatalar hem öğlen hem akşam sofralarının en favori lezzetleri arasındadır. Hem doyurucu hem de sağlıklı salatalar sofralarımızı geçmişte olduğu gibi bu yaz mevsiminde de güzelleştirecektir. İsterseniz ana yemek gibi tüketeceğiniz sıcak salatalar da yapmak mümkün. Yanında bir çorba ile sofranız şenlenecektir. Bu hafta size sıcak, serin, doyurucu ve bir o kadar da lezzetli salata tarifleri vereceğiz. Buyurun.

Akdeniz Salatası

MALZEMELER:

İki adet kırmızı bebek turp

Yarım kırmızı soğan

Bir adet salatalık

4-5 adet çeri domates

İki üç yaprak roka

Bir tutam dere otu

Göbek marul çeyrek

5-6 zeytin

Dört beş adet ceviz

Sosu için: Mayonez bir kaşık, limon ya da portakal suyu, zeytinyağı.

YAPILIŞI:

Malzemeleri doğrayıp bir kaseye al.

Ve sosunu kat. Afiyet olsun.

Kabak Salatası

MALZEMELER:

İki kabak

Bir tutam dere otu

Bir küçük kase yoğurt

Sosu için: Zeytinyağı, tuz, yarım su bardağı ceviz, pul biber isteğe bağlı sarımsak.

YAPILIŞI:

Kabakları soyun ve rendeleyin. Rendelediğiniz kabağın suyunu sıkıp tavada hafif bir zeytinyağında 10 dakika sotele. Yoğurt kat ve bir servis tabağına al. Bir tavada zeytinyağını ısıt içine cevizi, bul biberi, sarımsak, tuzu katıp ocağın altını söndür. Yoğurttu kabağın üstüne gezdir.



#Yemek Tarifi
#Akdeniz
#Sebze
#Salata
10 ay önce