|

'Sigarayı bıraktıracak paket' Meclis'ten geçti

TBMM'de kabul edilen düzenlemeyle birlikte artık sigara paketleri tek tip olacak. Paketlerde sigaraların markasına ait logo da yer almayacak. Düzenleme 7 ay içinde uygulanacak ve aykırı davrananlara 20 bin TL ceza kesilecek.

Yeni Şafak
23:58 - 15/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:07 - 16/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
Sigarada tek tip paket uygulamasında pakette sadece marka ismi yer alıyor logo bulunmuyor.
Sigarada tek tip paket uygulamasında pakette sadece marka ismi yer alıyor logo bulunmuyor.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen, Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, üremeye yardımcı tedavi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler içeriyor.

Bu düzenlemelerden birisi de 2016 yılında torba yasaya giren ancak daha sonra torba yasadan çıkarılan sigarada tek tip paket uygulamasıydı.

Marka paketin yüzde 5'i aşmayacak

Yeni düzenlemeye göre, marka paketin sadece bir yüzeyine ve bu yüzeyin yüzde 5'ini aşmayacak şekilde yazılacak. Paketlerin üzerine markanın logosu, simgesi veya sair işaretleri konulamayacak. Bu kurallar, birden fazla paketi bir arada bulunduran tütün ürünleri kutuları için de geçerli olacak.



Tek tip olarak tasarlanan sigara paketleri ile ilgili hususlar, Sağlık Bakanlığı'nın uygun görüşü alınarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikle düzenlenecek.



  • Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Türkiye'de üretilen veya ithal edilen tütün ürünleri, 7 ay içinde, Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi Ve Kontrolü Hakkında Kanun'un kuralları ve yasakları düzenleyen maddesine uygun hale getirilecek. Bu süre Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 6 aya kadar uzatılabilecek.
#Marka
#Paket
5 yıl önce