|

Şimdi 'Filistin Filmleri Zamanı'

Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği 09-12 Temmuz 2010 tarihleri arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle “Filistin Filmleri Zamanı” etkinliği düzenliyor.

Yeni Şafak
00:00 - 9/07/2010 Cuma
Güncelleme: 14:33 - 9/07/2010 Cuma
Yeni Şafak
Şimdi 'Filistin Filmleri Zamanı'
Şimdi 'Filistin Filmleri Zamanı'

Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği (UKSD) 09–12 Temmuz 2010 tarihleri arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle “Filistin Filmleri Zamanı” etkinliği düzenliyor.




Öyle insanlık durumları vardır ki onları anlatmak için gündelik dilin hacmi yetersiz kaldığında insanlığın ortak dili olan sanat devreye girer. Filistin'de yaşanan insanlık dramı böyle bir örnek. Yıllardır insanlık gündeminden düşmeyen bu konuda dünyanın değişik köşelerindeki duyarlı yürekler çok sayıda sanat eseri ürettiler. Ama sinema estetiği bakımından övgü duyulacak seviyede olsalar bile çoğunlukla amatör imkânlarla hazırlanan bu yapımların konuya duyarlı herkese ulaşması mümkün olmadı. Bu filmler ticari sinemanın tahakkümüne maruz bırakılmış salonlarımızda doğal olarak yer bulamadı.

Türkiye'deki sinema seyircisi Filistin acısını yansıtan filmlere kimi zaman festivallerde kimi zaman da bazı televizyon gösterimlerinde ulaşabildiyse bile bu alandaki eserlerin topluca Türk sinema seyircisiyle buluşturulması önemli bir boşluğu dolduracak.


“FİLİSTİN FİLMLERİ ZAMANI” etkinliği çerçevesinde seyirciye ulaştırılacak 10 film vasıtasıyla Filistin probleminin gerçek boyutuna yerli ve yabancı kamuoyunun dikkatini çekmek temel amacımız.


Diğer yandan bu etkinlik vesilesiyle insanlığın ortak duyarlık alanları söz konusu olduğunda sanatın imkânları ve sanatçı sorumluluğu gibi temel konular üzerinde bir kere daha düşünme fırsatı bulmayı umuyoruz.

Konunun hem vicdan boyutunda hem de zihinsel olarak farklı bakış açıları eşliğinde yeniden değerlendirilmesini sağlamak amacıyla düzenlediğimiz bu etkinliğin aynı zamanda Filistin ve Türk halkları arasında yeni bir yakınlaşma fırsatı olmasını arzu ediyoruz.

GALA BU AKŞAM MUHSİN ERTUĞRUL SAHNESİ'NDE

09 Temmuz 2010 Cuma akşamı saat 20.30'da İstanbul Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde gerçekleşecek gala programının ardından film gösterimleri 10–12 Temmuz 2010 tarihleri arasında Zeytinburnu Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi ile İBB Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi salonlarında gerçekleştirilecek.


Gala gecesinde gösterilecek film Filistin asıllı Danimarkalı yönetmen Omar Shargawi'nin otobiyografik özellikler de taşıyan "My Father is from Haifa" (Babam Hayfalı) isimli belgesel eseri.

Filistin göçmeni bir baba ile yurtdışında doğup büyüyen oğlunun vatan topraklarına dönüş yolculuğunu anlatan yapım yönetmenin etkileyici ve sıra dışı üslubuyla dikkat çekiyor.

Film 2010 Danimarka Sinema Ödülleri'nde “en iyi belgesel” ödülünü kazandı.


9 Temmuz'daki Gala gösterimine yönetmen Omar Shargawi de katılacak.


10–12 Temmuz 2010 tarihleri arasında Zeytinburnu Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi ile Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi salonlarında ücretsiz izlenebilecek filmler şunlar:


Limon Ağacı (Yönetmen: Eran Riklis)

Düşler ve Korkuların Sınırı (May Masri)

Zeytin'in Hayali (Yönetmen: Omar Kawan Aleni)

Babam Hayfalı (Omar Shargawi)

Vaad edilen Cennet (Yönetmen: Hany Abu Assad)

Kapılar Bazen Açılıyor (Yönetmen: Liana Badr)

Beşir ile Vals (Yönetmen: Ari Folman)

Şatilla'nın Çocukları (Yönetmen: May Masri)

Kutsal Direniş (Yönetmen: Elia Suleiman)

Bu Denizin Tuzu (Yönetmen: Annemarie Jacir)






14 yıl önce