|

Sivilce nasıl geçer? Doğal yöntemlerle sivilceden kurtulma

Sivilce, özellikle ergenlik çağında görülen bir cilt hastalığıdır. Yağ bezlerinin sağlıklı çalışmamasından dolayı oluşan sivilceler bazen kalıcı izler bırakabiliyor. Yağlı ciltlerde daha fazla görülen bu izler; ciltte delikler şeklinde olup, çok kötü bir görünüm ortaya çıkabiliyor. İşte gençlerin korkulu rüyası olan bu sivilcelerden kurtulma yolları...

Yeni Şafak
11:02 - 20/04/2018 Friday
Güncelleme: 12:10 - 20/04/2018 Friday
Diğer
Sivilceler, yağ bezlerinin sağlıklı çalışmamasından dolayı oluşuyor.
Sivilceler, yağ bezlerinin sağlıklı çalışmamasından dolayı oluşuyor.

Sivilceleri sıkarak onlardan kurtulmaya çalışmak son derece yanlış ve ciltte kalıcı izler kalmasına neden olabiliyor. Yüzünüzde iz kalmasını istemiyorsanız kesinlikle sivilceleri sıkmayın, cildinizi sürekli temiz tutun ve ellerinizi sivilcelerden uzak tutun.

Peki, sivilce neden oluyor, önlemek için ne yapılabilir, nasıl geçer ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte yanıtı...

Sivilce neden oluyor

Sivilce, özellikle ergenlik çağında görülen bir cilt hastalığıdır. Gençlerin korkulu rüyası olan sivilceler, yağ bezlerinin sağlıklı çalışmamasından kaynaklı oluşur. İnsanların yüzde elliye yakınında görülen ve özellikle ergenlik çağında ortaya çıkan bu iltihabi hastalık; kalıcı izler bırakmamakla birlikte, kimi insanlardaysa kalıcı izler bırakabiliyor. Bu izler; ciltte delikler şeklinde olup, çok kötü bir görünüm ortaya çıkarmaktadır. Yağlı ciltlerde daha fazla görülür.

Sivilce oluşmaması için ne yapılabilir

Sivilcelerin oluşmasının en büyük nedenlerinden biri, cilt temizliğinin yeterince iyi yapılmamasıdır. Cilt temizliği sadece yüz yıkama değildir. Cildin tamamen temiz olabilmesi için cilt gözeneklerinin güzelce temizlenmesi gerekir.

Gözeneklerin tıkalı olması, sivilceye neden olan bakterilerin üremesine neden olur. Eğer, cildiniz sivilce oluşumuna yatkınsa sivilceler önüne geçilemeyen büyük bir probleme dönüşebilir. Bunu engellemek için cildi derinlemesine temizleyen losyonlardan kullanabilirsiniz.

Yağlı ciltler, sivilce oluşumuna en yatkın ciltlerdir. Yağlı ciltlerde sivilceler daha ağır seyreder. Yüzdeki yağın temizlenmesi cildi rahatlatır, sivilce oluşumunu azaltır. Yüz temizleme losyonlarıyla temizlik yapılabilir.

Cildin, aşırı kurutan sabunlarla yıkanması da sivilce oluşumunu tetikler. Kullandığınız sabunun iyi bir sabun olmasına dikkat edin.

Sivilce nasıl geçer

Büyük sivilceler hemen geçmez, sabır ister. Sabırsızlık, sizi sivilceye elle müdahaleye itebilir. Sivilceleri patlatma sonucu cildinizde tedavisi çok zor sivilce izleri kalabilir. Eğer, uzun süre beklemenize ve cilt bakımınızı düzgün yapmanıza rağmen sivilceler geçmiyorsa bir cilt doktoruna görünmeniz şarttır.

Doğal yöntemlerle sivilceden kurtulma

1. Karbonat:
Karbonat, cildi temizler ve sivilce oluşumu tetikleyen ölü hücreleri ortadan kaldırır. Karbonatın sivilceleri kurutucu etkisi vardır, fakat aşırı kullanımı da cildin tahriş olmasına neden olabilir. Bir veya iki çay kaşığı karbonatı yarı dolu çay bardağına katın, iyice karıştırın ve yüzünüze sürün.
2. Yulaf Maskesi:
Yulaf maskesi, cildinizdeki fazla yağı alır ve gözenekleri temizleyerek sivilceleri azaltır. Sivilcelerin kurumasını sağlar ve zamanla iyileşmesine yardımcı olur. Yulaf maskesi hazırlamak için, belirli miktarda yulafın üstüne azar azar su eklenir ve yoğun bir krem kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Daha sonra, tüm sivilceli bölgeye eşit miktarda sürülür ve 30 dakika kadar kuruması beklenir. Maske kuruduktan sonra cildiniz gerilir. Uygulama sonrası cildinizi ılık suyla yıkayın. Yulaf maskesi 3 gün arayla uygulanabilir.
3. Narenciye Suyu:
Portakal, limon vb. narenciye suları, sivilcelerin iyileşme sürecini hızlandırır. Hatta sivilce nasıl geçer dendiğinde akla ilk gelenlerden biri de limondur. Narenciye sularının yapısı asidiktir, bu yüzden sivilceli ciltlere iyi gelir. En çok kullanılanı limondur. Limon suyunu bardak içine sıkın. Sıktıktan sonra sivilcenin üzerine ve çevresine sürün ve yarım saat bekleyin. Belirli bir süre bekledikten sonra, sürdüğünüz bölgeyi ılık suyla yıkayın. Bu uygulamayı, günde bir defa tekrarlayın.

Tıbbi tedavi yöntemleri

Hekimler, hastalığın şiddetine göre değişik tedavi yöntemleri önermektedirler. Küçük sivilceler için; losyon, jel gibi çeşitli kozmetik ürünleri önerilirken, büyük kist şeklinde oluşan sivilceler içinse ağız yoluyla alınan, tablet şeklindeki ilaçlar önerilmektedir. Kist şeklinde oluşan sivilceler ağrıya neden olabilir. Bunun için bazı ağrı kesici kremler kullanılabilir. Daha ağır seyreden durumlarda ağrı kesici haplar önerilir. Sivilce; iltihabi bir hastalık olduğu için, her iltihabi hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da antibiyotik tedavisi başlanır. Antibiyotik tedavisi, çok etkili bir tedavi yöntemidir ve sivilcelerin yok olmasında oldukça etkilidir.

#Sivilce
#Sivilcelerden kurtulma
6 years ago