|

Sosyal medyada değil akılda kalmak isterim

Katıldığı festivallerden ödülle dönen “Koca Dünya” filminin genç yıldızı Berke Karaer, seyirci ve eleştirmenlerden tam not aldı. Ani gelen şöhret karşısında temkinli olan Karaer, “Sosyal medyada değil akılda kalmak isterim” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/10/2016 Pazar
Güncelleme: 19:44 - 1/10/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Üç yıl sonra yeni filmiyle çıkıp gelen Reha Erdem'in “Koca Dünya”sı Venedik'ten sonra Adana Film Festivali'nden de en iyi film dahil 4 ödül kazandı. Kaçak hayatı yaşamak zorunda kalan iki kardeşin doğaya sığınma öyküsünü anlatan filmin bu başarısında şüphesiz genç oyuncular Ecem Uzun ve Berke Karaer'in payı büyük. 18 yaşındaki Berke Karaer performansıyla eleştirmenlerden tam not aldı. Dram oynamanın zorluğuna değinen genç oyuncu, oyunculuk eğitimi almak istediğini ve dramın yanı sıra komedi filmlerinde de rol almak istediğini söylüyor. Filmin getirdiği şöhrete temkinli yaklaşan Berke Karaer ile Koca Dünya filmi ve oyunculuğa başlama hikayesini konuştuk.



Seni tanıyalım, ne zaman doğdun, neler yaptın?


18 yaşındayım ve Rize İyidereliyim. Lise 1'de okulu bıraktım ve birkaç farklı işte çalıştım. Şimdi, keşke devam etseydim diyorum. Bu işle tanıştıktan sonra hayata bakışım değişti. Oyunculuk eğitimi almak için liseyi bitireceğim.



ŞIMARTILMAYA MÜSAİT DURUMDAYIM


Oyunculuğa nasıl başladın?


Yedek parça işinde fatura kesiyordum. Çevremdekilerin tavsiyesi üzerine ajansa yazıldım. Dört beş gün sonra telefon geldi ve bir proje için seçildiğimi öğrendim. Görüşmeye gittiğimde başrolde olduğumu söylediler, çok şaşırdım. Bir yıl sonra da çekimlere başladık. Fragman çıkana kadar ailem dahil kimse inanmadı.



Ailenin bakışı nasıl peki?


Ailem bugüne kadar her zaman arkamda durdular. Onların karşı çıkacağı bir şey de yapmadım. Sürekli iletişim halindeyiz. En baştan beri bitmeyen bir destekleri var.





Çevreden nasıl tepkiler geliyor?


Henüz yoğun bir ilgi yok. Biraz şımartılmaya müsait durumdayım, farkındayım ve dikkat etmeye çalışıyorum. Artan bir sosyal medya takipçisi var. Ama oyunculuğum sanal medyada değil akıllarda kalmak isterim.



SENARYOYU HİÇ OKUMADIM


Çocukluk hayalin miydi oyunculuk?


Hayır, çoğu erkek gibi futbolcu olmak istiyordum.



Sporla ilgileniyor musun hâlâ?


Futboldan başka bir süre de kick boks yaptım o kadar.



Rolüne nasıl hazırlandın?


Senaryoyu hiç okumadım. Bu yönetmenim Reha Erdem'in tercihiydi. Doğallığımı ortaya çıkartmaya çalıştık.



Reha Erdem'le çalışmak nasıldı?


Reha Erdem'den sadece “Hayat Var”ı izlemiştim. Kendimce bir araştırma yaptım ve ne kadar önemli bir isim olduğunu gördüm. Dram oynamanın zorluğunun farkındayım. Filmde komedi parçaları da vardı. Her sahnede bana büyük yardımı oldu.



Set ortamı hakkında ne söylemek istersin?


Bu ilk projem. Utangaç bir karakter olan Ali'yi oynuyorum. Hayatın acı ve tatlı kısımlarını gösteriyoruz. Yönetmenimin anlattığı karakter olmak zorundaydım ve buna çabaladım. En doğal şekilde oynamaya çalıştım. Ali motor tamir ediyor. Benim de takım tutmuşluğum var. Setteki arkadaşları çok şaşırttım, gerçekten bir motoru tamir ettim.



Beğenerek izlediğin oyuncular var mı?


Erdal Beşikçioğlu ve Rıza Kocaoğlu var. Ayrıca başarılı bir tiyatro sanatçısı olan rol arkadaşım Ecem Uzun'u da sayabilirim. Filmde de iyi bir kimya yakaladığımızı düşünüyorum.





ÖDÜL İKİNCİ PLANDA


Adana Film Festivali nasıl geçti senin için?


Burada olmak çok güzel. Aklıma takılan sorulara hemen cevap alabiliyorum. Gözlem yapıyorum. Ödül ikinci planda. Sürekli araştırma yapıp kendimi geliştirmeye çalışıyorum.



Tiyatro veya dizi düşünüyor musun?


Kesinlikle tiyatro yapacağım. İnsanların beni unutamayacakları bir yüzü oynamak istiyorum. Şartları zor olsa da kaliteli bir komedi dizisi olabilir.



Senin için sırada ne var peki?


Bembeyaz bir sayfa açtım ve severek, aşık olarak yaptığım bu işte devam etmek istiyorum. İstikrarlı ve kararlı bir şekilde atölyeler ve özel derslerle oyunculuğumun üzerine bir şeyler koymak istiyorum. Dizi teklifleri geliyor, onları değerlendiriyorum.



Doğa şartları ürkütücüydü


Koca Dünya filminde zorlandığın sahne oldu mu?


Filmi Kırklareli, İzmit ve Çanakkale'de çektik. Doğa şartları ürkütücü olsa da en zoru ağaç dalında uyuduğum sahneydi. Hava şartlarından dolayı kaskatı şekilde indim oradan. Benim için tecrübe olmuş oldu. Ayrıca ormandan korkum yoktu ama suyun altı tehlikeliydi. Çıplak ayakla girdiğimizden dolayı ağaç kökleri ve taşlar zorluk çıkardı.


#Koca Dünya
#Berke Karaer
#Adana Film Festivali
8 yıl önce