|

Stres bağışıklığın düşmanı

Stresin bağışıklık sistemine dikkat çeken Diyetisyen Yusuf Öztürk, stres yaratan faktörlerden uzak durmak gerektiğini ve beslenmemize dikkat etmemizi öneriyor.

04:00 - 17/01/2021 Pazar
Güncelleme: 21:44 - 16/01/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Bağışıklık sistemini etkileyen birçok faktör olduğunu söyleyen Diyetisyen Yusuf Öztürk, sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanı sıra stres yönetimi, fiziksel aktivite, düzenli uykunun bu faktörler arasında yer aldığını belirtiyor.
Bağışıklık sistemini etkileyen birçok faktör olduğunu söyleyen Diyetisyen Yusuf Öztürk, sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanı sıra stres yönetimi, fiziksel aktivite, düzenli uykunun bu faktörler arasında yer aldığını belirtiyor.

Kış aylarında bağışıklığı güçlü tutmak sağlığımızı korumamız ve hastalanmamız için büyük önem taşıyor. Pandemi sürecini düşündüğümüzde bu dönemde bağışıklık sistemimizi mutlaka desteklememiz gerekiyor. Bağışıklık sistemini etkileyen birçok faktör olduğunu söyleyen Diyetisyen Yusuf Öztürk, sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanı sıra stres yönetimi, fiziksel aktivite, düzenli uykunun bu faktörler arasında yer aldığını belirtiyor. Obezitenin bağışıklık fonksiyonunu bozduğu dikkat çeken Dyt. Öztürk, diyetsel bir düzenlemenin bağışıklık sistemi bileşenlerinin değişmesine neden olabileceğini, bir uzman kontrolünde yapılacak kalori kısıtlamasının bağışıklık fonksiyonunu iyileştirebileceğini ifade ediyor.

UYKU DÜZENİ ÖNEMLİ

Stresin bağışıklığı en çok düşüren faktörlerden biri olduğunun altını çizen Dyt. Öztürk, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Stres yaratan faktörleri kontrol etmek mümkün olmasa da, strese neden olan olaylara bakışımızı değiştirmek yararlı olabilir. Ayrıca düzenli yapılan orta düzeyde fiziksel aktivite ağırlık kontrolüne yardımcı olur, damar sağlığını güçlendirir ve bağışıklık sistemini destekler. Kaliteli bir uyku da bağışıklık sisteminin sağlıklı işleyişi için büyük önem taşır. Beyinde salgılanan “melatonin” hormonunun, uyku düzenini sağlamasının yanı sıra bağışıklığa da etki ettiği düşünülmektedir. Bu nedenle 23.00’dan sonra uyumamız önem taşır. Sigara kullanımı da özellikle akciğerleri etkileyerek bağışıklığı düşürür. Öte yandan yaşlanmayla birlikte bağışıklık fonksiyonlarında kademeli olarak azalma meydana gelir. Bu nedenle 50 yaş üstündeki bireyler uzman kontrolünde multivitamin desteği alabilir.”

Karabiber, zencefil, zerdeçalla tanışın

Dyt. Öztürk, kış aylarında bağışıklığını güçlü tutmak isteyen kişilerin günde 1-2 porsiyon yoğurt ve kefir, 4-5 porsiyon meyve ve sebze tüketmesi gerektiğini belirtiyor. “Roka, maydanoz, ıspanak, yeşil, kırmızı biber; portakal, limon, kivi, nar, muz önceliğiniz olsun” diyen Dyt. Öztürk, beslenmeye ilişkin şu önerilerde bulunuyor: “Nohut, mercimek, fasulye gibi B vitamini kaynağı kuru baklagiller, kaliteli protein kaynağı yumurta yiyin. Karabiber, zencefil, zerdeçal gibi baharatları beslenmenize ekleyin. Salatalarda, yoğurtlarda, çorbalarda, yemeklerde kullanabilirsiniz. Soğan, sarımsağı çiğ olarak ve pişmiş olarak tüketin. Kahvaltılarda, ara öğünlerde, yemeklerde, salatalarda kabak çekirdeği, tahin, ceviz, badem, fındık, zeytin, zeytinyağı tüketin. Omega-3 yağ asitleri içeren; somon gibi yağlı balıkları, keten tohumunu, avokadonun faydalarını es geçmeyin. Balığı ana öğünlerde, keten tohumunu yoğurt, avokadoyu ise salatalarla tüketebilirsiniz.

Bol su için. Bir kişinin günlük su ihtiyacı kg başına 30-35 ml kadardır yani 70 kg olan biri 2-2,5 litre su içmelidir. Bitki çaylarını da öneririm. Ihlamur, kuşburnu, hibiskus (tiroidin çalışmasını baskılayabilir), nane-limon, zencefil çayı önceliğiniz olsun.”

100 doktordan 100 yemek tarifi

Murat Çam’ın editörlüğünde hazırlanan ve gelirleri Kovid-19 ile mücadelede hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının çocuklarının eğitimi için harcanmak üzere Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfına (KAHEV) bağışlanacak “100 Doktor 100 Tarif” adlı yemek kitabı okurlarıyla buluştu. Caretta Kitap tarafından yayımlanan, “100 Doktor 100 Tarif” adlı kitap, emekli genel cerrahi uzmanı Dr. Murat Çam’ın editörlüğünde hazırlandı.


Büyük beğeni toplayan yemek kitabı, bir ayda 9. baskıya ulaşarak büyük bir başarı elde etti. Kitabın arka kapak yazısı ise yeme-içme kültürü üzerine yazılar yazan gazeteci, gurme, gezgin, yazar Mehmet Yaşin tarafından kaleme alındı. Kitabın fikir babası Dr. Murat Çam, yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgını nedeniyle sağlık çalışanlarının hastalık ve ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu, kendisi bu süreçte aktif görevde olmamasına rağmen onlar için bir şeyler yapmayı istediğini ifade etti.

#Stres
#Bağışıklık
3 yıl önce