|

Stres ilacı vücudunu yaktı

Antalya'da lise ikinci sınıf öğrencisi H.Ü, sınav stresi için gittiği psikiyatrda yazılan ilaç nedeniyle hastanelik oldu. İlacın yan etkisinin "Stevens Johnson Sendromu" olduğu ortaya çıktı. Vücudunda yanıklar oluşan genç kızın tedavisi yoğun bakımda devam ediyor. Peki Stevens Johnsons Sendromu nedir? İşte detaylar...

Yeni Şafak
16:30 - 29/01/2018 Pazartesi
Güncelleme: 16:47 - 29/01/2018 Pazartesi
IHA
Steven Johnson Sendromu'na yakalanan genç kızın tedavisi yoğun bakımda devam ediyor.
Steven Johnson Sendromu'na yakalanan genç kızın tedavisi yoğun bakımda devam ediyor.

Antalya'da, 15 yaşındaki lise ikinci sınıf öğrencisi H.Ü.'ye sınav kaygısı nedeniyle bir psikiyatri kliniğine gitti. Burada ilk muayeneyi yapan psikiyatri uzmanı Dr. Ö.A, genç kıza kişilik testi yapıp, 2 farklı ilaç yazdı.

İlaçları eczaneden alıp kullanmaya başlayan H.Ü, kısa süre sonra önce sol kulak arkasında, ardından ağız çevresi ve vücudunun değişik yerlerinde kızarıklıklar fark etti. Vücudu su toplayan H.Ü, 18 Ocak günü Akdeniz Üniversitesi Hastanesi acil servisine götürülerek tedaviye alındı. Tüm vücudu morarıp su toplayan ve yanık oluşan H.Ü'ye, "Stevens Johnson Sendromu" (Cilt ve mukoza zarının ilaç veya enfeksiyona karşı ciddi şekilde reaksiyon gösterdiği nadir görülen ciddi bir rahatsızlık) teşhisi konuldu.

Teşhisi yapan doktorlar, sendroma ilaçlardan birinin sebep olduğunu, bu ilacın normalde "epilepsi" hastalarına verildiğini kaydetti.

Doktor hastaneye çağrıldı

İlk reçeteyi yazan doktorun da Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne çağrıldığını, ilacı yazmasındaki amacının sorulduğunu anlatan anne Dilek Ü., "Kızımın bilinci açık ama bütün vücudu yanıklar içerisinde. Yaşadığı acıyı sözlerle anlatamıyorum. Biz ailece bu acıyı çekiyoruz. Başımıza ne gelecek bilmiyoruz. Başka aileler böyle şeyler yaşasın istemiyoruz. İlacı yazan doktor buraya çağrıldı. 'Neden bu çocuğa bu ilacı verdiniz' diye soruldu. Geldiğinde panik haldeydi. 'H.Ü. çok felsefik, filozof gibi bir çocuk, o yüzden verdim bu ilacı' dedi. Olgun bir çocuk olduğunu düşündüğü için bu ilacı verdiğini anlattı" dedi.Yaşadıklarıyla ilgili hukuki mücadele başlatacaklarını belirten Dilek Ü, kızlarının tedavi edilmesi için tıbbi destek beklediklerini kaydetti

İlacı yazan Dr. Ö.A. ise, "Kullanılacak ilacın böyle bir sonuca yol açabileceğini öngörmem mümkün değil. Pek çok ilaç, benzer sonuca yol açabilir, bu tabloya neden olabilir. Basit bir aspirin dahi böyle bir tabloya, hatta daha ağır bir tabloya yol açabilir" ifadelerini kullandı.



Steven Johnson Sendromu nedir?

Stevens-Johnson sendromu cilt ve mukoza zarının ilaç veya enfeksiyona karşı ciddi şekilde reaksiyon gösterdiği nadir görülen ciddi bir rahatsızlıktır. Stevens-Johnson sendromu genellikle grip benzeri belirtilerle başlar ve ardından sonuç olarak cildin üst katmanının ölerek dökülmesine neden olan cilde yayılan ağrılı kırmızı veya morumsu kızarıklıklar ve su kabarcıkları oluşur.

Stevens-Johnson sendromu genellikle hastaneye yatırılmayı gerektiren tıbbi bir acil durumudur. Tedavi rahatsızlığın nedeninin ortadan kaldırılmasına, belirtilerin kontrol altına alınmasına ve rahatsızlığa bağlı oluşabilecek sağlık sorunlarının en aza indirgenmesine odaklanır.

Stevens-Johnson sendromunun ardında iyileşme sağlık durumunuzun ciddiyetine bağlı olarak haftalar hatta aylar sürebilir. Eğer doktorunuz Stevens-Johnson sendromunun ilaç tedavilerine bağlı olarak ortaya çıktığını düşünüyorsa, bu ilaçlardan ve bu ilaçlarla ilgili diğerlerinden yaşamınız boyunca uzak durmanız gerekir.

Stevens-Johnson sendromunun belirtileri arasında şunlar yer alır:

Yüzde şişme

Dilde şişme

Kurdeşen

Ciltte ağrı

Birkaç saat veya gün içerisinde tüm vücuda yayılan kırmızı veya mor cilt kızarıklıkları

Özellikle dil, burun ve gözlerde olmak üzere ciltte ve mukoza zarında su kabarcıkları

Ciltte dökülme (deri değiştirme)



#İlaç
#psikolog
#Psikiyatr
#yanık
6 yıl önce