|

Sultan Reşat''ı hiç böyle görmediniz

Sultan Reşat''ın 1912 yılında bir Rus gazetesinde yayınlanan fotoğrafları ortaya çıktı. Fotoğraflarda Sultan Reşat Sırbistan, Hırvatistan ve Slovenya Kralı I. Petar ile birlikte görülüyor.

.
00:00 - 24/02/2013 Pazar
Güncelleme: 23:08 - 23/02/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Sultan Reşat''ı hiç böyle görmediniz
Sultan Reşat''ı hiç böyle görmediniz

Osmanlı''nın 35. Padişahı Sultan Mehmet Reşat''ın Balkan Savaşı öncesinde, 1910 yılında çekilmiş ve 1912 yılında bir Rus gazetesinde yayınlanmış fotoğrafları ortaya çıktı. Sırbistan, Hırvatistan ve Slovenya Kralı I. Petar, Sadrazam Mahmut Şevket Paşa ve Sultan Reşat''ı bir arada gösteren fotoğraflar, Osmanlı tarihinin zor ve önemli bir dönemine dair önemli vesikalar olma özelliği taşıyor.

YANLIŞ BİR ADIM

I.Balkan Savaşları''ndan önce Kral Petar, Osmanlı Devleti''yle ittifak anlaşması kurmak için 1910 yılında İstanbul''a geldi. Bu ziyaretin fotoğrafları ise 18 Kasın 1912 tarihli İskrı gazetesinde manşet olarak yer buldu. Gazetenin başlığı ''Türkiye ve Balkan Birliği'' olarak geçerken, içeriğinde şu satırlar yer aldı: Nisan 1910 yılında Kral Petar Balkan Birliği''nin kurucuları Nikola Pasic ve Sırbistan''ın Sofya Elçisi Miroslav Spolaykoviç İstanbul''u ziyaret etti. O zaman Türkiye Balkan Birliği''ne katılabilirdi ancak, Avusturya ve Almanya gibi bağımsız kalmayı tercih ederek teklifi reddetti. Son olaylar, ne kadar büyük bir yanlış adım atılmış olduğunu gösterdi.

İskrı Gazetesi manşetinde yer alan fotoğraf ''Türkiye ve Balkan Birliği'' başlığı altında veriliyor. Haberde Osmanlı''nın Balkan Birliği''ne girmeyişinin yanlış bir adım olduğu yorumu yapılıyor.

Savaş bölgeleri de fotoğraflar arasında

Gazetenin diğer sayfalarında, Balkan Savaşları sırasında Osmanlı Devleti''nden alınan toprakları I. Petra''nın ziyaret etmesi görülüyor. Ayrıca savaş bölgelerinden çeşitli fotoğrafların yer aldığı gazetede, savaş sırasında öldürülen bir Türk askerinin cesedi görülüyor. 1912-13 yılları arasında devam eden Balkan savaşları sırasında Osmanlı Devleti bölgedeki toprakların büyük kısmını kaybetti. Savaş sonunda Osmanlı''nın elinde sadece Doğu Trakya kaldı.


11 yıl önce